Rezystancja szeregowa diody
-
sentinel25
- -
Rezystancja szeregowa diody
Pytanie brzmiało: "Opisz rezystancję szeregową diody". Niestety całkiem zawaliłem
Jak powinienem był to opisać?
-
000andrzej
- Użytkownik
-
sentinel25
- -
Przepraszam, że długo nie odpisywałem. Moja praca wyglądała mniej więcej tak:
----->|--->|--->|--->|-----
R = R1+R2+R3+R4
Przy połączeniu szeregowym rezystancja diód sumuje się. Całość widziana jest jako 1 dioda o rezystancji równej diodom składającym się na nią.
Niestety sprawdzający nie uznał tej odpowiedzi, natomiast na pytanie jak powinno być poprawnie, kazał poszukać odpowiedzi samemu. No więc tak szukam i szukam i nic konkretnego nie mogę znaleźć. Zastanawiam się czy owa rezystancja nie ma przypadkiem czegoś wspólnego ze spadkiem napięcia na diodzie.
----->|--->|--->|--->|-----
R = R1+R2+R3+R4
Przy połączeniu szeregowym rezystancja diód sumuje się. Całość widziana jest jako 1 dioda o rezystancji równej diodom składającym się na nią.
Niestety sprawdzający nie uznał tej odpowiedzi, natomiast na pytanie jak powinno być poprawnie, kazał poszukać odpowiedzi samemu. No więc tak szukam i szukam i nic konkretnego nie mogę znaleźć. Zastanawiam się czy owa rezystancja nie ma przypadkiem czegoś wspólnego ze spadkiem napięcia na diodzie.
-
sentinel25
- -
-
000andrzej
- Użytkownik
Tu nie chodzi o łączenie szeregowe tylko o schemat zastępczy diody. http://www.semi.ps.pl/definicje_stale_wzory.php3