Systemy elektroniczne i infor. stosowane w samochodach

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ
caporeira
-

Systemy elektroniczne i infor. stosowane w samochodach

Post autor: caporeira » 23 paź 2009, 12:51

Szukałem na internecie ciekawych tematów na pracę magisterską i kilka znalazłem , podałem propozycję (tych tematów) wykładowcy , ale chcę usłyszeć odemnie propozycji co bym praktycznego chciał zrobić (bo sama przeglądówka tematu to za mało na pracę magisterską)
Jednym z tematów który mnie zainspirował to taki jak w temacie tego postu.
Szperałem coś i podoba mi się np "Uniwersalny panel sterujący" (chyba tak to się nazywało) chodzi o to że myślałem np kupić model samochodu z otwieranymi drzwiami,klapą bagażnika itd i w momencie otwarcia drzwi na wyświetlaczu będzie sygnalizacja że drzwi są otwarte. Czytałem o takim projekcie tylko był z wyświetlaczem diodowym no i teraz pytanie czy to nie jest za łatwe na pracę magisterską ? Podejrzewam że na jakimś mikroprocesorze była by ta praca większym wyzwaniem - lecz czy ja sobie z tym poradzę , znajdę na necie materiały z których się nauczę i będę wiedział jak go zaprogramować (jakim językiem i czy to bardzo skomplikowane ?)
Myślałem też coś o jakimś liczniku lub systemie ABS ... ale szczegółowej wizji do tego jeszcze nie posiadam (miałem na to mało czasu i również mało mam by go przedstawić promotorowi)
Chciałem prosić was w miarę możliwości czy możecie mi zaproponować coś "fajnego" lub jakiś projekt na którym mógłbym się wzorować oraz propozycję co mógłbym zrobić ?
Praca może być 2 osobowa (ale wtedy coś jeszcze więcej by trzeba było zrobić lub coś bardziej skomlikowanego)
Jestem studentem elektrotechniki.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie rady i pomysły

Tematy innych prac które mi się spodobały to:

Satelitarne systemy monitorowania pojazdów
Analiza systemu monitoringu pojazdów GPS
Systemy monitoringu

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 23 paź 2009, 13:20

Te tematy co znalazłeś to raczej opisówki. Myślę że twój promotor ma rację, w końcu inżynier musi coś umieć a nie przepisać książkę. Taki panel to raczej na etapie technikum można robić, tym bardziej że tam trzeba kilka lampek i przycisków. Na katedrze nie ma wywieszonych praktycznych tematów? Jeśli szukasz jakiegoś gotowego projektu to są gotowe różnego typu "komputery samochodowe" które podają spalanie, średnie prędkości, maksymalne prędkości, itp. W sieci są gotowe płytki, schematy, wsady do mikrokontrolerów. Tylko czy użycie gotowego projektu nie będzie profanacją tytułu inżyniera? :)

Możesz też spróbować coś zrobić w oparciu o magistralę CAN (chyba jedna z popularniejszych obecnie magistrali w motoryzacji), jakiś system akwizycji danych z pojazdu. Możesz też jakiś sterownik instalacji gazowej czy coś podobnego wykonać.

caporeira
-

Post autor: caporeira » 23 paź 2009, 13:44

snow pisze:Te tematy co znalazłeś to raczej opisówki. Myślę że twój promotor ma rację, w końcu inżynier musi coś umieć a nie przepisać książkę. Taki panel to raczej na etapie technikum można robić, tym bardziej że tam trzeba kilka lampek i przycisków. Na katedrze nie ma wywieszonych praktycznych tematów? Jeśli szukasz jakiegoś gotowego projektu to są gotowe różnego typu "komputery samochodowe" które podają spalanie, średnie prędkości, maksymalne prędkości, itp. W sieci są gotowe płytki, schematy, wsady do mikrokontrolerów. Tylko czy użycie gotowego projektu nie będzie profanacją tytułu inżyniera? :)

Możesz też spróbować coś zrobić w oparciu o magistralę CAN (chyba jedna z popularniejszych obecnie magistrali w motoryzacji), jakiś system akwizycji danych z pojazdu. Możesz też jakiś sterownik instalacji gazowej czy coś podobnego wykonać.
Są wywieszone , ale wszystkie ciekawe już zajęte dlatego chciałem sam coś zaproponować.
Oczywiście nie chcę kopiować niczyjego dzieła, lecz temat jest mi trochę obcy a wydaje mi się ciekawy dlatego chciałbym na czymś się wzorować , udoskonalić , stworzyć podobny lub jak będę to umiał to zrobię inny :) Tylko wszystko po kolei.

Dziękuje za propozycję. Ale żebym dobrze zrozumiał , mówisz tu o interfejsie diagnostycznym ? Bardzo skomplikowany jest taki skrypt ?

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 23 paź 2009, 14:13

Komputer samochodowy to miałem na myśli takie coś:
http://www.angelcity.w.tkb.pl/avt-434_2.pdf

Co do CAN'a to luźny pomysł, nie koniecznie interfejs diagnostyczny którym można sczytywać błędy (ale takie coś też pewnie dałoby rade wykonać - zdaje się na Elektrodzie był taki projekt gdzieś). Ja miałem na mysli jakiś osobny, swój system pomiarowy, nie związany z zainstalowanymi systemami, coś a'la czarna skrzynka z własnymi czujnikami.

caporeira
-

Post autor: caporeira » 23 paź 2009, 18:09

snow pisze:Komputer samochodowy to miałem na myśli takie coś:
http://www.angelcity.w.tkb.pl/avt-434_2.pdf

Co do CAN'a to luźny pomysł, nie koniecznie interfejs diagnostyczny którym można sczytywać błędy (ale takie coś też pewnie dałoby rade wykonać - zdaje się na Elektrodzie był taki projekt gdzieś). Ja miałem na mysli jakiś osobny, swój system pomiarowy, nie związany z zainstalowanymi systemami, coś a'la czarna skrzynka z własnymi czujnikami.
Rozumiem, własna inwencja np rejestracja temperatury silnika, siła nacisku, itp
Ale wprawdzie bardziej mi się podoba ten komputer pokładowy i interface diagnostyczny :)

Może jeszcze jakieś pomysły się znajdą ?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 23 paź 2009, 21:30

nie jestem w temacie, bo nawet matury nie mam, ale może wykonaj do jakiegoś samochodu całą deskę w digitalu?
czyli bierzesz sobie na warsztat jakiś samochód co wychodził tylko z deskami manualnymi, ale na przykład miał mechaniczną klimatyzację i robisz do tego deskę digital ze wszystkimi wskaźnikami, lampkami, elektronicznym sterownikiem klimy, z bajerami typu spalanie, aktualny bieg na jakim jedziesz, kontroler żarówek w światłach, sterownik wycieraczek, autoalarm, centralny itp. masa tego jest.

ODPOWIEDZ