LED RGB
LED RGB
Witam wszystkich. Czy w trójkolorowej diodzie LED RGB poszczególne kolory maja różne napięcia pracy? Ile one wynoszą?
Luminous Intensity to z angielskiego Intensywność Świecenia.
Z tego co widzę po wykresach to im mniejsza temperatura tym większa intensywność świecenia.
Jest tam coś takiego jak typ.
Chyba oznacza intensywność świecenia w cyferkach...
Im większa tym (wydaje się nam) jaśniej święcą.
Ogólnie to jest taki psikus naszego oka. Każdy kolor mimo iż świeci teoretycznie taką samą mocą wydaje nam się, że jest ciemniejszy albo jaśniejszy.
I tak kolor żółty wydaje nam się bardziej "świecić" niż kolor niebieski czy czerwony.
Ale to już trzeba poznać troszkę zagadnień, żeby to dokładnie zrozumieć...
Pozdrawiam
Z tego co widzę po wykresach to im mniejsza temperatura tym większa intensywność świecenia.
Jest tam coś takiego jak typ.
Chyba oznacza intensywność świecenia w cyferkach...
Im większa tym (wydaje się nam) jaśniej święcą.
Ogólnie to jest taki psikus naszego oka. Każdy kolor mimo iż świeci teoretycznie taką samą mocą wydaje nam się, że jest ciemniejszy albo jaśniejszy.
I tak kolor żółty wydaje nam się bardziej "świecić" niż kolor niebieski czy czerwony.
Ale to już trzeba poznać troszkę zagadnień, żeby to dokładnie zrozumieć...
Pozdrawiam
http://www.superbrightleds.com/TriColor%20LED.htm
u góry na rysunku leda RGB wypr 3 to common cathode (czyli według mnie wspólna katoda
) ale na rys niżej pisze wyp 4 to common anode ( wsp. anoda) to jak, są dwa rodzaje LED'ów RGB ? jeden ze wspólną anodą a inny ze wspólną katodą ? tak? jak to rozróżnić? widać to gołym okiem która to anoda a która katoda? (w zwykłych ledach widać) tzn widać że katoda jest połączona z większym kawałkiem ?
tu
jest fotka takiej diody, więc ta druga nóżka od lewej to katoda? no ale jak by było ze wspólą anodą? wtedy pozostałe 3 wyp są duże? 
u góry na rysunku leda RGB wypr 3 to common cathode (czyli według mnie wspólna katoda
tu
jest fotka takiej diody, więc ta druga nóżka od lewej to katoda? no ale jak by było ze wspólą anodą? wtedy pozostałe 3 wyp są duże? Witam!
Pozdrawiam!
Marcin G.
Ja do tego używam "pastylki" 3V - mam koszyczek z przylutowanymi "drucikami" zakończonymi wyjętymi z DB9F "pinami" (gniazdo żeńskie). Sprawdza się to przy identyfikacji pinów w wyświetlaczach LED (7segm., 14segm, i matrycowych)muster pisze:Najlepiej wziąść rezystor(1K om) baterie, lub zasilacz i sprawdzić co + a co -
Pozdrawiam!
Marcin G.