Układ iteracyjny - Zadanie

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ
dwinar
-

Układ iteracyjny - Zadanie

Post autor: dwinar » 18 cze 2010, 15:09

Witam!

Chciałbym prosić o pomoc z zadaniem o następującej treści:

Zaprojektować układ iteracyjny, sterujący zamkiem sejfu. Urządzenie sterujące uruchamia otwarcie zamka sygnałem o wartości "1" na wyjściu dekodera po przeczytaniu i akceptacji kodu użytego przez operatora (kod jest wczytywany z klawiatury). Akceptacja następuje po porównaniu zgodności wprowadzanego 12 bitowego kodu z 12 bitowym kodem dostępu wpisanym wcześniej na stałe przez właściciela sejfu. W rozwiązaniu podać:
1. schemat blokowy całego, układu wraz z dekoderem
2. graf i tabelę działania układu
3. tablice Karnaugh przeniesień
4. zminimalizowane funkcje przeniesień zrealizowane na multiplekserze MPX 4/1 (i jeśli potrzeba na bramkach NAND)
5. przeniesienia początkowe
6. narysować schemat realizujący blok elementarny (wszystkie potrzebne multipleksery i bramki)
7. zrealizować i narysować schemat dekodera (na bramkach NOR)

Jeden z bloków jest przedstawiony tak, że jest wchodzą do niego "x_i" oraz "w_i", a "z boku" wchodzi "P", wychodzi zaś "P '"

Do tej pory mam tylko taki pomysł, żeby ogólnie stworzyć 12 + 1 stanów, które pod wpływem "1" będą przechodzić dalej, gdy jednak przyjdzie "0", całość się resetuje i przechodzi do stanu, z którego nie da się przejść dalej ani przez "0", ani przez "1", bo oznacza to, że porównanie którychś bitów było błędne i cały kod jest błędny niezależnie od pozostałych porównań.

Dodatkowo musiałby się komunikować z pojedynczym bloczkiem, który dokonywałby porównania i wysyłał do tamtego układu "1", albo "0".

Nie wiem czy to jest dobry trop, dlatego proszę o wskazówki.
Z góry dziękuję.

ODPOWIEDZ