nieaktualne
-
dj-napster
- -
nieaktualne
nieaktualne
Ostatnio zmieniony 11 sty 2009, 15:14 przez dj-napster, łącznie zmieniany 3 razy.
Zakładam że chodzi ci o reprezentację graficzną. Ta krzywa to fraktal. Choć nie wiem dla czego w QBasic, bo tam raczej jakieś grafiki sensownej robić się nie da, no ale można, choć na Xp se tego raczej nie odpalisz. Zakładam że to zadanie ze szkoły więc może podaj kompletną jego treść.
Tu masz link do ciekawego artykułu w PDF. Fraktale
-
dj-napster
- -
kayron pisze:Zakładam że chodzi ci o reprezentację graficzną. Ta krzywa to fraktal. Choć nie wiem dla czego w QBasic, bo tam raczej jakieś grafiki sensownej robić się nie da, no ale można, choć na Xp se tego raczej nie odpalisz. Zakładam że to zadanie ze szkoły więc może podaj kompletną jego treść.
no niestety nie mam żadnej treści, po prostu dostałem dwa wyrazy "Krzywa Peano" i trzeba to przedstawić graficznie w qbasicu (tak! wiem że to beznadzieja ale na wyższej uczelni zachciało się komus wprowadzić ten program) na zaliczenie.
-
dj-napster
- -
Potrzebne jest na początek stycznia, chodzi tu o przedstawienie krzywej peano za pomocą funkcji matematycznej itp.joon pisze:Jeżeli chodzi o stronę graficzną to nie ma problemu tylko że tej krzywej trochę nie rozumiem.... na kiedy to jest potrzebne? Jeśli na po święta to nie ma problemu, Basica mam na stacjonarce wiec będę mógł troszkę przy okazji przypomnieć sobie
jakby co to tutaj ktoś chyba tez się z czymś podobnym męczył http://sci.tech-archive.net/Archive/sci ... 00031.html
-
dj-napster
- -
Nie potrafię, nikt nie umiał nic wymyslić, na necie są programy do innych zadań jakie dostali koledzy np.: trójkąt pascala ale do mojego zadania nic nie ma. Nie znam sie na qbasicu ani na wymyślaniu funkcji matematycznych dlatego tu piszę.joon pisze:A możesz samą tą funkcję opisać? Intuicyjnie oraz wzór jak jest
Oczekuje odpowiedzi od osoby która siedzi w tym na codzień.
Komentarze nie sa potrzebne, ważne żeby był kod który działa właściwie
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Coś takiego jestem wstanie napisać aby pokazało się na monitorze, ale o tej krzywej nic nie słyszałem... Powiedz co to jest jak powstaje i po co tylko bez wiki prosze, a przed sylwestrem będziesz miał program.
Zresztą napisz mi pw ze swoim gg skype to zgadamy się bo zaraz ktoś powie że chat robimy z forum :/
Zresztą napisz mi pw ze swoim gg skype to zgadamy się bo zaraz ktoś powie że chat robimy z forum :/
W linku do artykułu który ci podałem jest wzór opisującą tę funkcję. Sam fraktal jest podobny do przebiegu prostokątnego. Więc prawdopodobnie da się go rysować tylko za pomocą funkcji "line". Może przez święta coś czasu znajdę. Często kluczem do rozwiązania takich zadań jest działanie, jakby od tyłu, czyli trochę wbrew rozsądkowi.
Stwierdzenie, że te krzywe nie są opisane w sieci nie jest prawdziwe. Dobry opis jest tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Space-filling_curve , a jeszcze lepszy tu: http://www.2dcurves.com/fractal/fractalpe.html . Opis składa się w zasadzie z jednego zdania (ale to wystarcza): "The motif is dividing the line segment in three parts, and making a square up and down the middle part". Po spojrzeniu na rysunek już widać o co chodzi i jak to zrobić rekurencyjnie. Każdy już narysowany odcinek dzieli się na 3 części i do środkowej części dorysowuje się kwadrat z dołu i z góry. Nie znam QBasica ale jest to dość proste. Rozumiem, że linię potrafisz narysować w tym języku. Tu niewiele więcej trzeba; przecież kwadrat to cztery linie. Tylko trzeba wyliczyć ich początki i końce. Ewentualnie początek, długość i kierunek (nie wiem jak odcinki są rysowane w tym języku).
Popatrz na rysunek w drugim linku i wszystko zrozumiesz.
Marek
Popatrz na rysunek w drugim linku i wszystko zrozumiesz.
Marek
Joon, ja rozumiem, że ten kolega cały semestr zajmował się tym programem i umie w nim narysować linię prostą i wprowadzić dane. Więc jeśli chcesz odrobić za niego lekcje, to wystarczy jak na początku programu zadeklarujesz odpowiednie zmienne i je odpowiednio zainicjujesz. Pytanie może być co najwyżej jakie mają to być zmienne. Według mnie powinny to być: stopień krzywej, początek rysowania, bok "zamalowywanego" kwadratu. Ewentualnie współrzedne wierzchołków tego kwadratu. Ale to przecież nie ma większego znaczenia. Liczy się algorytm (z ewentualnym rekurencyjnym wywołaniem odpowiedniej funkcji) a dane wejściowe to sobie już kolega dorobi.
Marek
Marek
-
dj-napster
- -
Dzięki chłopaki za odpowiedzi, nie trudźcie się z tym bo już jest zrobione. Załączam link do pliku .exe gdzie można zobaczyć jak to zostało zrobione http://www.speedyshare.com/332498455.html
P.S. jeśli ktoś jest zainteresowany programem niech pisze na e-mail w celu dogadania się.
P.S. jeśli ktoś jest zainteresowany programem niech pisze na e-mail w celu dogadania się.