Jakie rezystory podpiąć do diody RGB?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 09 sie 2006, 23:21

masz taki wzór ( który zapewne znasz...? ):

R = Vcc - Vd / Id gdzie: Vcc - napięcia zasilania, Vd, Id - napięcie i prąd przewodzenia dla danej diody.

i np. R = 12V - 3 V / 20mA = 450 Ohm ( 470 Ohm)

obliczasz wartość R znając Vd i Id i montujesz potencjometry nastawne z taką właśnie obliczoną wartością dla RGB. gdy polutujesz i podłączysz Vcc to potencjometrami ustawiasz sobie intensywność świecenia.

UWAGA !!!
pamietaj w którą stronę kręcąc zwiększa, a w którą zmniejszasz prąd ! i ostrożnie abyś ich nie popalił.

PS: moja, biała LED 120 cd po podaniu 40mA zaczęła najpierw świecić przez chwilę światłem turkusowym, a potem ku mojemu zdziwieniu zadzęła świacić światłem przerywanym z częstotliwością około 10 Hz.oczywiącie z intensywnością o stokroć mniejszą, ale dość widno.

najciekawsze jest to, że świaci nadal w zabawce jako bajer. wcale jej nie wyrzucałem, bo po experymentach okazało się, że za każdym razem zasilona generuje to światełko.

Ha, Ha - widzicie, niektórym (mi) to dobrze, nie muszą budować generatorów :grin:

no to odświarzyłem temacik ... ? :roll: :wink:

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 14 sie 2006, 15:34

Moje niebieska ledka (1/3 doidy rgb) przy 20-25mA generuje niewielkie ilości światła UV, co widać oświetlając zakreślacz w nocy.

ODPOWIEDZ