Termistor

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojtusp
Użytkownik
Kontakt:

Termistor

Post autor: wojtusp » 12 cze 2008, 6:49

Mam takie zadanie
Współczynnik temperaturowy termistora NTC wynosi -2,8%/K
Jaka jest reytancja termistora w temperaturze 16 ^C ,jeżeli jego rezystancja w temperaturze 20^C jest równa 500Ω ?
Mam rozumieć że jeżeli temperatura będzie spadać to po pewnym czasie stanie się nadprzewodnikiem ?
Umiałbym liczyc procent danej liczby i odejmować tu musiałbym robic tak 4 razy
Jak mam zrobić szybciej ?

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 12 cze 2008, 9:02

To oblicz, o ile musi spaść temperatura termistora, aby jego rezystancja wynosiła 0 Ohm...

Awatar użytkownika
wojtusp
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: wojtusp » 12 cze 2008, 9:32

Koleszek, Jak mam to obliczyć ?

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 12 cze 2008, 14:21

zawsze myślałem zę alfa podaje się w omach/kelwin no ale jak jest procentowo to oblicz 2,8% z 500 , (na oko wyjdzie z 15omów) i można to oznaczy jako alfa.

R = R20(1- alfa*deltaT)

R = 0 , R20 = 500
z tego licz deltaT od punktu wyjsciowego 293K

pozatym praktycznie to nie otrzymasz nadprzewodnika, prad płynący przez termistor bedzie wytwarzał ciepło Joule'a więc jest temp bedzie sie podnośić i rezystancja rosnać.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 13 cze 2008, 21:33

wojtusp, Wiesz na czym polega zasada pracy nadprzewodnika? Chyba że pomyliłeś sie z ujemną rezystancją :P. Zresztą termistor nie jest ani nadprzewodnikiem anie ujemną rezystancją :P

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 13 cze 2008, 22:55

No właśnie. Przed laty bawiliśmy się na laborce w zanurzanie termistora w ciekłym azocie i nadprzewodnik za cholerę nie chciał z tego wyjść...

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 13 cze 2008, 23:12

Jaka jest reytancja termistora w temperaturze 16 ^C ,jeżeli jego rezystancja w temperaturze 20^C jest równa 500Ω ?
Ja na twoim miejscu najpierw bym przeliczył te stopnie Celsjusza na Kelwiny i dopiero potem obliczał rezystancję. Pamiętaj że NTC ma ujemny współczynnik temperaturowy - temperatura rośnie - rezystancja maleje (odwrotność termistora typu PTC).

Awatar użytkownika
wojtusp
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: wojtusp » 14 cze 2008, 11:04

Po co mam obliczać przy ilu stopniach będzie 0Ohm .Ja potrzebuję po prostu obliczyć jaką rezystancję będzie miał termistor w 20°C jeżeli w 16 °C ma 500Ω .A współczynnik temperaturowy wynosi 2,8 % /°C

xrap
-
Kontakt:

Post autor: xrap » 14 cze 2008, 22:03

sprobuj proporcja

16 - 500
20 - x

16x=10000 ||: 16
x=625

jak sie myle poprawcie

pzdr

Awatar użytkownika
wojtusp
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: wojtusp » 15 cze 2008, 9:12

Oczywiście że się mylisz .Temperatura spada o 2,8 % / C .
Więc jak spadnie o 1 K to liczysz 2,8% z 500 . I to co Ci wyjdzie odjąć od początku .
Mógłbym tak robić ale chciałbym robię jakieś działanii i od razu mieć wynik przy spadku o 4K

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 15 cze 2008, 11:20

wojtusp pisze:Po co mam obliczać przy ilu stopniach będzie 0Ohm .Ja potrzebuję po prostu obliczyć jaką rezystancję będzie miał termistor w 20°C jeżeli w 16 °C ma 500Ω .A współczynnik temperaturowy wynosi 2,8 % /°C
http://pl.wikipedia.org/wiki/Termistor tam masz wzór, wiec sobie wylicz, a przy okazji określasz tam różnice temperatór, wiec nie ma znaczenia czy podasz obie w celsjuszachm czy kelwinach, różnica dóch temp jest taka sama, w obydwu przypadkach.

mef_isto
-

Post autor: mef_isto » 15 cze 2008, 13:14

Zadanie brzmi:
Tak więc nie chodzi o wyliczenie rezystancji konkretnego przypadku a nie ogółu - czytaj Wikipedia nie potrzebna :)

Umiałbym liczyc procent danej liczby i odejmować tu musiałbym robic tak 4 razy
Jak mam zrobić szybciej ?
Dla tego konkretnego zadania musisz tak zrobić tylko nie odjąć a dodać. Nieliniowość charakterystyki NTC opisano ty poprzez ujemny przyrost procentowy, także koniecznie trzeba obliczyć 2,8% z 500, dodać i z tego co wyjdzie liczyć kolejne 2,8%, itd. Sprawę uprościć możesz sobie tylko stosując jakikolwiek arkusz kalkulacyjny.
Dodawać musisz bo znasz wartość w wyższej temperaturze a obliczasz dla niższej. A dokładnie o tym to poniżej :)
Mam rozumieć że jeżeli temperatura będzie spadać to po pewnym czasie stanie się nadprzewodnikiem ?
NIE.
Po pierwsze współczynnik termistora NTC jest ujemny więc wraz ze wzrostem temperatury rezystancja maleje a gdy temperatura maleje to rezystancja rośnie. Dlatego dla niskich temperatur rezystancja termistora jest b.duża (nadprzewodniki mają b.małą) i dlatego też aby obliczyć rezystancję dla niższej temperatury musisz wartości dodawać :)

Co do nadprzewodników, to wiem o co tak naprawdę Ci chodzi. Jeżeli mamy zmienną rezystancję zależną od temperatury i maleje ona wraz ze zmniejszaniem temperatury (termistor PTC) to możemy się spodziewać, że dla b.niskich temperatur rezystancja będzie 0 - czytaj nadprzewodnik. Niestety to nie działa w tą stronę. Teraz możesz sobie popatrzeć na Wikipedię i wzór na rezystancję termistora w zależności od temperatury. Charakterystyka termistora jest nieliniowa zatem nie da się osiągnąć zerowej rezystancji (chyba, że mówimy o zerze bezwzględnym - 0 Kelwinów), choć wzory przybliżają jego charakterystykę do liniowej. Zawsze jednak jest napisane drobnym drukiem - "dla niewielkiego zakresu temperatur"
Nadprzewodniki to zupełnie inna bajka: http://pl.wikipedia.org/wiki/Nadprzewodnik

ODPOWIEDZ