Technologie mikroprocesorowe, pomocy!!

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ
jasmine87
-

Technologie mikroprocesorowe, pomocy!!

Post autor: jasmine87 » 29 paź 2009, 11:10

Witam wszystkich,
Nie należę do użytkowników specjalnie zainteresowanych elektroniką.Kończę studia informatyczne inżynierskie, i jako temat mojej pracy dyplomowej wybrałam "Rozwój technologii mikroprocesorowych w formie prezentacji multimedialnej", problem polega na tym, że nie koniecznie znam sie na zagadnieniach tematyki mikroprocesorów.Promotor na seminarium powiedział mi, że mam się zastanowić jakie zagadnienia omówie w tej prezentacji tak aby była ona interesujaca dla słuchaczy, którymi maja być uczniowie szkół elektrycznych. Więc moja prośba do was to: jakie zagadnienia z tematyki mikroprocesorów sa dla was najciekawsze, czego będąc uczniami chcielibyście się dowiedzieć z takiej prezentacji, czy to były by nowinki z dziedziny technologii (jezeli tak to na jaki temat), bądź możliwości jakie daje zastosowanie konkretnego mikroprocesora? Proszę o pomoc, i z góry dziękuję :)

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 29 paź 2009, 14:35

Temat rzeka. Mikroprocesory są już wszędzie. Od dziecięcych zabawek, przez pralki, po samochody, samoloty, systemy "inteligentnego domu". Jeśli chodzi o rozwój, można by zająć się tematem mikroprocesorów DSP, bo to jest w tym momencie chyba największą nowością w tym temacie. Ja niewiele wiem o procesorach DSP, więc chętnie posłuchałbym jakiejś ciekawej prezentacji na ten temat :wink:

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 31 paź 2009, 14:09

jasmine87 pisze:"Rozwój technologii mikroprocesorowych w formie prezentacji multimedialnej"
zacznij od pierwszych procesrów, zagłęb się trochę w dzieje "starożytne", napisz jak się rozwijały i jak potrafią coraz więcej. zagadnij gdzie je można było spotkac kiedyś a gdzie teraz? porównaj możliwości starszych i terazźniejszych. napisz o ich programowaniu i ogólnym dostępie dla "szarego" człowieka. opisz zastosowania i architekturę. opisz współpracę wdóch procków. transmisje danych. co tylko chcesz.
jak napisał kolega wyżej:
Temat rzeka.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 31 paź 2009, 19:00

Ciekawy i mało znany aspekt mikroprocesorów, to procesory Asynchroniczne (beztaktowe). Moim zdaniem warto było by o nich wspomnieć jako ciekawostka, że procesor nie koniecznie musi pracować w takt zegara.

oneat
Użytkownik

Post autor: oneat » 04 lis 2009, 7:53

Przedstaw Zwiększanie się wydajności procesorów wraz z czasem.

ODPOWIEDZ