zlecenie sterownik 700zł + części

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
Manerus
-
Posty: 52
Rejestracja: 05 cze 2011, 20:31
Lokalizacja: Wrocław

zlecenie sterownik 700zł + części

Post autor: Manerus » 03 sty 2013, 22:50

Zlecę stworzenie programu ( basom/c ) i schemat płytki. Płacę 700zł

Sterownik miałby sterować 3 lampami ( 3x1000w ) 4 wentylatorami(4x50-100W) 3 grzałkami(3x1000w) oraz 5 czujnikami dodatkowy zapis na karcie sd. Służę materiałami pomocy do realizacji tego celu.
Doposaże w elementy potrzebne do realizacji tego projektu. Więcej szczegółów podam po zapoznaniu się.

kontakt P.W. na el portalu lub potworek666@o2.pl
Ostatnio zmieniony 05 sty 2013, 22:43 przez Manerus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2086
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 05 sty 2013, 17:36

Znaczy się schemat urządzenia już masz ?
Ale za 700 zl lepiej zainteresować się sterownikiem PLC, niż samemu budować sterownik. ma to następujące zalety.
1. Gwarancja niezawodności.
2. łatwość przebudowy funkcyjnej i dołożenie rozszerzeń.
3. Normalizacja rozwiązań, co gwarantuje łatwość przebudowy w przyszłości.

Jedyny element który warto samemu budować, to końcówki mocy na Triakch, bo fabryczne moduły są nieludzko drogie.

A tak na marginesie podane informacje, są tak skąpe że nic nie mówiące. 4 grzałki / ale jakiej mocy ?

Manerus
-
Posty: 52
Rejestracja: 05 cze 2011, 20:31
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Manerus » 05 sty 2013, 23:02

rozwarze to co napisałeś. możesz polecić jakąś firmę ?

sprawdzałem nie są drogie ale obawiam się że nie spełniają za mało funkcji o jakie mi chodzi.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2086
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 05 sty 2013, 23:32

Bez konkretnej specyfikacji to trochę wróżenie z fusów. z tego opisu co mi pan podał na Pw, to tak.
Rzadko kiedy takim systemem steruje jeden sterownik, raczej jest to bardziej system rozproszony.
Sterowanie pompą wody to tam raczej mały problem, gorzej z sterowaniem tych wentylatorów i oświetlenia. Pisze, pan o niewielkim pomieszczeniu, ale ile to jest niewiele ? Ja mam pokój 35m² i też nie uważam go za wielki.
Każdy wentylator, jeżeli nie są połączone w grupy, to jeden sterownik mocy. Czyli 4 wentylatory to cztery sterowniki mocy, i nie wystarczy tu raczej sterownik do lampy. Podobnie z grzałkami, i oświetleniem. Taki falownik 1-fazowy do silnika (wentylatora) na 230V większej mocy, to wydatek 1500zł/szt. Dla 3-fazowego wentylatora, z silnikiem 370W, falownik kosztuje jakieś 800-900zł. To taki paradoks, falownik 1-fazowy jest droższy od 3-fazowego, a powinno być na zdrowy rozum odwrotnie ? Ale wynika to raczej z faktu że falowniki dla odbiorników jednofazowych, produkuje właściwie tylko jedna firma, wiec nie mając konkurencji na rynku może, na rzucać kosmiczne ceny.
Nie wystarczy tutaj sterownie zwykłym PWMem, zresztą nawet jakby się zdecydować na mikroprocesor, to i tak nie znam układu który dysponuje więcej niż góra 6 do 8 kanałów PWM, a i tak sie to nie przekłada tak wprost na ilość obsługiwanych urządzeń.

Co do sterowników PLC. Obecnie najtańsze oferuje firma TECO serii SG2. 480zł, 12 wejść cyfrowych w tym 4 analogowe, i 8 wyjść, w tym 2 PWMy. Oczywiście można dołączyć moduł rozszeżeń, Ale trzeba szukać sobie sterowników w wersji sprzętu 3.0 Oprogramowanie jest darmowe, kabelek do programowania 60zł.
Przy czym należy pamiętać, kupując moduły rozszerzeń, że nie można mieszać wersji tranzystorowej z przekaźnikową. Jak mamy tranzystorowe wyjścia sterownika, to moduły rozszerzeń też muszą być tranzystorowe.

http://automatykasklep.com/index.php?op ... &Itemid=56

Firma TECO, oferuje także bardziej zaawansowane sterowniki TP03, ale tam już trzeba kupić chyba soft do programowania, ale dostajemy wtedy do ręki już takie rasowe PLC, ale też i koszty od razu idą w górę. Sterownik to ok 1300zł.

Manerus
-
Posty: 52
Rejestracja: 05 cze 2011, 20:31
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Manerus » 08 sty 2013, 22:51

z tymi wentylatorami to wie Pan różnie , mi sprawdzają się nawet te 15w.

O falowniku słyszałem ale nawet się nie zastanawiałem właśnie ze względu na jego koszta.
(zwłaszcza że widziałem koszt około 100zł jak na sąsiednim forum kilka osób zrobiło)

Nie potrzebuję dokładnej zmniejszonej wartości PWM ale taką chociaż o 25% zmiany w góre i w dół.
"Nie wystarczy tutaj sterownie zwykłym PWMem, zresztą nawet jakby się zdecydować na mikroprocesor, to i tak nie znam układu który dysponuje więcej niż góra 6 do 8 kanałów PWM, a i tak sie to nie przekłada tak wprost na ilość obsługiwanych urządzeń.
"


Więc radzi Pan żeby taki układ był na minimum 2 mikroprocesorach ?

janeczqu
-
Posty: 27
Rejestracja: 19 gru 2012, 15:36
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: janeczqu » 09 sty 2013, 1:29

Żeby było śmieszniej napisałem zapytanie co to dokładnie ma być - do dziś zero odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2086
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 09 sty 2013, 15:16

W sumie racja. Niech się autor określi czy chce robić temat otwarty czy nie, i po problemie.
Dla mnie osobiście nie ma się tu z czym kryć. Jest konkretny problem do rozwiązania, tyle że ma złożoną naturę, i tyle.
A na pewno jest ciekawy i życiowy.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2013, 21:11 przez kayron, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 01 paź 2006, 12:37
Lokalizacja: z planety Zi Emia
Kontakt:

Post autor: lutownik » 09 sty 2013, 20:53

Panowie!!!,

Jeśli chcecie żeby ktoś inny wrzucił do dyskusji swoje "trzy grosze" to proszę naświetlić jaki jest problem, o co chodzi w projekcie itd. itp. etc. i prosiłbym o zrobienie tego dokładnie.

Jeśli użytkownikowi Manerus zależy na jakiejś prywatności to proszę o przeniesienie dyskusji na PW lub inne kanały komunikacji (e-mail, komunikatory internetowe, rozmowa telefoniczna itp)

Ja nie widzę sensu marnowania miejsca na jakieś jawne dyskusje na tajne tematy. To forum i tak ma już bardzo niski poziom, nie dobijajmy go do dna!!!

Awatar użytkownika
denis2k1
-
Posty: 92
Rejestracja: 28 gru 2005, 10:05
Lokalizacja: Krosno

Post autor: denis2k1 » 09 sty 2013, 22:35

Hmm, oświetlenie, wentylatory - mi to pachnie jakąś uprawą ;) Nie ma się co dziwić że tajne przez poufne ;)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2086
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 11 sty 2013, 10:26

UP. Faktycznie sposób założenia tematu jest sugestywny.
Natomiast może dajmy się określić autorowi. Takie tematy często zakładają osoby nie mające zbytnio wiedzy techniczno-praktycznej w danej dziedzinie, dla tego nie potrafią się wysłowić.

Pomijając jednak sugestię kolegi. Ja już w życiu widziałem, różne, różniaste instalacje elektryczne, mechaniczne, domowej roboty, czy mające swoje lata, i wiem że można się na pierwszy ich widok przerazić. Czasami jest też taki psychologiczny kołek, dla osób które chcą z tym coś zrobić, bo się trochę wstydzą, czy boją wyśmiania że to wygląda tak a nie inaczej.

Natomiast, jeżeli ktoś chce zrobić, z tym porządek, wyremontować taką instalacje aby była, sprawna, a przede wszystkim bezpieczna, to należy takiej osobie w tym spróbować pomóc, uświadomić pewne rzeczy jeżeli nie zdaje sobie z nich sprawy.

Pewnym takim błędem, jest często myślenie że wszystko trzeba wymienić i wyremontować naraz. Czasami jednak jest to podstawowy błąd, bardzo często, da się taki remont / modernizacje przeprowadzić na raty, pewnymi krokami, w miarę posiadanych możliwości technicznych i finansowych.
Warunek jest tylko jeden, osoba która chce to zrobić, musi tego chcieć, i nie bać się podjąć wyzwania, oraz nie patrzeć no to tylko przez pryzmat ile stracę w tym miesiącu, tylko ile zyskam w przeciągu następnych paru lat jak to zrobię dobrze.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 01 paź 2006, 12:37
Lokalizacja: z planety Zi Emia
Kontakt:

Post autor: lutownik » 11 sty 2013, 19:21

Widzę że jak wszystko zostało zrozumiano całkiem odwrotnie.

Nie boje się że autor chce prowadzić plantację zakazanych roślin jak konopie indyjskie czy inne podobne. Całkiem nie o to mi chodziło. Zasada jest taka, że jeśli chcemy by ktoś nam pomógł to należy wyłożyć swój problem jawnie, przysłowiowo jak "kawę na ławę", a nie się chować z nim na PW.
Teraz niech ktoś zechce pomóc, to jeszcze musi prosić autora tematu by go wtajemniczył w swój problem... :!: :!: :!:

Jeżeli autor tematu ma jakieś kompleksy co do swego pochodzenia czy wykonywanego zawodu, to muszę powiedzieć, że sam pochodzę ze wsi, a na gospodarce rolnej się wychowałem, i nie uznaje chorego stereotypu wyższości miastowych nad mieszkańcami wsi.
Ktoś się kiedyś zastanawiał, co by taki miastowy jadł jakby tych ludzi na wsi nie było. Tak naprawdę to wieś jest podstawą funkcjonowania zycia w mieście. :wink: Dobrze, ale to nie o to chodzi do końca..... :smile:

Sam temat automatyzacji szklarni, tunelu, namiotu czy jak tam w regionie autora się na to mówi, jest całkiem interesujący pod względem technicznym.

Założyciela tematu mobilizuję do tego, by napisał dokładnie o co mu chodzi, jaki ma cel, jakie założenia tego przedsięwzięcia etc. w takim stopniu jak tylko potrafi, błędy w nazewnictwie i inne niedociągnięcia oczywiście wybaczymy, każdy się ma prawo pomylić a tym bardziej początkujący. :wink:
Tylko błagam, żadnego "[..] ten tego [..] " w opisie, bo mnie.... nie powiem co... :razz:

Manerus
-
Posty: 52
Rejestracja: 05 cze 2011, 20:31
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Manerus » 14 sty 2013, 15:59

A więc konkrety

Cel: funkcjonowanie szklarni w marcu kwietniu wrześniu październiku ( być może luty i listopad )

w zeszłe sezony nie sprawdziła się dla moich pomidorów, papryki ( albo była mała zielona albo kwaśna ,zależy mi żeby była słodka ) afrodyzjak epimedium i jagody goji które mi przemarzły i miały za morko ( trzymałem je tylko w ziemi teraz zamierzam w donicach )


Szklarnia 10-20m2 max
zamierzam pod doniczki dać płyte grzewczą około 150-300w na powierzchni około 15m2 na stole

zależy mi na
regulacji temperatury
( podłoża wody powietrza )
- przewiew z zewnątrz do środka i ze środka na zewnątrz ( przewiew w środu jest już )
-kontrolowaniu wilgotności
-lampy są dodatkiem żebym miał już w marcu 12h i więcej światła dla wzrostu wegetatywnego roślin
-sterowaniu pompą wody ( fajne jest podlewanie ale czasem wygląda to tak że człowiek nie ma czasu i nie mam komu zostawić, jestem sam )
-możliwy zapis na karcie sd pomógł by mi na znajdywaniu błędów i usprawnieniu pracy sterownika ( plus mógłbym poczuć się bardziej profesjonalnie nad moim hobby :mrgreen: )

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2086
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 14 sty 2013, 19:29

Ha.. :grin: Już się bałem że autor się nam nie odezwie powoli.
Może zacznę od pompy wody.
Jeżeli to ma być pompa 3-fazowa, i działać automatycznie, to należy ją zabezpieczyć przed uszkodzeniem, od strony elektrycznej. Do tego potrzebny jest czujnik zaniku i asymetrii faz, stycznik (do wyłączania) i termik, jako zabezpieczenie przeciążeniowe.
Cena takiego zestawu zależy oczywiście od mocy silnika, w pompie. Ale trzeba się nastawić na 200-250zł. Najdroższy chyba w tym jest czujnik zaniku fazy.
W przypadku pompy 1-fazowej sprawa jest prostsza, bo wystarczy właściwie wyłącznik prądowo-przeciażeniowy klasy B10 (zależy znowusz od mocy pompy), z stykiem kontrolnym, i stycznik, lub przekaźnik.
Z tą temperaturą wody do podlewania może być pewien, problem. Pierwsze co się ciśnie na usta to przepływowy podgrzewać wody, ustawiony np, na 15°C. Tylko jak to ugryść z pompą wody, do zwykłej instalacji wodnej nie ma problemu, ale z pompą nigdy tego nie łączyłem w parę i nie wiem czy to zda egzamin ? Chodzi tu o niezawodność i bezpieczeństwo, aby podgrzewać nie włączył się jak nie ma wody w rurkach.
Tyle w sumie przyszło mi na myśl w sprawie sterowania pompą. Pominąłem ewentualna czasówkę tygodniową, lub PLC, ale to zależy od tego jak rozwinie się cała koncepcja.

Co do lamp.

Jeżeli są 3 i jest dostępna instalacja 3-fazowa, to najlepiej byłoby zasilać każdą z osobnej fazy. Dla czego ? Bo jak jedna z faz zniknie, a to się zdarza, to nie zgaśnie całe oświetlenie tylko jedna lampa.
Podobnie można próbować robić z grzałkami i wentylatorami.
Co do sterowania Lampami. Najnowsze wersje LOGO mają kalendarz astronomiczny. Oznacza to że mamy precyzyjnie określaną godzinę wschodu i zachodu słońca. Mogą mieć jeszcze modół ethernet, czyli można je podłączyć do sieci LAN. Ale niestety za Niemiecka precyzje trzeba płacić. Zestaw uruchomieniowy to wydatek ok 1000-1300zł. Ale sądzę że i tu dałoby się coś wymyślić, aby nie zapłacić tyle, a mieć sterownik :wink:

Co do samego tematu.
Dobrze byłoby wiedzieć czy, autor posiada jakieś zaplecze do wykorzystania na stanie, jak wspomniana pompa wodna. Przydał by się też paln sytuacyjny takiej szklarni. Jakie jest zasilanie do dyspozycji 230 czy 400V ?

Co do cen podzespołów, ja podaje ceny przybliżone dla indywidualnego klijenta, który pójdzie prywatnie do sklepu. Czy da sie taniej ? Tak, jeżeli ma sie znajomego elektryka który może nam kupić. Wynika to z tego że w hurtowniach, czy firmach, znają elektryków i jak taki przyjdzie do sklepu, to ma już za same dzień dobry, 10% upustu jako stały i znany klijent.

Warto też szukać na Allegro, ostatnio był do kupienia sterownik EASY 822 który kosztuje normalnie 1300zł za 300zł, i poszedł na pniu. Więc są okazje i to często naprawdę warte uwagi.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 15 sty 2013, 16:25

Co do ogrzewania wody, to można zastosować niewielki zbiornik i grzałkę z termostatem w nim umieścić. Grzałka sama utrzyma swoją temperaturę i na sucho się nie uszkodzi.

A na wypadek braków wody, można by zastosować czujnik ciśnienia z pralki. Jeśli urządzenie grzewcze jest zalane to można grzać, inaczej niech nie grzeje, tyle chyba wystarczy.

Manerus
-
Posty: 52
Rejestracja: 05 cze 2011, 20:31
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Manerus » 15 sty 2013, 22:19

Kolego Ertew rozwiń wypowiedz
czujnik ciśnienia z pralki.
typ/model pralki ?
gdzie znajduje się dokładnie ?
trzeba dolutowywać czy odkręcać ?
sprzedają używane ?

ODPOWIEDZ