Metrologia elektryczna - pytania

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ
elektronikopo
Użytkownik

Metrologia elektryczna - pytania

Post autor: elektronikopo » 27 mar 2009, 11:04

1 Podać różnice między obiektem rzeczywistym a jego modelem
2 Podać przykład obiektu i jego różnych modeli
3 Wyjasnić pojęcie wielkości i wartości podać przykłady
4 Klasyfikacja wielkości (mezurant wielkości , nieistotne , wpływające) podać przykłady związane z wybranym obiektem
5 zdefiniowac warunki normalne graniczne i odniesienia
6 glowne rodzaje zródel wyników pomiarów i ich krótka charakterystyka
7 Objaśnić model obliczania niepewności wyniku na podstawie funkcji wiążącej argumnety
8 Wyjasnić związek miedzy odchyleniem standardowym i odchyleniem standardowym eksperymentalnym
9 Wyjąsnic pojecia funkcji gestosci prawdopodobienstwa ( jakie informacje mozna uzyskać w tej funkcji )
10 Wyjasnić na charakterystyce zwiazek miedzy błędem , niepewnością , wartością definicyjna , wynikiem pomiaru i poprawką
11 Definicję błedu i poprawki(bezwzględnego i względnego)
12 Wyjaśnić pojęcie niepewności wyniku pomiaru
13 Wyjasnić pojęcie niepwności stadardowej rozszerzonej, złozonej, typu A i typu B podać wzory na niepewność rozszerzoną i złozona
14 scharakteryzowac głowne żródła rozrzutu wyników pomiarowych

Prosze o pomoc w odpwoiedzi na pytania

EDIT: Pozwolę sobie zacytować: "Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu." Potrzebujemy pomocy, nie gotowca! Kolejne tego typu posty będą odpowiednio nagradzane ostrzeżeniami. Ddevil
Ostatnio zmieniony 28 mar 2009, 6:40 przez elektronikopo, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 27 mar 2009, 11:15

Sam zrób a nie liczysz na gotowca.
Żałosne...
Pytania banalne!
Książka (ew. Google) w dłoń (klawiaturę) i do dzieła "elektroniku".
Nikt ci na tacy nie poda. Wykaż trochę własnej inicjatywy.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 27 mar 2009, 11:52

I doceń wygodę jaką daje Ci internet: link :mrgreen:

elektronikopo
Użytkownik

Post autor: elektronikopo » 27 mar 2009, 16:37

Mówisz pytania banalne napewno nie dla mnie za; jakiś czas wzruce moje odpowiedzi na te pytania oczywiście nie wszytskie bo nie znam odpowiedzi na wszytskie pytania wiec sprawdzicie moje odpowiedzi na te pytania i poprawicie oraz uzupełnicie oraz pomożecie w odpwoiedzi na pytania ktorych nie umiem

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 27 mar 2009, 20:20

Na twojej politechnice jest biblioteka, a w niej książki typu "Metrologia elektryczna", (jedna pozycja autorstwa Augustyna Chwaleby i in.) poświęć godzinkę czasu i skocz do niej, to nie boli, ostatecznie posłuż się książka z technikum, przecież je skończyłeś.

elektronikopo
Użytkownik

Post autor: elektronikopo » 27 mar 2009, 21:53

1 Nauka zajmująca się badaniem obiektu rzeczywistego to metrologia , a modelu to fizyka.. Różnicą między obiektem rzeczywistym a jesgo modelem jest taka , że obiekt opisuje w sposób dokładny aspekt rzeczywistości , a model w sposób przybliżony.

2 Obiekt gaz Modele : gazu doskonałego , gazu elektronowego

3 Wielkość – określona cecha lub właściwość obiektu , zjawiska ,substancji która można wyróżnić jakościowo i wyznaczyć ilościowo której przypisuje się liczbę i jednostkę np. położenie, prędkość, przyspieszenie, siła,
Wartość – wyrażenie ilościowe wielkości określone na ogół w postaci iloczynu liczby i jego miary np. 100 V

4 Wielkość mierzona-jest to wielkość określona stanowiąca przedmiot pomiaru uogólniony wielkości mezurantu np. mapa
Wielkość wpływajaca- warunkująca stan danego mezurantu i na wynik pomiaru np. temperatura
Wielkość nieistotna – nie majaca istotnego wpływu na wynik pomiaru można pomnąc w modelu np. wilgotność

5 warunki normalne – jest to zestaw wartości wielkości wpływających dla których zakłada się ze okreslona charakterystyka metrologiczna narzedzi pomiarowych sa zawarte w określonych granicach:

Normalne graniczne – warunki skrajne które wartość pomiaru urzadzenia powinno znieśc uszkodzenia i pogorszenia jego charakterystyki metrologicznej

Normalne odniesienia – warunki przewidzenia do badania narzedzi pomiarowych podczas jego kalibracji lud do wzajemnych wyników pomiarów
6
Tego nie wiem

7 tego nie wiem

8 Rożnica jest to , że pierwsze dotyczy modelu a drugie obiektu rzeczywistego

9 Funkcja gęstości prawdopodobieństwa - funkcja rzeczywista, która pozwala wyrazić prawdopodobieństwo wystąpienia dowolnego zdarzenia B przy pomocy wartości całki Lebesgue'a z tej funkcji po zbiorze B. O funkcji gęstości mówi się w konkteście rozkładów prawdopodobieństwa na prostej jak i wielowymiarowych. Rozkłady mające gęstość nazywane są rozkładami ciągłymi. Często mówi się o gęstości zmiennej losowej w sensie gęstości rozkładu zmiennej losowej.
10 tego nie wiem

11 Błąd pomiaru - odstępstwo wyniku jednostkowego pomiaru od wartości prawdziwej, której wielkości na ogół nie znamy. Nie należy go rozumieć jako powstałego wyłącznie w wyniku pomyłki, a jako nieodłączny czynnik procesu pomiarowego. Błąd pomiaru jest bezpośrednio związany z metodą pomiaru.
12 Niepewność pomiaru – różnica pomiędzy wartością pewnej wielkości uzyskaną w wyniku pomiaru a rzeczywistą wartością tej wielkości[1]. Charakteryzuje ona rozrzut wartości (szerokość przedziału), wewnątrz którego można z zadowalającym prawdopodobieństwem usytuować wartość wielkości mierzonej. Z definicji niepewności pomiarowej wynika, że nie może być ona wyznaczona doskonale dokładnie. Można natomiast dokonać jej oszacowania (np. statystycznej estymacji). Żaden pomiar nie jest idealnie dokładny, czyli wszystkie pomiary są zawsze obarczone jakąś niepewnością. Fakt ten nie wynika z niedoskonałości aparatury i zmysłów obserwatora, ale jest nieodłączną cechą każdego pomiaru.
13 nie wiem

14 nie wiem

Prosze o sprawdzenie i poprawienie moich odpowiedzi na pytania oraz dodanie coś do odpowiedzi oraz prosze podać odpowiedzi których nie znałem

ODPOWIEDZ