make.exe to żaden kompilator!
Słusznie - użyłem skrótu myślowego - nie chciałem zamieszać ponad miarę.
Make to narzędzie do "kompilacji projektu" która może składać się z wielu etapów m.in
preprocesingu
"kompilacji właściwej"
linkowania
i mnóstwa innych operacji nazywanych w skrócie "kompilacją"
celeron 667 mhz jest tańszy niż attiny2313
Nie jest tańszy !
AVR to kompletne scalone urządzenie - potrzebuje tylko zasilania i to jedego.
A celeron:
- potrzebuje 4 napięć zasilających
- nie ma własnej pamięci operacyjnej (programu ani danych)
- nie ma własnej pamięci nieulotnej
- nie ma układów wejścia wyjścia
Przede wszystkim Procesor komputerowy nie ma "końcowek" tak jak AVR !
On ma magistrale - ściśle określone do czego - na pewnio nie do mrugania diodami

Zresztą w ogóle nie ma porównania.
To tak jakbyś wykazywał wyższość czołgu nad siłownią atomową.
Albo kupił sobie tanio auto do oświetlania podwórka
W ogóle to bez sensu jest to co napisałeś. Myślałem że chcesz zrobić coś ambitnego a Ty wyjechałeś z jakaś ekonomią bez sensu...
Czy to nie straszne
Nie jest to straszne - to bardzo fajne że można tanio kupić pc i zrobić z tego fajne urządzenie. W 1994 roku kupiłem za 27milionów ówczesnych złotych upragiony komputer PC klasy 386DX 40MHZ 4MB ram 200MB hdd i kolorowy vga 60Hz To było coś. Pół roku później dokupiłem jeszcze drukarkę atramentową b&w 300dpi za 11milionów PLN.
A teraz ze starego PC (Pentium 100MHz 64MB RAM 3GB HDD) buduję sobie serwer muzyczny. Coś za co firma ARCAM chce 15tysPLN a mnie to będzie kosztować odrobinę pracy w dostosowanie hardware i software plus 30PLN na nowe części elektroniczne (ceny użytego "złomu komputerowego" nie liczę bo ten zdobyłem gratis)
Ale otwartych drzwi nie wyważam - używam dosa - do zabawy ze starymi kompami to najlepszy system operacyjny. I polecam do zabawy w uruchamianie strego złomu komputerowego.
Z mojej strony EOT.