Wykrywacz błyskawic...

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
GadQ
-

Wykrywacz błyskawic...

Post autor: GadQ » 18 maja 2006, 16:14

Witam!

Chciałbym we własnym zakresie zbudować Wykrywacz piorunów tzn. urządzenie, które za pomocą odbioru fal elektromagnetycznych powiadomi mnie w momencie wystąpienia wyładowania, lub najlepiej jak będzie sygnalizował tuż przed uderzeniem.
Szukałem coś na ten temat, lecz niestety nie znalazłem wiele. Na elektrodzie nic, tutaj na forum też jeszcze nic takiego się nie pojawiło, ale za to znalazłem tą oto stronę
http://www.techlib.com/electronics/lightning.html

Jest tam ten oto schemat:
Obrazek

I w związku z tym mam też pytanie, czy ten układ ma szansę działania. Jeżeli nie, to jakie poprawki można by wprowadzić i czy ktoś ma pomysł jak wogóle taki układ możnaby zrealizować.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 18 maja 2006, 16:31

Na innym forum jeden koleś po prostu podłączył odpowiednią cewkę (antenę) do wejścia mikrofonowego komputera i w ten sposób odbierał sygnały radiowe w zakresie do 20kHz. Jakimś programem zapisywał wzmocnione widmo sygnału w funkcji czasu jako obrazek. Koleś wykrył i zidentyfikował kilka sygnałów wojskowych i pisał że wykryte przez niego krótkie impulsy rozciągające się na całe widmo są prawdopodobnie spowodowane błyskawicami. Ciekawy eksperyment :D

Nie wiem czy o coś takiego Ci chodzi, ale tyle wiem na ten temat.

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 18 maja 2006, 17:43

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Bas ... j+w+Google
http://www.edw.com.pl/pdf/k02/72_031.pdf

Z reguły wszystkie projekty, do których są umieszczone jakieś zdjęcia, mają duże szansę poprawnego działania
(bo po co by ktoś coś robił gdyby to coś nie działało?)
podany przez ciebie schemat układu pewnie będzie po zmontowaniu działał o czym świadczą liczne zdjęcia oraz urozmaicone sposoby sygnalizacji na stronie zrodlowej

jednak najlepszym dowodem na poprawność działania będzie chyba wykonanie prowizorycznego układu na pająku i praktyczne sprawdzenie jego funkcjonalności.

GadQ
-

Post autor: GadQ » 18 maja 2006, 18:10

Mam już płytkę wykonaną przez siebię i parę elementów. W poniedziałek zmontuję i będę czekał na burzę. Sygnalizację wykonałem poprzez dołączenie diody, a także miejsca na podpięcie amperomierza i podłączenie woltomierza (ew. komputera).

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 18 maja 2006, 22:07

:arrow: GadQ dobrze że podałeś link strony, bo schemat który zamieściłeś nie jest kompletny brakuje układu wykonawczego sygnalizacji, a on jest w tym przypadku istotny gdyż inaczej to po prostu nie będzie działało, ponieważ układ kształtujący impulsy wyjściowe nie ma zasilania no chyba że zrobisz tak jak jest napisane na stronie (podpiąć rezystor z wyjścia do +5V), w sumie to powinno działać ale przeglądnij również to co podał Ci ivanek_89

GadQ
-

Post autor: GadQ » 19 maja 2006, 7:03

Układ sygnalizacji dołączyłem, nie bój się ;) I zasilanie też podłączyłem. Ale poprostu pytałem czy takie rozwiązanie układowe ma szanse działania :D Przeglądać już przeglądnąłem. Dzięki wielkie za odpowiedzi.

ODPOWIEDZ