kwasy i sonda przewodnictwa
kwasy i sonda przewodnictwa
Witam
Mam zamiar zrobic mala sondę przewodnictwa (LED , bateria itp...) w rotztworach kwasow (lub w stężonych).
Elektrody mam zamiar zrobic z jakiegoś ciężkiego metalu o niskiej rezystancji.
1.Jakiego metalu użyć?
2.Czy następujące kwasy rozpuszcza lub wejdą w znaczniejszą reakcję z tym metalem:
-H3PO4
-H2SO4
-HCl
-H2S
-HNO3
-H2SO3
-H2CO3 (o to się nie martwie ^^)
proszę o szybka odpowiedż
Mam zamiar zrobic mala sondę przewodnictwa (LED , bateria itp...) w rotztworach kwasow (lub w stężonych).
Elektrody mam zamiar zrobic z jakiegoś ciężkiego metalu o niskiej rezystancji.
1.Jakiego metalu użyć?
2.Czy następujące kwasy rozpuszcza lub wejdą w znaczniejszą reakcję z tym metalem:
-H3PO4
-H2SO4
-HCl
-H2S
-HNO3
-H2SO3
-H2CO3 (o to się nie martwie ^^)
proszę o szybka odpowiedż
Pod tym adresem masz elektrody platynowe sondy konduktancji po 115 zł: http://colisa.com.pl/?/m-TEH-System-akcsm-miern.shtml poza tym świece zapłonowe VX mają elektrody platynowe. Ostatecznie możesz spróbować elektrod węglowych. Nawet ze starych baterii. Może zadziała.
nie robie tego dla siebie , ale dla swojej szkoly bo stara sonda przewodnictwa lekko mowiac sie zuzyla. chcialbym zeby to nie bylo jakos specjalnie ciezkie dla portfela.
z węgla nie bardzo (ma za duza rezystancje ) a z tym swiecami to sie zastanowie , bo mam kilka na podorzedziu. czy mozesz mi jescze powiedziec jakiej srednicy sa te elektrody w srodku?
z węgla nie bardzo (ma za duza rezystancje ) a z tym swiecami to sie zastanowie , bo mam kilka na podorzedziu. czy mozesz mi jescze powiedziec jakiej srednicy sa te elektrody w srodku?
W szkołach są głównie elektrody grafitowe. Sam kiedyś robiłem coś takiego. Użyłem ołówków całych z grafitów (trzeba było tylko lakier zdrapać). Co do ulegania produktom to może zareagować z tlenem i dać dwutlenek węgla. Nie przychodzi mi do głowy inna reakcja. Jednak aby elektroliza "zjadła" elektrodę węglową potrzeba dużo czasu. Oprócz tego należy pamiętać że przy elektrolizie soli metali nie z I i II gr na elektrodzie ujemnej osadza się ten metal. Z platyny chyba go nie zdrapiesz.
Stężone kwasy też są roztworamixrap pisze: ... w rotztworach kwasow (lub w stężonych) ...