wzmacniacz wysokonapięciowy

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ
reeddreed
-

wzmacniacz wysokonapięciowy

Post autor: reeddreed » 27 paź 2010, 11:06

Witam

Pisze ponieważ mam do zrealizowania projekt wzmacniacza do przetworników piezoeletrycznych.

Ogólnie dopiero zaczynam prace nad tym i szukam wiedzy ogólnie na ten temat, a niestety w internecie za dużo nie znalazłem konkretów.

Wzmacniacz ten ma pracować w paśmie do 5 MHz.
Napięcie które miał by dawać to +/- 60V
Chciałbym go zrobić na tranzystorach, nie na wzmacniaczu operacyjnym.

Może ktoś zmagał się już z takim tematem wzmacniacza wysokonapięciowego?..i miał by jakieś wskazówki jak to ruszyć.

Pozdrawiam!

sanwa
-

Post autor: sanwa » 27 paź 2010, 12:29

Witam

Masz na myśli 5MHz przebieg sinusoidalny, czy 5MHz przebieg prostokatny?

Pozdrawiam
Sanwa

reeddreed
-

Post autor: reeddreed » 27 paź 2010, 14:07

Chodzi mi o przebieg sinusoidalny :)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 27 paź 2010, 17:18

A jaka moc?

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 27 paź 2010, 20:44

Nie lubię zniechęcać, ale to bardo trudna konstrukcja, jeśli chce kolega uzyskać wzmocnienie o małych zniekształceniach. Może odezwać się pojemność i indukcyjność ścieżek i elementów. Nie tyle trudne będzie projektowanie wzmacniacza, co sama jego konstrukcja i zabezpieczeni przed zewnętrznymi zakłóceniami.
Może to nie są gigantyczne częstotliwości, ale tego typu rzeczy trzeba uwzględnić, jeśli zależy na jakości

reeddreed
-

Post autor: reeddreed » 28 paź 2010, 17:53

wiem ze ciężko będzie zrobić ten projekt, tym bardziej że mało informacji o podobnym wzmacniaczu znalazłem w internecie

tutaj taką konstrukcje wzmacniacza wysokonapięciowego znalazłem

http://www.elektor.com/magazines/2004/d ... 7288.lynkx

może gdyby dodać tu jakieś szybkie mosfety coś by zadziałało.

u mnie to ma być tak:

Impedancja obciążenia to około 250Ohm, chce dostarczyć napięcie RMS równe 40V.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 28 paź 2010, 21:39

Problem w tym, że MOSFETy mają pojemności, co nie idzie w parze z wysoką częstotliwością, może powie kolega, po co taki układ koledze, może da się całość uprościć.

Sądzę, że można zacząć od szukania dobrego tranzystora i zastanowić się nad rodzajem wzmacniacza, klasa A będzie trudnym wyzwaniem, B trochę mniejszym, D może być trudna przez częstotliwość taktowania, choć jest wykonalna. I tak dalej. Wszystko zależy od tego, do czego ma to służyć, bo do odsłuchu muzyki raczej nie!!??

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 29 paź 2010, 5:33

Jest taka zasada: najpierw czytaj, potem pisz! W pierwszym poście jest powiedziane, że to do zasilania piezo.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 29 paź 2010, 22:11

Sorki, czasem coś traktuje zbyt na serio, ale i tak całość nie będzie łatwa.

Małe tranzystory poradzą sobie z taką częstotliwością, ale nie wiem jak z tymi mocy, skłoniłbym się bardziej ku bipolarnym, ale skoro kształt wyjściowy nie ma takiego wielkiego znaczenia mogłyby być i MOSFETy.
Można się zastanowić ewentualnie nad wzmacniaczem operacyjnym do wstępnego wzmocnienia sygnału.

reeddreed
-

Post autor: reeddreed » 07 lis 2010, 18:20

Takie pytanie odnośnie Pspice...

Mam wzmacniacz operacyjny który chce zastosować, a nie ma go w bazie Pspice..jak się dodaje nowe elementy ?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 lis 2010, 18:59

Ale w sensie, chcesz zrobić model czy dodać gotowy który skądś weźmiesz?

A co do tego wzmacniacza, co to znaczy, że ma pracować w paśmie do 5MHz? Mi to się kojarzy z DC-5MHz, czy tak? Poza tym, jakie są dopuszczalne zniekształcenia? No i jakie mniej więcej jest widmo sygnału (albo jego kształt) który ten wzmacniacz ma wzmacniać? No i w końcu, czy to jest stała częstotliwość? Bo jeśli tak to można by zrobić jakiś samowzbudny generator mocy, zamiast sam wzmacniacz. To mogłoby być nawet łatwiejsze.

reeddreed
-

Post autor: reeddreed » 07 lis 2010, 22:49

Chodzi mi o dodanie gotowego elementu z zewnątrz

Ja sobie założyłem że ma pracować powiedzmy do 5 Mega

Takie minimum do jest ze musi to być przynajmniej 4 MHz, częstotliwość ta to nie ma być stała wartość, a co do zniekształceń to narazie się tym nie przejmuję, chodzi o to żeby móc połączyć wysoką częstotliwość z wysokim napięciem, żeby elementy się nie paliły.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 08 lis 2010, 0:19

A wiesz czy chociaż ten przebieg co masz to sinusoida? Bo jeśli nie, to pomimo częstotliwości przebiegu 5MHz pasmo które on obejmuje będzie większe. Może być nawet wielokrotnie większe.

reeddreed
-

Post autor: reeddreed » 08 lis 2010, 21:39

Tak tak to sinusoida

Ponawiam pytanie, jak dodać element z zewnątrz do Pspica , mam pewien wzmacniacz operacyjny którego chciał bym urzyć

[ Dodano: 2010-11-18, 21:42 ]
http://freakshare.com/files/6vkijwld/schemat.rar.html

Jeśli ktoś mógł by mi pomoc w uruchomieniu tego schematu w pspice...niestety nie jestem tak obeznany w tym programie...tranzystory jak i diody różnią się od tych z schematu orginalnego gdyż nie wiem jak się dodaje nowe elementy do bazy pspica...

właśnie może wiecie właśnie jak się dodaje elementy z zewnątrz do Pspica? (tranzystory itd..)

tutaj pdf do dego schematu

http://freakshare.com/files/0velp5i8/85 ... 2.pdf.html

Pozdrawiam

[ Dodano: 2011-01-31, 13:52 ]
Witam

Po niżej zamieszczam schemat wzmacniacza który wykonałem na podstawie supertexa TC6320
http://www.supertex.com/pdf/datasheets/TC6320.pdf

Sygnał jaki wchodzi z generatora to sinus 5 MHz, 4 Vp

Zamieszczam pod spodem wynik symulacji...i chciał bym się właśnie zapytać w jaki najprostszy sposób po przez jakiś wzmacniacz operacyjny mógł bym sterować bramką tych mosfetów ?

Ja sobie wymyśliłem taki układ sterujący http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/ucc27323.pdf ale czy to jest dobre rozwiązanie..też nie wiem jak to podłączyć dobrze?

Będę wdzięczny za każdą sugestie :)
Załączniki
projekt wzmacniacza2.JPG
wykres sin.JPG
sterowanie mosfetami.JPG

ODPOWIEDZ