Dwa zadania z elektroniki... nie wiem jak się do nich zabrać

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 25 sty 2008, 23:16

ZbeeGin pisze:Niestety nasze działania wzięły w łeb. Przecież zadanie nie polega na zrobieniu iloczynu Y=AxBxC i sumy Y=A+B+C tylko XYZ = ABC + A'B'C' albo XYZ = ABC x A'B'C.
Zatem w/w sumy i iloczyny trójwejściowe nie będą nam tutaj wogóle potzebne!. :cry:
No ja w "pierwszym czytaniu" również pomyślałem o operacjach w sensie arytmetycznym. Jednak po zastanowieniu uznałem, że chodzi o operacje logiczne, ponieważ to trochę zbyt skomplikowane jak na "ćwiczebne zabawy". Dodatkowo w układzie sumy liczb 3-bitowych wyjdzie suma jako liczba 4-bitowa oraz w przypadku mnożenia liczb 3-bitowych ich iloczyn jest 6-bitowy. O takiej 'ekspansji' danych wynikowych nie było mowy w zadaniu. To, że znalazło się w treści "operacji arytmetycznych" zrzuciłem na karb 'laickiego' podejścia madmike.
No cóż, można zaproponować kilka rozwiązań.
Jedno to takie, gdzie zostanie zimplementowany równoległy sumator liczb 3-bitowych z przeniesieniami (co nie jest karkołomne), zespół mnożący liczby 3-bitowe jako kaskadowe połączenie 3 sumatorów i końcowy multiplekser.
Drugie, to potraktować całość jako typowy kombinacyjny układ, który na wejściu dostaje dane 7-bitowe (dwie liczby 3-bitowe i typ operacji). W tym przypadku trzeba by wytworzyć 6 tablic Karnaugh'a dla zmiennych 7-bitowych, co oznacza kłopoty w minimalizacji. Sprowadza się to do wypisania wszystkich możliwych kombinacji wejściowych i odpowiednich wyników (coś jak pamięć stała tylko na bramkach).
Trzecie, jako modyfikacji powyższego, czyli sumator jako pamięć stała, układ mnożący jako pamięć stała i końcowy miltiplekser. Dla sumatora będą trzy funkcje logiczne z argumentem 6-bitowym, dla mnożarki odpowiednio 6-funkcji logicznych z argumentem 6-bitowym.
Czwarty pomysł, to 'wyciąć' fragment z układu ALU (czyli patrz 74HCT181).
Piąte rozwiązanie: odpowiednio zaprogramować układ FLASH lub EPROM. Na szynę adresową EPROM podać argumenty (dane 7-bitowe), z szyny danych EPROM pobrać gotowy wynik :mrgreen: , ale to chyba nie będzie satysfakjonować nauczyciela.
I na koniec zupełnie zwariowany pomysł: napisać to coś w VHDL'u (co jest proste nawet dla początkujących, bo to typowa funkcja kombinacyjna), skompilować i kazać wydrukować funkcje końcowe (będą jednocześnie już zminimalizowane) :mrgreen: .

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 25 sty 2008, 23:42

madmike pisze:To ja już nie mam pojęcia jak to zrobić
Jeśli każdy bit z ABC ma być dodany/pomnożony z drugim bitem A'B'C' i ma to być jednak operacja logiczna, to trzeba zaprojektować trzy elementy dodające/mnożące w postaci prostych bramek plus multiplekser do przełączania funkcji.
Jeśli zaś mają to być operacje arytmetyczne - z wykorzystaniem ALU - to program symulujący takie możliwości posiada. Wystarczy w przykładach poszukać jak używać elementu o nazwie "ALU" (a jest tam taki dość rozbudowany przykład).
madmike pisze:do tej pory nikt nie mógł mi tego w "przystępny" (czytaj prosty) sposób wytłumaczyć stąd właśnie moja prośba...
http://home.agh.edu.pl/~jamro/tul/Karnaugh.pdf

madmike
-

Post autor: madmike » 26 sty 2008, 19:34

OK, zadanie pierwsze już rozwiązane!! :lol: Mieliście rację co do liczby kombinacji, mamy na wejściu 2 liczby trzybitowe, + 1 bit mówiący o działaniu, co w sumie daje 128 kombinacji, na wyjściu możemy mieć wynik w postaci liczby sześciobitowej czyli 6 tablic Carnaugh 4x4. Wejścia oznaczyłem jako a0;a1;a2 (pierwsza liczba) oraz b0;b1;b2 (druga liczba) oraz jeden bit m/d (mnożenie/dodawanie). Wyjścia to kolejno: y0;y1;y2;y3;y4;y5. Zadanie rozwiązałem dziś na zjeździe no i oczywiście zaliczyłem :grin: Dziękuję wszystkim za pomoc, jeśli chodzi o zadanie 2 to okazało się, że wystarczyło rozwiązać jedno :razz: Jeszcze raz pozdrawiam!

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 15 lut 2008, 0:26

ZbeeGin pisze:Ok. To Ja w ramach relaksu :) pokażę rozwiązanie zadania nr.2
No to w ramach mojego relaksu...
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=403
Pomimo, że jest "już po terminie" i madmike już nie potrzebuje rozwiązania, prezentuję możliwe rozwiązanie (tym bardzie, że nie będzie stanowiło gotowca do szkoły).

ODPOWIEDZ