Witam!!!
Niedawno kupiłem wzmacniacz który ma tylko wejścia mikrofonowe typu Duży jack. Chciałbym podać na to wejście zwykły sygnał z wyjścia linowego odtwarzacza płyt CD i nie wiem jak to zrobić. Z gury dzięuje za pomoc. Pozdrawiam
Jak podać na wejście mikrofonowe syngał z odtwarzacza płytCD
Ja kiedyś podawałem przez 2 rezystory 10k (po jednym na kanał) a masa wspólna. Chodziło. Rezystancja zależy od czułości wejścia MIC. Ale u mnie 10k było optymalne bo CD mają standard ok. 700mV PP z tego co pamiętam. Prawie na pewno jest tam przedwzmacniacz, co raczej zwiększy szumy, a może nawet obetnie pasmo. Najlepiej byłoby go obejść moim zdaniem.
ja bym dał mostek/dzielnik z dwóch rezystorów
łączysz dwa rezystory szeregowo powiedzmy po 10K i na nie dajesz sygnał z odtwarzacza cd, następnie z jednego rezystora wyprowadzasz sygnał na mikrofon...
ok teraz wzory:
takie cuś dzieli napięcie, na wyjściu masz R2/(R1+R2) napięcia wejściowego o ile się nie mylę (no prawie bo jeszcze dochodzi rezystancja wejściowa wzmacniacza).
a jeszcze pamiętaj że cały dzielnik musi mieć rezystancje taką aby nie spalić wyjścia odtwarzacza
ja kiedyś używałem potencjometru - ustawiłem sobie doświadczalnie odpowiedni poziom syglału, ale z takim czymś trzeba uważać
jeden rezystor nic nie da bo zmniejszy tylko prąd a napięcie będzie takie same (w połączeniu szeregowym U=const)
aha w przypadku rezystorów po 10k będziesz miał napięcie wyjściowe ½ napięcia wejściowego więc to był tylko przykład... niewiem ile daje mikrofon, poprzednik mówił że odtwarzacz 700mVpp więc trzeba przynajmniej 10 krotnie zmniejszyć (R1=9k R2=1k)
----------------------------------
będą szumy ale tak żeby nie rozbrajać i szperać we wzmacniaczu...
ja kiedyś coś takiego podczepiłem zamiast głowicy od magnetofonu - to dopiero było bezsensowne - szumiałooooooo... ale działało
łączysz dwa rezystory szeregowo powiedzmy po 10K i na nie dajesz sygnał z odtwarzacza cd, następnie z jednego rezystora wyprowadzasz sygnał na mikrofon...
ok teraz wzory:
takie cuś dzieli napięcie, na wyjściu masz R2/(R1+R2) napięcia wejściowego o ile się nie mylę (no prawie bo jeszcze dochodzi rezystancja wejściowa wzmacniacza).
a jeszcze pamiętaj że cały dzielnik musi mieć rezystancje taką aby nie spalić wyjścia odtwarzacza
ja kiedyś używałem potencjometru - ustawiłem sobie doświadczalnie odpowiedni poziom syglału, ale z takim czymś trzeba uważać
jeden rezystor nic nie da bo zmniejszy tylko prąd a napięcie będzie takie same (w połączeniu szeregowym U=const)
aha w przypadku rezystorów po 10k będziesz miał napięcie wyjściowe ½ napięcia wejściowego więc to był tylko przykład... niewiem ile daje mikrofon, poprzednik mówił że odtwarzacz 700mVpp więc trzeba przynajmniej 10 krotnie zmniejszyć (R1=9k R2=1k)
----------------------------------
będą szumy ale tak żeby nie rozbrajać i szperać we wzmacniaczu...
ja kiedyś coś takiego podczepiłem zamiast głowicy od magnetofonu - to dopiero było bezsensowne - szumiałooooooo... ale działało
- Załączniki
-
- dzielnik.gif
- (1.58 KiB) Pobrany 2738 razy
ach ten dzielnik oczywiście jest mono, na jeden kanał. no to fakt trzeba zsumować, ale gdyby miał wzmacniacz stereo... chyba niema, ale tak na zaś powiem że np. wejście mikrofonowe do kompa jest stereo, jakby miał dwa wejścia mikrofonowe w tym wzmacniaczu to może i dwa kanały i jakiś choćby prymitywny mikser w nim...
nie do końca wiem jak to ma wyglądać seg, bo niewiem jak sumator ma jednocześnie także ograniczać poziom sygnału
nie do końca wiem jak to ma wyglądać seg, bo niewiem jak sumator ma jednocześnie także ograniczać poziom sygnału
- elektor84
- Użytkownik
- Kontakt:
odświerzę trochę przykurzony temacik 
jeśli to wejście mikrofonowe jest monofoniczne to nie lepiej byłoby zmajstrować malutki układzik na NE5532 chociażby i podpiąć poprzez sumator przy wyjściu przedwzmacniacza mikrofonowego (po sumie) ?
zaoszczędzisz sobie to wejście (kiedyś może będziesz chciał podłączyć MIC).
jeśli to wejście mikrofonowe jest monofoniczne to nie lepiej byłoby zmajstrować malutki układzik na NE5532 chociażby i podpiąć poprzez sumator przy wyjściu przedwzmacniacza mikrofonowego (po sumie) ?
zaoszczędzisz sobie to wejście (kiedyś może będziesz chciał podłączyć MIC).