Modemy GSM Siemens TC-35i

Ogłoszenia dotyczące sprzedaży lub nieodpłatnego przekazania.
ODPOWIEDZ
eisbej
-
Posty: 7
Rejestracja: 12 lip 2015, 22:29
Lokalizacja: Gdańsk

Modemy GSM Siemens TC-35i

Post autor: eisbej » 12 lip 2015, 22:30

Sprzedam modemy GSM siemens TC-35i sterowane za pomocą komend AT przez RS232,
Modemy są używane, sprawdzone i sprawne,

W zestawie:
- Modem,
- Antena,
- Zasilacz,
- Kabel RS232.

Więcej informacji na temat modemu (na końcu strony pliki z instrukcjami):
http://www.x-tech.com.pl/okno3a7a.htm

Obrazek

CENA 60zł szt.

eisbej
-
Posty: 7
Rejestracja: 12 lip 2015, 22:29
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: eisbej » 27 lip 2015, 13:22

Nowa cena 50zł / szt.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2090
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 27 lip 2015, 19:21

Ciekawe urządzonko, tylko pytanie czy się dałoby to sparować z sterownikiem PLC ?

eisbej
-
Posty: 7
Rejestracja: 12 lip 2015, 22:29
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: eisbej » 28 lip 2015, 13:04

Nie posiadam zbyt rozległej wiedzy o sterownikach PLC. Natomiast jeżeli urządzenie obsługuje "real RS-232" (czyli z poziomami napięć -> '1' <-3 V;-15 V> oraz '0'<+3 V;+15 V>) bez kontroli transmisji i można dowolnie zaprogramować co jest wysyłane przez ten interfejs, to nie powinno być większego problemu, żeby zintegrować ten modem ze sterownikiem PLC.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2090
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 28 lip 2015, 19:16

Jutro jadę na szkolenie z sterowników PLC, i na pewno zahaczę zapytać czy jest możliwa transmisja ze zwykłym urządzeniem RS232, bo interfejs na pewno jest na pokładzie, służy do programowania sterownika, tylko standard (protokół) komunikacji to raczej MODBUS RTU. Ale jest jeszcze RS485 i można dać konwerter RS232<>Rs485.
Ale w sterowniku jest coś takiego jak tablice ASCII, jak można je przesylać przez porty to pewnie i modem da się tak obsłużyć.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 28 lip 2015, 20:17

Modem niestety sterowany jest poprzez komendy AT. Ale ciekawe czy jest to możliwe, kiedyś widziałem podobne małżeństwo, ale wtedy nawet nie zastanawiałem sie jak wygląda komunikacja pomiędzy modemem a PLC.

Chcę kupić ten modem, jak dojdzie zdam relację z testów ;)

eisbej
-
Posty: 7
Rejestracja: 12 lip 2015, 22:29
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: eisbej » 28 lip 2015, 20:31

Temat na pewno ciekawy. Ja dopiero przymierzam się do zapoznania z PLC. Sądzę, że jeśli narzucony jest na stałe MODBUS to może być ciężko i w tym wypadku może uratować konwerter i RS-485 (jeśli można go kontrolować z poziomu transmisji pojedynczych bajtów).

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 29 lip 2015, 12:21

A MODBUS to przypadkiem nie jest jedynie protokół korzystający z fizycznego RS'a232?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 29 lip 2015, 18:35

Można tak powiedzieć, bo jak by nie było to wykorzystywane są linie Rx i Tx złącza RS232 do transmisji.

http://www.simplymodbus.ca/FAQ.htm#Modbus

eisbej
-
Posty: 7
Rejestracja: 12 lip 2015, 22:29
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: eisbej » 29 lip 2015, 22:36

Modbus jest protokołem transmisji i w tym wypadku wykorzystuje interfejs RS232. Problem polega na tym, że do komunikacji z modemem wysyłamy pojedyncze bajty danych (odpowiadające konkretnym znakom ascii) natomiast Modbus narzuca przesyłanie z każdą transmisją dodatkowo danych takich jak adres urządzenia, kod funkcji i sumy kontrolne.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2090
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 04 sie 2015, 20:34

W moim sterowniku na PORCIe 1 jest opcja USER PROTOCOL, czyli można stworzyć własny protokół komunikacyjny (wraz z ramka danych itd.), w oparciu o tablice ASCII, więc problemu nie powinno być, tylko konwerter RS485<>RS232 byłby potrzebny bo Port 1 jest na RS485.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 07 sie 2015, 10:45

Modem dotarł, wygląd- stan idealny, podobnie jak pozostałe komponenty. Dla chętnych muszę tylko nadmienić że wymaga sprzętowej kontroli przepływu- ale tylko na początku, da się wyłączyć później.

Jak będzie ktoś chętny przygotuję przez niedzielę jakąś dokumentację co by można go przetestować przez terminal z poziomu PC.


Edit
dzwoni, odbiera, wysyła smsy :D

A na poważnie żeby wykorzystać wszystkie funkcje trzeba będzie posiedzieć nad tym parę dni...

ODPOWIEDZ