[Delphi] Minimalizacja aplikacji do Tray'a

Forum dotyczące ogólnie pojętego programowania - algorytmów, struktur danych, narzędzi programistycznych, itp - głównie w kontekście komputerów PC.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Posty: 889
Rejestracja: 28 sie 2005, 19:19
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

[Delphi] Minimalizacja aplikacji do Tray'a

Post autor: Tranzystor » 28 paź 2009, 17:54

Witam,
chciałbym zminimalizować swój program do tray'a, czyli do ikonek obok zegara.
Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to zrobić?
W internecie szukałem tego typu zagadnień, niestety przykładowe kody nie funkcjonują mi poprawnie :sad:
Będę bardzo wdzięczy za każdą pomoc ;)

PS: Dodam, że program piszę w Delphi7 Personal ;)

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 28 paź 2009, 18:23

Musisz użyć API, konkretnie funkcji Shell_NotifyIcon i SetWindowLong. Kiedyś coś takiego robiłem w VB, jak chcesz to poszukam.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Posty: 889
Rejestracja: 28 sie 2005, 19:19
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 28 paź 2009, 19:24

Byłbym bardzo wdzięczny ;) Muszę po prostu zrozumieć o co w tym chodzi, bo niestety w 4programmers jest przykład to prawda, niestety średnio wytłumaczone, nie mówiąc o tym, że w ogóle aplikacja nie robi tego co powinna ;)

Pozdrawiam ;)

treker
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lut 2007, 15:34
Kontakt:

Post autor: treker » 28 paź 2009, 19:27

A dlaczego nie użyjesz specjalnych komponentów? Przykładem jest Cooltray (łatwo znajdziesz w google).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Posty: 889
Rejestracja: 28 sie 2005, 19:19
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 28 paź 2009, 19:54

Dlatego, że posiadam wersję Personal, poza tym nie chciałbym iść na łatwiznę :)

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 01 lis 2009, 8:01

Hmm... W BCB jest komponent od tray'a, a żeby ukryć daje się Form1.Hide();, a żeby przywrócić Form1.Show();. Ale jak będzie w Delphi, nie wiem. Domyślam się, że tam nie ma gotowego komponentu od ikony w tray'u...

ODPOWIEDZ