Dobra ksiązka o programowaniu PICów.

Forum dotyczące ogólnie pojętego programowania - algorytmów, struktur danych, narzędzi programistycznych, itp - głównie w kontekście komputerów PC.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Dobra ksiązka o programowaniu PICów.

Post autor: kayron » 14 wrz 2011, 8:53

Jak w temacie poszukuję dobrej książki o programowaniu mikrokontrolerów rodziny PIC16/18 w MPLAB.
Chodzi mi raczej o książkę dla początkujących. Język właściwie jest mi obojętny ASM czy C, ale chyba lepiej byłoby C, mniej grzebania na poziomie sprzętu, który jest nieco zakręcony w przypadku PICów.
Ostatecznie jak możecie polecić jakiś kurs to było by super, ale nie ten z EP, bo go mam, lecz to raczej dla średnio zaawansowanych.
Może ktoś coś polecić ?

Awatar użytkownika
tymon_x
-

Post autor: tymon_x » 14 wrz 2011, 9:56

A mogą być anglojęzyczne ?

Advanced PIC Microcontroller - Projects in C From USB to RTOS with the PIC18F Series - Dogan Ibrahim

Jeszcze znam kilka pozycji, polecane przez PICowca.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 14 wrz 2011, 10:19

Znaczy się po Angielsku nie bardzo. coś tam znam, ale ja uczyłem się całe życie Rosyjskiego.
Bardziej jednak by mi chodziło o coś po polsku.
Wiem że to u nas mało popularne MCU, czego nie rozumiem, bo cenowo są bardziej konkutrencyjne do AVRów, a i wybór samych MCU jest przynajmniej 2-3 krotnie większy.
Ja akurat dysponuję w domu PIC16F84, 16F690, 18F2550 i jakieś jeszcze 2, ale nie pamiętam.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 14 wrz 2011, 11:35

Z relacji, kolegi z elki. (zamawiałem u niego programator/debugger do PIC). PICe są mało popularne w Polsce przez to większość dobrej literatury jest tylko po angielsku. Jedynie co ci zostaje to Książki BTC, lub helion.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 15 wrz 2011, 8:59

Tzn. mi się wydaje że pewną przyczyną niepopularności jest także to że większość książek/kursów opisuje PIC16F84, lub jakieś najsłabsze, albo leciwe modele. Jeżeli ktoś nawet jest zainteresowany PICami i zobaczy sobie co ten procesor może i ile kosztuje, to może wpaść w takie wrażenie że są to drogie i strasznie mało oferujące MCU.
Ale wracając do tematu. Co koledzy mogą mi powiedzieć o tej książce ?

Obrazek

A ja mam takie pytanie. Jakie MCU tam autor wziął na warsztat ? Dla mnie ważne bo nie chciałbym kolejnej książki o 16F84.
PS Dobra już wiem co wziął na warsztat PIC16F887 i ZL5PIC

ODPOWIEDZ