Zakupy za granicą
Zakupy za granicą
Kupował ktoś bezpośrednio w sklepie ATMELA http://store.atmel.com/ (wysyłka z Malezji) - jak naliczane jest cło i podatek dla osoby prywatnej (nie firma), przy zakupie łącznie z wysyłką w granicach 120$?
Podatek prawdopodobnie taki z jakiego kraju kupujesz.
Po za tym →tu← możesz poszukać dystrybutorów w okolicy i nawet jeśli zamawiasz bezpośrednio od nich ze strony to prawdopodobnie cło odpada bo towar dostaniesz od jakiegoś dystrybutora z okolicy.
Po za tym →tu← możesz poszukać dystrybutorów w okolicy i nawet jeśli zamawiasz bezpośrednio od nich ze strony to prawdopodobnie cło odpada bo towar dostaniesz od jakiegoś dystrybutora z okolicy.
W tym konkretnie sklepie nic nie kupowałem, ale z doświadczenia mogę stwierdzić że duży wpływ na dodatkowe koszta ma sposób przesyłki. Jeżeli wysyłają kurierem to niestety koszta dodatkowe będą wysokie - za samo upoważnienie na przykład firmy DHL do odprawy w Twoim imieniu płacisz 60PLN + znaczki skarbowe za kilkanaście PLN. Do tego oczywiście "opłaty celne". O ile w przypadku elektroniki cło jest albo znikome albo wynosi zero, to problemem jest oczywiście 23% VAT. I tak za przesyłkę wartości 72,15USD wyglądało to następujaco:
Cło: 0,00zł
Podatek VAT: 52,00zł
Prowizja: 73,80zł
W przypadku przesyłek pocztowych prowizje są na poziomie 7,20zł, głównie za pobranie należności przy odbiorze i inne tego typu pierdoły (przesłanie kwitu z odprawy).
Cło: 0,00zł
Podatek VAT: 52,00zł
Prowizja: 73,80zł
W przypadku przesyłek pocztowych prowizje są na poziomie 7,20zł, głównie za pobranie należności przy odbiorze i inne tego typu pierdoły (przesłanie kwitu z odprawy).
Niestety nieprawda. Przy eksporcie tamtejszego podatku nie płacisz, tylko nasz.Podatek prawdopodobnie taki z jakiego kraju kupujesz.
Normalnie bym tak zrobił ale akurat tego nie ma u żadnego dystrybutora nawet europejskiego.timo66 pisze:Po za tym →tu← możesz poszukać dystrybutorów w okolicy i
czyli od 120$ zapłacę VAT ok 90 zł i 60 + plus znaczki dla DHL i ewentualnie cło. To dużo szczególnie te opłaty dla DHL.radzio pisze:Jeżeli wysyłają kurierem to niestety koszta dodatkowe będą wysokie - za samo upoważnienie na przykład firmy DHL do odprawy w Twoim imieniu płacisz 60PLN + znaczki skarbowe za kilkanaście PLN. Do tego oczywiście "opłaty celne". O ile w przypadku elektroniki cło jest albo znikome albo wynosi zero, to problemem jest oczywiście 23% VAT. I tak za przesyłkę wartości 72,15USD wyglądało to następujaco:
Fakt, pamiętam jakieś 6 lat temu sciągałem mały wyświetlacz LCD za ok 4,9$ bezpośrednio ze stanów to koszty dodatkowe jakie płaciłem dla DHL były ok. 90 zł i to był mój najdroższy wyświetlacz ;>
Wydaje mi się że raczej w jakim kraju jest dokonywana odprawa (oczywiście mówimy o imporcie do UE spoza Unii). Kupując w Mouserze z opcją DDP (Delivered Duty Paid) VAT zapłaciłem francuski 19.5% bo odprawa celna miała miejsce we Francji. I taka opcja jest chyba najbardziej korzystna, zwłaszcza jeśli chodzi o czas - przesyłkę otrzymałem po 48 godzinach od wysłania, natomiast bujanie się z polskimi urzedami celnymi może zająć znacznie dłużej.timo66 pisze:chodziło mi o to gdzie fizycznie się znajduje kupujący.
Zadałem pytanie w Seguro gdzie często kupuję różne rzeczy czy będą mieli przedmiot mojego zainteresowania i zobaczę.
Za nic nie pamiętam jak to było wtedy, chyba raczej przyjechał DHL i dali mi papiery do podpisania zapragnęli ode mnie określonej gotówki i wydali towar. Hmm a może jako adres przesyłki dam adres firmowy, a firma dhl często (codziennie) do nas przyjezdza z towarami również z zagranicy, to może wtedy uniknę tej opłaty "jednorazowej" czyli te 60 zł to wtedy by odpadło jeśli już coś podpisałem?radzio pisze:Ale o ile dobrze pamiętam rozmowę z pracownikiem DHL to opłata za upoważnienie ich do odprawy jest jednorazowa przy upoważnieniu bezterminowym, chyba że upoważniłeś ich na okreslony czas.
Istotny jest chyba adres zameldowania odbiorcy przesyłki, jak wynika z załączonego dokumentu. Z tym że już nie pamiętam czy jednorazowo byłaby tylko opłata skarbowa w znaczkach (12zł chyba) czy cała prowizja dla DHL. Raczej pierwsza opcja, bo zawsze przy odprawie jakieś czynności muszą wykonać a wiadomo że nie zrobią tego za darmo.