Prośba o poprawienie programu logo simens

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ
Boshi
-

Prośba o poprawienie programu logo simens

Post autor: Boshi » 17 lut 2012, 20:09

Mam do napisania taki program w logo

Dajemy start (I1) otwiera się zawór Y1, do zbiornika nalewa się płyn do momentu aż czujnik B2 wyłapie poziom, następnie otwiera się zawór Y2 i po 3 sekundach zbiornik jest opróżniany, następnie włącza się silnik taśmy (M) wiązący ciecz aż nie wyłapie tego czujnik B3. W tym momencie silnik wyłącza się i przez 3 sekundy stoi przy czujniku B3 potem znów włącza się silnik i rusza dalej do czujnika B4 przy którym stoi 2 sekundy a następnie cykl się powtarza./
Do tego dorobić trzeba jeszcze przycisk stop który zatrzymuje cały proces.

Zobrazuje to ( sorry za painta)

Obrazek

czujnik 3 żzaskakuje resetując silnik, a za cholerę nie moge tego zrobić z czujnikiem B4 który się włącza co prawda ale silnik nadal chodzi a powinien po wykryciu się wylączayć.

Czyli powinno być tak

1 start
2 klikamy I2 wyłącza się Q1 załącza się po 4 sekundach silnik a gaśnie Q2
3klikamy I3 załącza się Q3 na 4 sek, ale w momencei naciśnięcia gaśnie Q5(silnik)
4 Klikamy I4 załącza się się Q4 na 2 sek, ale w momencie klikniecia I4 gaśnie silnik i załącza się dopiero po tych 2 sekundach.
5stop
Załączniki
Nalewnie plynu do butelek.rar
program w logo
(9.21 KiB) Pobrany 776 razy

Boshi
-

Post autor: Boshi » 17 lut 2012, 22:01

Na prawdę nikt nie jest w stanie pomóc? na elektrodzie to samo 0 odpowiedzi, nie wierzę że nie ma tu speców z plc, przecież to nie jest trudny program dla kogoś kto w tym siedzi, mi po prostu nie starcza wiedzy jak to zrobić, choć program zrobiłem w 70%.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 18 lut 2012, 21:09

Bo to trywialny problem, który wystarczy brać na logikę.
Opis i rysunek masz też nie do końca czytelny ?
Ja to zrozumiałem tak, jakiś pojemnik np. butelka jest pod zawór dwudrożny ?
Zawór się otwiera aż poziom cieczy nie osiągnie poziomu wskazanego przez czujnik B2
potem zamyka się zawór Y1 otwiera się zawór Y2 na 2 sek, aby dolać do końca.? Nie wiem po co aż dwa zawory, ale może ktoś tak se skomplikował zadanie ? Potem rusza taśma dochodzi do czujnika B3 tam stoi 3 sek, potem rusza aż dojedzie do B4 i tam stoi 2 sek. Potem cykl zaczyna się od nowa.
Ale zostają dwa pytania ?
Co jeżeli naciśniesz STOP w połowie cyklu, a potem START ? Cykl ma się rozpocząć od początku, czy od miejsca postoju ?
Jak się ma zapętlać cykl ? Nie masz żadnej czujki która ci określi że butelka podjechała pod zawory Y1 oraz Y2. Skąd to wiesz ? Zakładasz jakiś kolejny czas po odjechaniu z pod czujki B4, czy masz dodatkowy czujnik ?
Ogólnie ktoś kto wymyślił to zadanie, albo chce was sprawdzić, czy sami umiecie myśleć konstruktywnie, albo sam za bardzo go nie przemyślał.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, 14:32 przez kayron, łącznie zmieniany 2 razy.

rob.mar
-

Post autor: rob.mar » 18 lut 2012, 22:35

Zgadzam sie z przedmówca. Tez nie rozumiem sensu użycia dwóch zaworów. Czy na pewno kolega spisał dobrze treść tego zadania ?

Boshi
-

Post autor: Boshi » 18 lut 2012, 22:57

kayron Tak dobrze zrozumiałeś treść zadania, tylko
kayron pisze:na 2 sek, aby dolać do końca
Chodziło o spuszczenie tego do pojemnika na taśmie a nie dolania, jeżeli o to chodzi.

Co do 1 pytania o stop. Nie wiem prawdę mówiąc, nic o tym nauczyciel nie wspomniał, ale myślę że jak będzie od startu zaczynał to nie będzie jakiegoś błędu. Co do kolejnego pytania, to dałem na końcu taśmy kolejny czujnik.

Na pewno spisałem dobrze zadanie. Nie wiem po co nauczyciel komplikował to nie moja brożka, po prostu kazał zrobić. W sumie to zrobiłem już to, tylko stopu nie mam jeszcze. Wrzucę program i niech ktoś to sprawdzi jeżeli ma czas oczywiście.

p.s teraz tak po waszych wypowiedziach spojrzałem dokładniej na to i prawdę mówiąc to prawda z tymi zaworami dwoma, bez sensu, ale myslę że jest to specjalnie ułożone, ponieważ, że jesteśmy w III klasie technikum to nauczyciel chce byśmy pomyśleli więcej :d tak mi się wydaje.

Dzięki za obszerną odpowiedź i wyjaśnienie wszystkiego.
Załączniki
Nalewnie plynu do butelek.rar
(10.25 KiB) Pobrany 782 razy

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 19 lut 2012, 14:37

Te zadanie na 95% jest pomyślane aby sprawdzić wasze logiczne i konstruktywne myślenie.
Prawdopodobnie chodzi o przygotowanie was do egzaminów, pod kątem szukania haczyków w zadaniach.
Wiem że jak ja się uczyłem (elektryk-automatyk konkretnie Elektryk Maszyn Górniczych)), to rok wcześniej na zadaniu egzaminacyjnym mieli tak podstępnie (nie mówiąc wprost chamsko) że mieli znaleźć uszkodzenie w maszynie elektrycznej. Cały podstęp polegał na tym że maszyna nie była wcale uszkodzona, a odpowiedz brzmiała, że nie jest podłączona do prądu. Ale trzeba było to wydedukować i udowodnić na podstawie danych z pomiarów i schematu.
Dla tego właśnie mam pewne opory w udzielaniu ci gotowej odpowiedzi, sam musisz dojść do tego, inaczej masz 50% szans że się wywalisz na egzaminie kończącym szkołę.

ODPOWIEDZ