Proszę o rozwiązanie następującego problemu. Mam na pracowni przebadać układ multiplekserowy zbudowany z multipleksera ucy74151 i demultipleksera ucy74154.
Mam wrażenie że dobrze zbudowałem układ ale pomimo tego nie chce on działać.
[Na pracowni działał mi o w ten sposób iż dioda D8 świeciła się ciągle, nie zależnie jakie sygnały były podawane na wejścia (we.0) Po podaniu sygnalu na wejścia adresowe np 011 dioda D8 gasła a zapalała się D5. Układ zupełnie nie reagował na wartości podawane na wejścia multipleksera. Proszę o pomoc co tu nie gra.
[ Dodano: 2008-04-08, 16:15 ]
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cc0 ... 49841.html
Jeszcze raz ten układ
Problem z układem Multiplekserowym.
-
Richard47224
- -
- Kontakt:
Pomijając drobne szczegóły, to wszystko powinno grać. Skoro nie działa, to:
- układy scalone mogą być uwalone,
- połączyłeś inaczej niż na schemacie, co jest najbardziej prawdopodobne.
W kwestii szczegółów to: wprowadzasz negację w torze transmisji, powinieneś użyć wyjścia prostego z 74151 a nie zanegowanego. Jeżeli na wybrane wejście danych podasz 0, to na wyjściu Y będzie 0, to na wejściach G1 i G2 będzie 0, to na odpowiednim wyjściu układu 74154 będzie 0. Czyli odtwarzasz sygnał wejściowy dokładnie. Jeżeli użyjesz wyjścia z 74151 zanegowanego, to na odpowiednim wyjściu 74154 będzie stan odwrotny niż na odpowiednim wejściu układu 74151.
Dodatkowo: nie wiem, jak wygląda ten zestaw do ćwiczeń, ale jeżeli te przyciski są tylko łącznikami do masy, to jeżeli przycisk jest otwarty, to odpowiednie wejście adrersowe będzie w powietrzu. W przypadku układów w technologii bipolarnej, to będzie działać poprawnie (z powodu pewnych efektów ubocznych, tj. wejścia pozostawione w powietrzu mają stan logiczny 1). W przypadku układów w technologii CMOS tak już nie jest.
Zamieszczam schemat rozwiązania, które jest poprawne.
https://elportal.pl/n0003/edu/mpx.png
- układy scalone mogą być uwalone,
- połączyłeś inaczej niż na schemacie, co jest najbardziej prawdopodobne.
W kwestii szczegółów to: wprowadzasz negację w torze transmisji, powinieneś użyć wyjścia prostego z 74151 a nie zanegowanego. Jeżeli na wybrane wejście danych podasz 0, to na wyjściu Y będzie 0, to na wejściach G1 i G2 będzie 0, to na odpowiednim wyjściu układu 74154 będzie 0. Czyli odtwarzasz sygnał wejściowy dokładnie. Jeżeli użyjesz wyjścia z 74151 zanegowanego, to na odpowiednim wyjściu 74154 będzie stan odwrotny niż na odpowiednim wejściu układu 74151.
Dodatkowo: nie wiem, jak wygląda ten zestaw do ćwiczeń, ale jeżeli te przyciski są tylko łącznikami do masy, to jeżeli przycisk jest otwarty, to odpowiednie wejście adrersowe będzie w powietrzu. W przypadku układów w technologii bipolarnej, to będzie działać poprawnie (z powodu pewnych efektów ubocznych, tj. wejścia pozostawione w powietrzu mają stan logiczny 1). W przypadku układów w technologii CMOS tak już nie jest.
Zamieszczam schemat rozwiązania, które jest poprawne.
https://elportal.pl/n0003/edu/mpx.png
-
Richard47224
- -
- Kontakt:
-
Richard47224
- -
- Kontakt: