Transformator
Transformator
Witam wszystkich!
Proszę o pomoc! Mam transformator sieciowy o 4 napięciach na wyjściu:
1) 9,7V
2) 18,7V
3) 28,7V
4) 38,7V
a potrzebuję zrobić tylko 3 napięcia:
1) 8,7V na 400mA
2) 8,7V na 100mA
3) 8,7V na 100mA
w takiej kolejności. Próbowałem zastosować dzielnik napięcia rezystancyjny, ale okazało się, że trzeba jeszcze uwzględnić przesunięcie fazowe i coś tam jeszcze. Nie za bardzo to rozumiem. Mam do czynienia z elektroniką już od dawna, ale mam niewielkie doświadczenie, podstawowe. Najlepiej pasowałby mi jakiś mały schemacik, jakby to miało wszystko wyglądać. Z góry dziękuję za ewentualną pomoc!
Proszę o pomoc! Mam transformator sieciowy o 4 napięciach na wyjściu:
1) 9,7V
2) 18,7V
3) 28,7V
4) 38,7V
a potrzebuję zrobić tylko 3 napięcia:
1) 8,7V na 400mA
2) 8,7V na 100mA
3) 8,7V na 100mA
w takiej kolejności. Próbowałem zastosować dzielnik napięcia rezystancyjny, ale okazało się, że trzeba jeszcze uwzględnić przesunięcie fazowe i coś tam jeszcze. Nie za bardzo to rozumiem. Mam do czynienia z elektroniką już od dawna, ale mam niewielkie doświadczenie, podstawowe. Najlepiej pasowałby mi jakiś mały schemacik, jakby to miało wszystko wyglądać. Z góry dziękuję za ewentualną pomoc!
Ostatecznie mogłoby być 8,7V na 600mA można by wziąść pod uwagę jakąś tolerancję. Tyle, że układ będzie się bardziej grzał. Takie wymagania są napisane na tym trafo. Jeszcze jest napisane TS-6/1 Szukałem na necie ale opis który znalazłem różni się od mojego trafo.
Muszą być napięcia przemienne, bo za tym trafo jest mostek prostowniczy. No chyba, żeby się dało zasilić bezpośrednio wyjście tego mostka napięciem stałym? Mostek ma oznaczenie W08M
Narazie przewinięcie na nowo tego trafo nie wchodzi w grę, tak byłoby najprościej, zbyt wysokie koszty, chciałbym dopasować trafo jakimś innym sposobem
Dołączam też zdjęcie tego układu
Muszą być napięcia przemienne, bo za tym trafo jest mostek prostowniczy. No chyba, żeby się dało zasilić bezpośrednio wyjście tego mostka napięciem stałym? Mostek ma oznaczenie W08M
Narazie przewinięcie na nowo tego trafo nie wchodzi w grę, tak byłoby najprościej, zbyt wysokie koszty, chciałbym dopasować trafo jakimś innym sposobem
Dołączam też zdjęcie tego układu
- Załączniki
-
- f2.jpg (12.86 KiB) Przejrzano 12588 razy
Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi teraz. Pytanie brzmi, czy to mają być trzy separowane napięcia czy można je wszystkie podać z jednego źródła?Piachu pisze:Ostatecznie mogłoby być 8,7V na 600mA można by wziąść pod uwagę jakąś tolerancję. Tyle, że układ będzie się bardziej grzał.
Jeśli jest mostek to właśnie nie muszą być przemienne, bo potem i tak są prostowane. Przez mostek może płynąć prąd stały tylko trzeba trochę zwiększyć napięcia (konkretnie √2-krotnie), chyba że dalej jest wykorzystywany sygnał 50Hz.Piachu pisze:Muszą być napięcia przemienne, bo za tym trafo jest mostek prostowniczy.
Napięcia zależą od wagi (jej typu i producenta). Ale jest tam na pewno 5V dla elektroniki, być może -/+9V dla czujnika. Ogólnie kolega trochę wydziwia z tym trafem. Jeżeli na płytce są stabilizatory to wystarczy trafo które dostarczy im odpowiedniego napięcia po wyprostowaniu. Ze zdjęcia wyraźnie widać że są 2 mostki (te duże lśniące to filtr sieciowy) więc trafo musi być na 2 napięcia jedno 12V drugie 9V (ostatecznie 2x 12V) jeżeli faktycznie musi być podwójne, bo po symbolu TS6/1 znalazłem że to transformator 220/110 na 5,5V, 0.1A pojedynczy.
Transformator TS 6/12 (8,5V 0,7A) => 19.00 ZŁ
Transformator TS 6/12 (8,5V 0,7A) => 19.00 ZŁ
Dołączam jeszcze raz zdjęcie tego układu. Lepszego zdjęcia nie potrafię zrobić, nie mam czym go zrobić. Zdjęcie jest robione telefonem.
Dwa skrajne stabilizatory to TA 7805S są na +5V, a środkowy L7905CV jest na -5V
Producent wagi RADWAG typ WPT 15.1
Więc według ciebie wystarczy trafo TS 6/12 (8,5V 0,7A)?
Dwa skrajne stabilizatory to TA 7805S są na +5V, a środkowy L7905CV jest na -5V
Producent wagi RADWAG typ WPT 15.1
Więc według ciebie wystarczy trafo TS 6/12 (8,5V 0,7A)?
to znaczy ten?Piachu pisze:dopasowywującego ten transformator
z 9,7V zrobić 5V [ TA 7805S] , a z 18,7 zrobić symetryczne [ TA 7805S są na +5V, a środkowy L7905CV jest na -5V ] . Z tym że na stabilizatorach może się wydzielić ponad 0.5W ciepła- to znaczy że w letni ciepły dzień stabilizator może nie wyrabiać i konieczny będzie niewielki radiator.Piachu pisze:Mam transformator sieciowy o 4 napięciach na wyjściu:
1) 9,7V
2) 18,7V
3) 28,7V
4) 38,7V
Tak wygląda idea zasilacza symetrycznego z jednego uzwojenia.
wartości przypadkowe , schemat znaleziony w sieci