przetwornik a/c - wielokanalowy

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ
mafiaboy
-
Posty: 4
Rejestracja: 27 kwie 2008, 20:59
Lokalizacja: Gliwice

przetwornik a/c - wielokanalowy

Post autor: mafiaboy » 27 kwie 2008, 21:18

Wiatam serdecznie:) mam pytanie poniewaz wykonuje teraz projekt z uP o temacie " wykonanie projeku wielokanalowego przetwornika a/c komunikujacego sie z uP. RAM i ROM zewnetrzne. ilosc przetwornikow - 8 , przetwoniki 8bit, procesor 8-bit". Moj problem polega na tym, iz nie wiem zbytnio jak dolaczyc do ukladu uP 8051 klawiaturki z 8-mioma przyciskami i wyswietlacza LED do jednego portu. Pamiec danych i programu sa zewnetrzne takze zajelo mi to dwa porty, jeden port jeszcze na jakies przerwanie zewnetrzne itp. no i zostal tylko jeden port, nie wiem jak to zrobic... otoz ma to dzialac tak ze np. wybieram sobie na klawiaturce ( przyciskach) np. przetwornik 5 i z piatego przetwornika daną wyświetlam na wyswietlaczu LED. Bardzo prosze o pomoc. Przetworniki sa 8-bitowe, których jest osiem i kazdy po jednym kanale wejsciowym. Jeszcze jedno pytanko.. jakiego moge uzyc dekoderu adresu 3x8? czy 4x16? Dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem.


______________________________________________________________
Przeniesione z "Mikroprocesory i technika cyfrowa / 8051", Natasza
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2008, 9:34 przez mafiaboy, łącznie zmieniany 1 raz.

tasza
Użytkownik
Posty: 1391
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 28 kwie 2008, 9:45

mafiaboy pisze:Moj problem polega na tym, iz nie wiem zbytnio jak dolaczyc do ukladu uP 8051 klawiaturki z 8-mioma przyciskami i wyswietlacza LED do jednego portu.
Można wykorzystać układ PCF8574.
http://ece-www.colorado.edu/~mcclurel/P ... 8574_4.pdf
Obsługa szyny I2C zajmie 2 dowolne bity I/O, do magistrali dołącza się dwa takie
ekspandery, ale o ustawionych różnych adresach, do pierwszego - osiem przycisków,
do drugiego - wyświetlacz.
Procedurki (C/asm) dla '51 do obsługi I2C są tu: https://elportal.pl/tasza/vfd-clk/vfd-clk-sources.zip
mafiaboy pisze:jakiego moge uzyc dekoderu adresu 3x8? czy 4x16
dekoderu jakiego adresu? i kłania się odmiana przez przypadki...

Proszę narysować schemat ideowy tego co już jest,
to może komuś będzie się chciało dalej zastanawiać...

mafiaboy
-
Posty: 4
Rejestracja: 27 kwie 2008, 20:59
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: mafiaboy » 07 maja 2008, 14:10

chodzi mi o to, ze przetworniki - ktorych jest 8, dolaczam w zewnetrznej przestrzeni danych poprzez dekoder adresow, nie wiem czy dobrze kombinuje ale przy dolaczeniu do 8051 zewnetrznej pamieci RAM i ROM zostana mi jeszcze do wykorzystania trzy nozki z portu P2, takze moglbym nimi sterowac praca dekodera, tylko ze wlasnie nie wiem dokladnie jak aktywowac prace tych przetwornikow, przetwornik jaki wybralem to ad7821, jak moge je podlaczyc, aby to sprawnie dzialalo i nie kolidowalo ze soba???prosze o odpowiedz, pozdrawiam i dziekuje z gory

tasza
Użytkownik
Posty: 1391
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 08 maja 2008, 10:41

Stosowanie ośmiu osobnych przetworników AC jest średnio sensowne, jeżeli nie ma
ku temu poważnego uzasadnienia (a takiego póki co nie widzę). Lepiej na wejście
przetwornika AC zapiąć multiplekser analogowy np CD4051 ( http://www.ee.washington.edu/stores/Dat ... cd4051.pdf )
do wyboru jednego z ośmiu kanałów można użyć właśnie wspomnianych trzech wolnych pinów portu P2.
Co do dekodera adresowego, tu nie ma co kombinować....
Pamięć ROM ma być jako XCODE startując od adresu 0000h (uaktywnia ją linia /PSEN)
Pamięć RAM (XDATA) proponuję też od adresu 0000h ale nie więcej niż do 07FFFh (32kB)
Od adresu 8000h, a właściwie pod adresem 8000h (linia A15 w stanie H) powinien
siedzieć przetwornik AC. Powyższe można zrealizować tak:
sygnały /RD /WR z procesora idą do odpowiednich pinów RAM i przetwornika AC
Linia A15 z procesora idzie bezpośrednio do /CS w RAM i po zanegowaniu inwerterem
do /CS w AC. Jeżeli procesor wykona MOVX pod niskie adresy (0000....7FFF) zostanie
wybrana pamięć RAM, jeżeli pod 8000 lub wyżej - dostanie się do przetwornika. I tyle.

[ Dodano: 2008-05-08, 11:58 ]
Ech....może to jest to uzasadnienie....
mafiaboy pisze:" wykonanie projeku wielokanalowego przetwornika a/c komunikujacego sie z uP. RAM i ROM zewnetrzne. ilosc przetwornikow - 8 , przetwoniki 8bit, procesor 8-bit"
Tyle że - albo przetwornik jest jeden ale wielokanałowy, albo ich jest osiem z jednym kanałem pomiarowym.
No ok, szkic "dekodera" w załączniku. Sygnały z lewej idą do procesora, z prawej do
RAM i tych ośmiu nieszczęsnych AC.
Załączniki
8_ac_ram_deco.gif
(5.93 KiB) Pobrany 6914 razy

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 05 kwie 2004, 8:38
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: przetwornik a/c - wielokanalowy

Post autor: gaweł » 10 maja 2008, 14:26

mafiaboy pisze:Wiatam serdecznie:) mam pytanie poniewaz wykonuje teraz projekt z uP o temacie " wykonanie projeku wielokanalowego przetwornika a/c komunikujacego sie z uP. RAM i ROM zewnetrzne.
No mam nadzieję, że szkolny projekt został już zaliczony. W końcu minęło trochę czasu. O kilku pomysłach na jego realizację można poczytać w https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=433
i porównać z własnymi.

mafiaboy
-
Posty: 4
Rejestracja: 27 kwie 2008, 20:59
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: mafiaboy » 15 gru 2008, 21:31

Jeżeli ktoś jest zainteresowany tym projektem, oznajmiam iż takowy posiadam. Zrobiony przeze mnie i zaliczony na 4,5. Kontakt gg 2776427

ODPOWIEDZ