Witam,
Po czasie poświęconym na rozpoznanie tematu i podszkoleniu się w jego zakresie zdecydowałem, że zbuduję zasilacz impulsowy.
W załączniku plik z projektem z PIExperta, wykonanym w oparciu o zainstalowane biblioteki Ferystera + 2 schematy z dwoma różnymi kluczami.
Stworzyłem już wstępnie schemat płytki w Eagle'u (sam stworzyłem odpowiednie elementy biblioteczne) jednak przed rozpoczęciem pracy nad mozaiką pcb chciałem skonsultować "odpowiedniość" doboru projektu.
Moje pytania i wątpliwości zamieszczam w punktach:
1. Projekt jest zrobiony na kluczu TOPSwitch254EN - czy to dobry wybór? Nie chciałbym żeby konstrukcja wyszła droga - interesuje mnie tanie i proste rozwiązanie. Może lepiej użyć jakiegoś klucza z rodziny LinkSwitch - układy oparte na tym kluczu wydają się prostrze...
2. Chciałem trochę zmodyfikować otrzymany w PIExpert schemat i wzbogacić zasilacz o potencjometr przed TL431 do reg. napięcia i o zieloną diodę (DC ON) i czerwoną (overload) - implementacje tych trzech rozwiązań mam już sprawdzone na innym zasilaczu. Czy widzicie w tym układzie jakieś przeciwwskazania do takich modyfikacji?
3. Projekt został wykonany z użyciem opcji "open frame" - czy to oznacza, ze nie nadaje się do wsadzenia w obudowę?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Flyback 230V/12V 2A na switchu PI - konsulatcja.
Flyback 230V/12V 2A na switchu PI - konsulatcja.
- Załączniki
-
- Flyback.rar
- Plik projektu z PIExpert
schemat na TOPSwitch
schemat na LINKSwitch - (42.59 KiB) Pobrany 361 razy
-
keruseykaryu
Wszystko zależy jak tą obudowę będziesz wentylował. Tu tylko chodzi o temperatury i by nie przekroczyć wartości katalogowych w najgorszym przypadku.3. Projekt został wykonany z użyciem opcji "open frame" - czy to oznacza, ze nie nadaje się do wsadzenia w obudowę?
Mocowo Ci wydoli?PJimi pisze:Może lepiej użyć jakiegoś klucza z rodziny LinkSwitch - układy oparte na tym kluczu wydają się prostrze...
Narazie chce po prostu zbudować i odpalić przetwornice. Jeśli wszystko zadziała poprawnie wtedy będę chciał ją wsadzić w obudowę, która fakt - wentylacji nie ma za bardzo żadnej. Więc lepiej skorzystam od razu z opcji "adapter" (bo rozumiem, że w przeciwieństwie do "open frame" to jest właściwa opcja do zabudowy).
Skoro twierdzicie, że LinkSwitch może nie wydolić mocowo i że TOP254 łatwiej dostać - w takim razie zrobię według mojego pierwszego zamiaru i wsadzę TOP254 w obudowie EN.
Tym bardziej, że chciałbym żeby układ był uniwersalny i korygując wartości paru elementów można było łatwo przerobić go na inne napięcie/moc.
TL431 tak czy siak wsadzam, ale dodam jeszcze potencjometr na dzielniku napięcia dla regulacji Uwyj.
Musze jeszcze zmniejszyć wartość dławika wyjściowego (tak sugerowano mi na elektrodzie) i dokończyć pracę w schematicsie i zabieram się za projektowanie mozaiki według wytycznych z PIEXpert.
W razie pytań, a napewno takowe będą, będę pisał w tym poście
[ Dodano: 2011-04-27, 13:51 ]
Tak jak mówiłem - wstawiam schemat płytki wykonany w Eaglu. Proszę o weryfikację, porady, pouczenia
Z góry dzięki - wszystkie sugestie są dla mnie bardzo ważne.
Jeśli chodzi i dławik skompensowany prądowo, dławik na wyjściu i sam transformator to jeszcze nic pewnego, że będą to elementy Ferystera (możliwe że Wurth Elektronik).
Skoro twierdzicie, że LinkSwitch może nie wydolić mocowo i że TOP254 łatwiej dostać - w takim razie zrobię według mojego pierwszego zamiaru i wsadzę TOP254 w obudowie EN.
Tym bardziej, że chciałbym żeby układ był uniwersalny i korygując wartości paru elementów można było łatwo przerobić go na inne napięcie/moc.
TL431 tak czy siak wsadzam, ale dodam jeszcze potencjometr na dzielniku napięcia dla regulacji Uwyj.
Musze jeszcze zmniejszyć wartość dławika wyjściowego (tak sugerowano mi na elektrodzie) i dokończyć pracę w schematicsie i zabieram się za projektowanie mozaiki według wytycznych z PIEXpert.
W razie pytań, a napewno takowe będą, będę pisał w tym poście
[ Dodano: 2011-04-27, 13:51 ]
Tak jak mówiłem - wstawiam schemat płytki wykonany w Eaglu. Proszę o weryfikację, porady, pouczenia
Jeśli chodzi i dławik skompensowany prądowo, dławik na wyjściu i sam transformator to jeszcze nic pewnego, że będą to elementy Ferystera (możliwe że Wurth Elektronik).
- Załączniki
-
- Flyback12V.rar
- (42.17 KiB) Pobrany 357 razy