mam do zrobienia płytkę z układem pomiarowym, na tej płytce mam generator VCO z PLL w scalaku 4046, który jest mi potrzebny do podawania sygnału zegarowego o częstotliwości przynajmniej 600 kHz, bo na wyjściu filtra 8-go rzędu mam mieć 6 kHz...i nie wiem jaki można zastosować inny scalak albo inny jakiś generator, który by działał na podobnej zasadzie co 4046, tylko, żeby mógł pracować na wyższe częstotliwości jak 4046 (bo ten ma do 1MHz, tylko że są zbyt duże szumy i offset jest zbyt duży) jak by ktoś miał jakeiś pomysły co do tego, to zapraszam do pomocy
[ Dodano: 2008-06-27, 23:07 ]
tak tylko dodam, że to może być jakiś oscylator, który by generował sygnał o przebiegu prostokątnym o częstotliwości no np. od 100kHz do 2MHz, w sensie, żeby dało się łatwo przestrajać częstotliwość, bo jeszcze nie wiem przy jakiej częstotliwości będzie odcięcie na filtrach(MAX291CPA). A proszę o pomoc, gdyż potrzebne mi to jest do wykończenia części praktycznej mojej pracy mgr z tym, że ja słabo się orientuję w temacie oscylatorów, generatorów przebiegów czy też rezonatorów(ale tego nie zastosuję, bo się nie pomanipuluje częstotliwością przy nim). Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi
gnerator VCO
-
blaugrana83
- -
- Kontakt:
gnerator VCO
- Załączniki
-
- generator VCO na schemacie.rar
- (227.16 KiB) Pobrany 626 razy