Pomiar charakterystyki fazowej i amplitudowej filtrów.

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ
piku
-

Pomiar charakterystyki fazowej i amplitudowej filtrów.

Post autor: piku » 21 cze 2008, 11:05

Witam jako od dzisiaj dołączyłem do Waszego sporego grona użytkowników i od razu mam do Was dwa pytania. Potrzebuję pomocy na poniedziałkowy egzamin z systemów elektroniczny. Oto dwa zdania, które mnie nurtują... Czy ktoś byłbym w stanie wytłumaczyć? Narysować te dwa układy pomiarowe?

Zad 1. Przedstawić na schemacie blokowym oraz na schemacie połączeń elektrycznych jak wygląda układ pomiarowy do pomiaru charakterystyki amplitudowej filtru.

Zad 2. Przedstawić na schemacie blokowym oraz na schemacie połączeń elektrycznych jak wygląda układ pomiarowy do pomiaru charakterystyki fazowej filtru.

Z góry bardzo dziękuje za pomoc....

O to co spróbowałem zrobić, jednak jestem zielony....
Załączniki
aa.JPG
Zad1
aa.JPG (5.61 KiB) Przejrzano 9459 razy
bez tytułuaa.JPG
Zad2
bez tytułuaa.JPG (5.76 KiB) Przejrzano 9459 razy

Awatar użytkownika
Melon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Melon » 21 cze 2008, 12:12

Jeżeli jest to filtr analogowy:

Generator -> filtr -> oscyloskop/multimetr

Na generatorze generujesz sygnał sinusoidalny o danej amplitudzie, a na oscyloskopie/multimetrze badasz co otrzymałeś na wyjściu filtru. To chyba najprostsze rozwiązanie. Czyli jest to Twój drugi rysunek bodajże. Woltomierze są zbędne, bo generator zazwyczaj pokazuje Ci co generuje, a na oscyloskopie też odczytasz amplitudę, więc i tam woltomierz jest zbędny

Jeżeli cyfrowy to musisz mu puścić szpilkę o ile się nie mylę i badać odpowiedzi takiego filtru (o ile jest o skończonej odpowiedzi impulsowej). Jeżeli jest o nieskończonej odpowiedzi, to nie mam pojęcia [;

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 21 cze 2008, 12:20

Jeżeli chodzi o pomiar charakterystyki amplitudowej, to należy wykazać, jak zmienia się stosunek Uwyj do Uwej filtru w funkcji częstotliwości Uwej, czyli inaczej określić częstotliwość graniczną i stromość charakterystyki filtru. W charakterystyce fazowej należy ustalić zależność kąta przesunięcia fazowego Uwyj do Uwej w funkcji częstotliwości Uwej. Schematy blokowe w załączniku. Pomiar ch. amplitudowej nie wymaga chyba objaśnień, amplitudy mierzysz oscyloskopem lub dwoma multimetrami. Wyniki przedstawiasz na wykresie, stosunek Uwej do Uwyj najlepiej w dB skala liniowa, a częstotliwość w Hz skala logarytmiczna.
W zad. 2 przesunięcie fazowe wyliczasz z figur Lissajous (oscyloskop pracuje w trybie X/Y), lub przeliczając przesunięcie w osi x na stopnie. Można też użyć fazomierza, jeżeli się taki ma. Wzory do zad.2 masz w załączniku.
Na koniec schematy elektryczne.

piku
-

Post autor: piku » 21 cze 2008, 12:21

Tak to chodzi o 2 rysunek. I chodzi o filtry analogowa, dolno, górno itd.
A jeśli chodzi o zadnie numer 2?

[ Dodano: 2008-06-21, 13:28 ]
Tylko coś nie ma załącznika :(

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 21 cze 2008, 12:59

Przepraszam, mój błąd. Dodaje załącznik.
Załączniki
filtry.rar
rysunki
(174.84 KiB) Pobrany 903 razy

piku
-

Post autor: piku » 21 cze 2008, 13:47

Dzięki wielkie, czy ten plik filtry.gif to połączenia elektryczne?, a blokowe?

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 21 cze 2008, 14:00

Filtry.gif to schematy blokowe. Elektryczne sa w plikach schowek__.jpg. W schowek01 jest elektryczny do zadania 2, w schowek02 do zadania 2 i 1, a w schowek03 do zadania 1 z wykorzystaniem tylko woltomierzy. Oczywiście w miejsce filtru RC który narysowałem musisz wrysować filtr, który badasz. Ja narysowałem dla przykładu dolnoprzepustowy.
Na schemacie XFG1 to generator funkcji, XSC1 to oscyloskop, a XMM1 i XMM2 to multimetry.

ODPOWIEDZ