W jakim języku pisze sie systemy operacyjne?

Forum dotyczące ogólnie pojętego programowania - algorytmów, struktur danych, narzędzi programistycznych, itp - głównie w kontekście komputerów PC.
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 15 mar 2009, 16:40

kayron pisze:"Windows XP jest najgorszym systemem M$"
Nie rozumiecie, że jemu chodziło o to, że dla firmy microsoft jest to komercyjnie kiepski system? Bo jest na tyle dobry i stabilny, że ludzie sie nie rzucą na nową viste dlatego, ze będzie lepsza. Wcale nie wydaje mi się, żeby vista byłą gorsza niż xp jak twierdza niektórzy, ale miedzy xp a vista nie ma takiej różnicy jak miedzy 98 z xp.

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 15 mar 2009, 21:51

I tak i nie. Co przemawia według ciebie, żeby zmienić system na Viste? Landrynkowe kolorki? Dla upierdliwości? Może, żeby sobie kompa zmienić na mocniejszego? O już wiem. Po to, żeby zainstalować sobie DX10, żeby grać w najnowsze gry? Jeśli naszło by mnie na przesiadkę na Viste, to musiał bym kupić nowego kompa. 2GB ramu i Athlon 2600XP+ to stanowczo zbyt mało jak na potrzeby tego systemu. Dla XP taka konfiguracja starczy. W2k śmiga jak głupi. DX10 mi jest całkowicie zbyteczny, bo i tak nie gram w najnowsze gry ( najnowsze gry jaką mam to oryginalny Q3 i Diablo2+LoD). Nie czytam nawet recenzji nowszych gier bo po pierwsze i tak u mnie nie pójdą, a po drugie w zasadzie wszystkie są beznadziejnie puste.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 15 mar 2009, 22:42

Może i tracą coś co niektórzy nazywają grywalnością, ale mi osobiście najnowszy crysis przypadł do gustu baaardzo chociaż narazie grałem tylko w demo :mrgreen: Ba całości nie moge załatwic bo trzeba się też zajmować elektroniką ;)
Vista po to, że xp po polsku na x64 nie ma a to ogranicza pamięć ram, 3gb to będzie niedługo nieznośnie mało. Co prawda na x64 kupa rzeczy nie chodzi ale to już inna bajka :/

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 15 mar 2009, 22:47

Do grania to się konsole kupuje a nie PC ;)

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 22 mar 2009, 1:18

Konsole kupisz i ona służy tylko do grania. Kompa kupisz i możesz wsio zrobić.

@down:
Ja mam iphone 3G i mam aparat, gps i mini komputer pod kontrolą... bsd :P Nawet Apache można zainstalować :P O łączeniu się z telefonem przez ssh nie wspominam :)
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, 23:42 przez aktus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 22 mar 2009, 2:52

Kupujesz telefon a co masz? aparat, gps, i mini komputer... Powróćmy wiec może do tematu ;)

paulo86
-

Post autor: paulo86 » 24 mar 2009, 15:55

Ja proponowałbym zainteresować się C64. Lepiej na nim "mruga się diodami", niż jakieś dzikie kombinacje z użyciem nawet 486. Sam mam chrapkę, by pisać jakieś proste programy na C64.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 21 kwie 2009, 20:22

Tylko trzeba pamiętać aby zrobić sobie najpierw do C64 jakiś interfejs choćby na zwykłych inwertorach TTL. Bo łatwo sobie spalić port w C64 który jest dosyć trudny do zdobycia i wymiany. To raczej miękki komputer. Ale nawet sympatyczny w programowaniu i dobrze opisany po polsku.
Lecz dobrze by było mieć do niego stacje dysków, aby programy można sobie zapisywać. Ja szukając w internecie, znalazłem nawet kartę rozszerzeń na FPGA do C64 z FDD 1.44MB interfejsem IDE i USB na pokładzie ?? Tylko nie wiem jak sprawa wyglądała z softem do tego.

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 25 kwie 2009, 17:47

Ja widziałem system operacjyny na C64, coś uniksopodobnego (na pewno nie GEOS, był w pełni tekstowy).
Bodaj w sieci są nawet kody źródłowe, więc gdyby spróbować sklonować coś takiego?
BasicOS - ta nazwa by pasowała :smile:
Faktycznie C64 jest bardzo przyjazną maszynką - to na tym komputerku uczyłem się programować 4lata temu pomimo, że nie ma najlepszego interpretera języka BASIC.
Do wszelakich zabaw zamiast uC - C64 się nadaje.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 26 kwie 2009, 17:59

Też tak uważam zważywszy że tych całkiem przyjemnych komputerków w naszym kraju jest sporo, no i jest on bardzo dobrze po Zx Spectrum opisany. A można do niego sobie nawet dorobić karte z procesorem Z80 i wtedy nawet system CP/M na nim działa. Co ciekawe bez problemu można mu pamięć rozszerzyć. standardowo robiono to do góra 256KB, ale po dołączeniu układu MMU 74ls612 szyna adresowa rozrasta się do 22 bitów (jeśli dobrze zrozumiałem notę katalogową) czyli jakiś 4MB.

ODPOWIEDZ