Połaczenie szeregowe diod :)
Sory, ale miałem problemy techniczne, jak dalej nie będziesz widział to zrobie ten schemat w edytorze schematów, ale to będzie on trochę trwało (będziesz musiał czekać).
Ostatnio zmieniony 28 lip 2006, 23:53 przez GAVRON, łącznie zmieniany 1 raz.
Zaraz ci to dobiorę tylko muszę wiedzieć jaki to typ diod (a właściwie jakie mają napięcie przewodzenia i jaki wtedy biorą prąd). Bo z poprzednich postów wnioskuję że 92 po 2.5 to jakbyś na styk dobrał, a to coś mi nie pasuje.
Połącz to w ten sposób: łącząc równolegle 2 gałęzie po 46 diod połączonych szeregowo.
Rysunek Ci podeślę bardziej czytelny, tylko go muszę na szkrobnąć.
P.S.
Mam nadzieje że to lepiej widać
.
Rezystor dobierasz według wzoru:
R[kΩ]=(Uzasil-Uled)[V]/Iled[mA]
gdzie:
Uled - spadek napiecia na diodach LED przy przewodzeniu prądu Iled, w tym przypadku dla jednej gałędzi to jest 46 razy spadek na złączu jednej diody z osobna.
Moc rezystora oszacujesz dla najgorszego przypadku tzn. w chwili przewodzenia diody prostowniczej przy pominięcu na niej spadku napięcia, z wzoru:
P[W]=U² * R[Ω]
U podajesz w [V].
Połącz to w ten sposób: łącząc równolegle 2 gałęzie po 46 diod połączonych szeregowo.
Rysunek Ci podeślę bardziej czytelny, tylko go muszę na szkrobnąć.
P.S.
Mam nadzieje że to lepiej widać
Rezystor dobierasz według wzoru:
gdzie:
Uled - spadek napiecia na diodach LED przy przewodzeniu prądu Iled, w tym przypadku dla jednej gałędzi to jest 46 razy spadek na złączu jednej diody z osobna.
Moc rezystora oszacujesz dla najgorszego przypadku tzn. w chwili przewodzenia diody prostowniczej przy pominięcu na niej spadku napięcia, z wzoru:
P[W]=U² * R[Ω]
U podajesz w [V].
- Załączniki
-
- Obraz 001.gif
- (30.47 KiB) Pobrany 287 razy
-
K_o_n_r_a_d
- Użytkownik
Moim zdaniem schemat prezentowany przez GAVRONa nie jest najlepszy, ponieważ w chwili gdy prąd płynie przez diodę prostowniczą to ma dużo większą wartość niż w chwili gdy płynie przez LEDy i dodatkowo faktycznie diody świecą tylko przez połowę czasu.
Aby uniknąć tego problemu i strat można podłączyć tak:
Aby uniknąć tego problemu i strat można podłączyć tak:
- Załączniki
-
- Image0001.JPG (14.26 KiB) Przejrzano 6900 razy
I tu się z tobą zgodzę zaprezentowałem proste rozwiązanie, które zabezpiecza diodę LED przed zbyt wysokim napięciem wstecznym (przebiciem).
Tak naprawdę można by było wtrącić np. mostek Graetza prostujący cało falowo (tak jak namalowałeś) lub tak jak proponował:
Tak naprawdę można by było wtrącić np. mostek Graetza prostujący cało falowo (tak jak namalowałeś) lub tak jak proponował:
i sprawa była by rozwiązana, lecz padło pytanie:alaris pisze:Powiem Ci inaczej: kup zasilacz na 12V/1A i zrob tak: do kazdej diody przylutuj rezystor 1k (koszt 100 rezystorow to 5 pln), takie kompleciki LED+rezystor polacz w szereg i do zasilacza. Wszystko bedzie swiecic optymalnie i bedzie bezpiecznie: dla Ciebie i bliskich.
No to jest z rezystorem i diodą prostowniczą.A moze wstawic jakis rezystorek i diode prostownicza co ??
Zasadniczo nieczym ten b) ma trafo obiniżające np. do 12V.Anax pisze:GAVRON a czym on one się zasadniczo różnią?
Dla mnie od początku cały ten temat to było samobójstwoAnax pisze:ale dla mnie ten a) to jak samobójstwo.
Ta dioda jest do zgaszenia zbyt dużego napięcia wstecznego na diodzie LED, które by ją mogło "zatłuc" ale sam bym do 230 przy prysznicu tego nie dawał
Kolega chciał coś prostego z diodą i rezystorem.
No to pokazałem, zresztą inne pomysły takie jak zasilacz obniżający czy mostek prostowniczy (wydają mi się o wiele lepsze) już tu padły więc było by niewybaczalne odbierać innymA moze wstawic jakis rezystorek i diode prostownicza co ??
A wybór roziązania należał do kolegi
No to i ja dorzucę swoje trzy grosze....
Zerknijcie na schemat z załącznika.
Wzorek na R jest taki jak podał GAVRON
Ud - napięcie na jednej diodzie w kierunku przewodzenia.
N - ilość par diodek
Zalety układu są dwie (a może i trzy?):
a) moc wydzielana na R jest dokładnie P[W]=(Uzasil-Uled)² * R[Ω]
w przypadku rozwiązania GAVRONA średnia moc na R będzie nieco
większa, ponieważ w jednej połówce sinusoidy
spadek napięcia na R jest Uzas - 0.7, a dopiero w drugiej Uzasil-Uled
b) nie będzie tak bardzo widoczne migotanie diod wynikające z zasilania AC 50Hz...
w jednej połówce sinusiody będa świeciły "prawe" diody, w drugiej "lewe"
c) w takiej parce dwóch przeciwsobnie zapiętych ledów, jeden automatycznie
zabezpiecza drugi przed zbyt dużym napięciem wstecznym...
po prostu dla nieświecącej w danej chwili diody napięcie wsteczne będzie
takie jak napięcie w kierunku przewodzenia drugiej...
co nie zmienia faktu, że taką zabawkę jest bezpieczniej zasilać
z jakiegoś transformatorka...choćby od halogenów (są po kilkanaście zł)
tasza
Zerknijcie na schemat z załącznika.
Wzorek na R jest taki jak podał GAVRON
Uled to N * UdGAVRON pisze: Rezystor dobierasz według wzoru:
Ud - napięcie na jednej diodzie w kierunku przewodzenia.
N - ilość par diodek
Zalety układu są dwie (a może i trzy?):
a) moc wydzielana na R jest dokładnie P[W]=(Uzasil-Uled)² * R[Ω]
w przypadku rozwiązania GAVRONA średnia moc na R będzie nieco
większa, ponieważ w jednej połówce sinusoidy
spadek napięcia na R jest Uzas - 0.7, a dopiero w drugiej Uzasil-Uled
b) nie będzie tak bardzo widoczne migotanie diod wynikające z zasilania AC 50Hz...
w jednej połówce sinusiody będa świeciły "prawe" diody, w drugiej "lewe"
c) w takiej parce dwóch przeciwsobnie zapiętych ledów, jeden automatycznie
zabezpiecza drugi przed zbyt dużym napięciem wstecznym...
po prostu dla nieświecącej w danej chwili diody napięcie wsteczne będzie
takie jak napięcie w kierunku przewodzenia drugiej...
co nie zmienia faktu, że taką zabawkę jest bezpieczniej zasilać
z jakiegoś transformatorka...choćby od halogenów (są po kilkanaście zł)
tasza
- Załączniki
-
- ledy_1.GIF
- (3.27 KiB) Pobrany 2935 razy