Język C++

Forum dotyczące ogólnie pojętego programowania - algorytmów, struktur danych, narzędzi programistycznych, itp - głównie w kontekście komputerów PC.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Język C++

Post autor: gogo4 » 24 maja 2003, 13:39

Czy jest na tym forum ktoś kto się zna na języku C++. Jeżeli tak to może mógłby mi podsunąć adresik stronki gdzie dowię się jak zmusić programik napisany w C++ do współpracy z urządzeniami podłączonymi do kompa przez port LPT lub inny. Może znacie jakieś książki warte polecenia. Kilka osób polecało mi książkę "Symfonia C++" Jerzego Grębosza ale jakoś nie mogę jej nigdzie znajść (może wiecie gdzie ją znajdę). Zgóry dzięki za informacje.

Pozdrowionka :D :D

P.S. Dopiero startuję w tym temacie więc mile widziane będą wszelkie informacje (nie tylko dotyczące tego problemu).

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 25 maja 2003, 6:57

Na Śląsku można kupić tą książkę (gdzieś ją ostatnio widziałem).
Co do twojego problemu to znawcą tematu nie jestem ale po w stukaniu w google.pl hasła "C++ lpt" i wybraniu polskich stron znalazłem np. taki link http://www.konri.com/sub/wiedza/diody.htm

Powodzenia.

Gość

Post autor: Gość » 26 cze 2003, 12:39

Weź zajrzyj na stronę microsoftu do msdn tam masz opisane jak odpalić obsługę portów LPT pod windozami, to co było na tej stronie działa tylko w win 9x /Me w 2k/xp nie ruszy, w nowszych windozach zminili typ adresacji portow, nie ma juz bezposredniego dostępu :((

Gienek
-

Post autor: Gienek » 01 sie 2003, 9:37

Tu znajdziesz to czego potrzebujesz:
http://helion.pl/search.cgi?szukaj=RS232

nettool
-

Post autor: nettool » 23 wrz 2004, 1:30

Symfonia C++ to świetna książka, jednak traktuje tylko o solidnych podstawach C++ w przystępny sposób(również polecam). Nie znajdziesz w niej obsługi portów. W C++ w naturalny sposób można robić implementacje asemblera a to już droga do swobnego operownia portami.

nettool
-

Post autor: nettool » 23 wrz 2004, 10:53

Mogę udostępnić Ci trzy książki. Odnośnie sterowania LPT to znalazłem tylko jak to robić w VisualBasic
i chyba wiem jak to zrobić w asm.
skontaktuj się na e-mail
nettool@interia.pl

ODPOWIEDZ