Termistor
Termistor
Mam takie zadanie
Współczynnik temperaturowy termistora NTC wynosi -2,8%/K
Jaka jest reytancja termistora w temperaturze 16 ^C ,jeżeli jego rezystancja w temperaturze 20^C jest równa 500Ω ?
Mam rozumieć że jeżeli temperatura będzie spadać to po pewnym czasie stanie się nadprzewodnikiem ?
Umiałbym liczyc procent danej liczby i odejmować tu musiałbym robic tak 4 razy
Jak mam zrobić szybciej ?
Współczynnik temperaturowy termistora NTC wynosi -2,8%/K
Jaka jest reytancja termistora w temperaturze 16 ^C ,jeżeli jego rezystancja w temperaturze 20^C jest równa 500Ω ?
Mam rozumieć że jeżeli temperatura będzie spadać to po pewnym czasie stanie się nadprzewodnikiem ?
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
zawsze myślałem zę alfa podaje się w omach/kelwin no ale jak jest procentowo to oblicz 2,8% z 500 , (na oko wyjdzie z 15omów) i można to oznaczy jako alfa.
R = R20(1- alfa*deltaT)
R = 0 , R20 = 500
z tego licz deltaT od punktu wyjsciowego 293K
pozatym praktycznie to nie otrzymasz nadprzewodnika, prad płynący przez termistor bedzie wytwarzał ciepło Joule'a więc jest temp bedzie sie podnośić i rezystancja rosnać.
R = R20(1- alfa*deltaT)
R = 0 , R20 = 500
z tego licz deltaT od punktu wyjsciowego 293K
pozatym praktycznie to nie otrzymasz nadprzewodnika, prad płynący przez termistor bedzie wytwarzał ciepło Joule'a więc jest temp bedzie sie podnośić i rezystancja rosnać.
Ja na twoim miejscu najpierw bym przeliczył te stopnie Celsjusza na Kelwiny i dopiero potem obliczał rezystancję. Pamiętaj że NTC ma ujemny współczynnik temperaturowy - temperatura rośnie - rezystancja maleje (odwrotność termistora typu PTC).Współczynnik temperaturowy termistora NTC wynosi -2,8%/K
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Termistor tam masz wzór, wiec sobie wylicz, a przy okazji określasz tam różnice temperatór, wiec nie ma znaczenia czy podasz obie w celsjuszachm czy kelwinach, różnica dóch temp jest taka sama, w obydwu przypadkach.wojtusp pisze:Po co mam obliczać przy ilu stopniach będzie 0Ohm .Ja potrzebuję po prostu obliczyć jaką rezystancję będzie miał termistor w 20°C jeżeli w 16 °C ma 500Ω .A współczynnik temperaturowy wynosi 2,8 % /°C
Zadanie brzmi:
Dodawać musisz bo znasz wartość w wyższej temperaturze a obliczasz dla niższej. A dokładnie o tym to poniżej
Po pierwsze współczynnik termistora NTC jest ujemny więc wraz ze wzrostem temperatury rezystancja maleje a gdy temperatura maleje to rezystancja rośnie. Dlatego dla niskich temperatur rezystancja termistora jest b.duża (nadprzewodniki mają b.małą) i dlatego też aby obliczyć rezystancję dla niższej temperatury musisz wartości dodawać
Co do nadprzewodników, to wiem o co tak naprawdę Ci chodzi. Jeżeli mamy zmienną rezystancję zależną od temperatury i maleje ona wraz ze zmniejszaniem temperatury (termistor PTC) to możemy się spodziewać, że dla b.niskich temperatur rezystancja będzie 0 - czytaj nadprzewodnik. Niestety to nie działa w tą stronę. Teraz możesz sobie popatrzeć na Wikipedię i wzór na rezystancję termistora w zależności od temperatury. Charakterystyka termistora jest nieliniowa zatem nie da się osiągnąć zerowej rezystancji (chyba, że mówimy o zerze bezwzględnym - 0 Kelwinów), choć wzory przybliżają jego charakterystykę do liniowej. Zawsze jednak jest napisane drobnym drukiem - "dla niewielkiego zakresu temperatur"
Nadprzewodniki to zupełnie inna bajka: http://pl.wikipedia.org/wiki/Nadprzewodnik
Tak więc nie chodzi o wyliczenie rezystancji konkretnego przypadku a nie ogółu - czytaj Wikipedia nie potrzebnaWspółczynnik temperaturowy termistora NTC wynosi -2,8%/K
Dla tego konkretnego zadania musisz tak zrobić tylko nie odjąć a dodać. Nieliniowość charakterystyki NTC opisano ty poprzez ujemny przyrost procentowy, także koniecznie trzeba obliczyć 2,8% z 500, dodać i z tego co wyjdzie liczyć kolejne 2,8%, itd. Sprawę uprościć możesz sobie tylko stosując jakikolwiek arkusz kalkulacyjny.
Dodawać musisz bo znasz wartość w wyższej temperaturze a obliczasz dla niższej. A dokładnie o tym to poniżej
NIE.Mam rozumieć że jeżeli temperatura będzie spadać to po pewnym czasie stanie się nadprzewodnikiem ?
Po pierwsze współczynnik termistora NTC jest ujemny więc wraz ze wzrostem temperatury rezystancja maleje a gdy temperatura maleje to rezystancja rośnie. Dlatego dla niskich temperatur rezystancja termistora jest b.duża (nadprzewodniki mają b.małą) i dlatego też aby obliczyć rezystancję dla niższej temperatury musisz wartości dodawać
Co do nadprzewodników, to wiem o co tak naprawdę Ci chodzi. Jeżeli mamy zmienną rezystancję zależną od temperatury i maleje ona wraz ze zmniejszaniem temperatury (termistor PTC) to możemy się spodziewać, że dla b.niskich temperatur rezystancja będzie 0 - czytaj nadprzewodnik. Niestety to nie działa w tą stronę. Teraz możesz sobie popatrzeć na Wikipedię i wzór na rezystancję termistora w zależności od temperatury. Charakterystyka termistora jest nieliniowa zatem nie da się osiągnąć zerowej rezystancji (chyba, że mówimy o zerze bezwzględnym - 0 Kelwinów), choć wzory przybliżają jego charakterystykę do liniowej. Zawsze jednak jest napisane drobnym drukiem - "dla niewielkiego zakresu temperatur"
Nadprzewodniki to zupełnie inna bajka: http://pl.wikipedia.org/wiki/Nadprzewodnik