Wirtualna konsola DMX napisana w VB6

Forum dotyczące ogólnie pojętego programowania - algorytmów, struktur danych, narzędzi programistycznych, itp - głównie w kontekście komputerów PC.
ODPOWIEDZ
siarkiewicz
-
Posty: 14
Rejestracja: 31 mar 2012, 7:04
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Kontakt:

Wirtualna konsola DMX napisana w VB6

Post autor: siarkiewicz » 31 mar 2012, 11:16

Chciałem zaprezentować szerszemu gronu komputerowy program autorski napisany w Visual Basic 6. Jest to wirtualna konsola DMX do sterowania oświetleniem scenicznym.
Ponieważ pracuję na tym oprogramowaniu już jakiś czas i spisuje się ono poprawnie, postanowiłem udostępnić tę aplikację.

podstawowe parametry:

- 256 kanałów (adresowanie 1...512)
- 100 scen x 256 kan.
- 10 sekwencji scen x 100 scen
- Programator 12 kan x 490 kroków
- Kanały specjalne
- Edytor własnych bibliotek urządzeń
- Prosta i intuicyjna obsługa

[center]Obrazek

program do pobrania tu (pełna wersja - free): [/center]http://lobez-ldk.home.pl/x/konsoladmxXX.rar

instrukcja obsługi tu: http://www.djbox.za.pl/

jak to działa?

system DMX:

Za pomocą wirtualnej konsoli DMX wraz z odpowiednim interface, można sterować wieloma urządzeniami oświetlenia scenicznego. Przykładowe ich zestawienie jak na rysunku. Łączy się je w szereg (jedno za drugim). Standard DMX przewiduje obsługę do 512 kanałów. Urządzenia mogą zajmować różną ilość kanałów w zależności od ilości wykonywanych funkcji i stopnia złożoności konstrukcji. Każdemu z urządzeń należy przydzielić indywidualny adres (początkowy), aby moglo być lokalizowane przez system.

[center]Obrazek

siarkiewicz
-
Posty: 14
Rejestracja: 31 mar 2012, 7:04
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: siarkiewicz » 09 maja 2012, 20:26

W ostatnich dniach na konsoli zrealizowałem mały plener w zachodniopomorskim.
Jeśli ktoś mialby ochotę obejrzeć probkę możliwości podaję link do filmiku z impry.
Programowanie scen i efektów zajeło mi 3 godz.
Obecnie przygotowuję poprawioną i uzupełnioną o nowe funkcje wersję softu niedługo opublikuję instalkę.

http://www.youtube.com/watch?v=_5HyhrLs ... ture=g-upl

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1793
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 10 maja 2012, 9:14

Mi się podoba, głównie dlatego że sam to opracowałeś i napisałeś. Czy standard przewiduje samodzielne wykonanie urządzeń wykonawczych?

siarkiewicz
-
Posty: 14
Rejestracja: 31 mar 2012, 7:04
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: siarkiewicz » 10 maja 2012, 21:48

Konsola komunikuje się z urządzeniami za pomocą ogólnie przyjętego protokołu DMX zarówno w odniesieniu do urządzeń fabrycznych jak i tych wykonanych samodzielnie.

siarkiewicz
-
Posty: 14
Rejestracja: 31 mar 2012, 7:04
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: siarkiewicz » 29 lip 2012, 8:48

Nowa wersja programu Konsola DMX do pobrania ze strony: www.konsoladmx.cba.pl
Jest tam instrukcja obsługi tego oprogramowania i forum użytkowników.

slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: slawek55 » 02 sie 2012, 16:42

A ja wchodząc na powyższą stronę dostaje coś takiego:
Strona zablokowana! Strona zawiera niebezpieczny kod: Trojan.JS.Redirector.AQB (2x) (Engine-A).

siarkiewicz
-
Posty: 14
Rejestracja: 31 mar 2012, 7:04
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: siarkiewicz » 02 sie 2012, 19:52

Pierwszy raz ktoś zgłasza mi ten problem. sam wchodziłem na tę stronę z przeróżnych komputerów i nie było żadnych ostrzeżeń. Strona została postawiona na standardowej Joomli bez żadnych "lewych" komponentów. Oczywiście postaram zbadać tę sprawę. Dzięki za zwrócenie uwagi na problem.
RS

siarkiewicz
-
Posty: 14
Rejestracja: 31 mar 2012, 7:04
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: siarkiewicz » 02 sie 2012, 20:14

przeskanowałem stronę. Strona czysta!: tu jest wynik: http://sitecheck.sucuri.net/results/www ... dmx.cba.pl

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1261
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

Post autor: KrzysiekK » 02 sie 2012, 20:30

U mnie po wejściu na podaną stronę także jest OK. Całkiem możliwe, że jest to fałszywy alarm.

slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: slawek55 » 03 sie 2012, 14:47

To dziwne bo ja ten komunikat dostaje od G Data AntiVirus 11 i ciągle blokuje mi wejście. Pewnie to w nim problem.

ODPOWIEDZ