Forum dotyczące ogólnie pojętego programowania - algorytmów, struktur danych, narzędzi programistycznych, itp - głównie w kontekście komputerów PC.
-
gogo4
- -
-
Kontakt:
Czy jest na tym forum ktoś kto się zna na języku C++. Jeżeli tak to może mógłby mi podsunąć adresik stronki gdzie dowię się jak zmusić programik napisany w C++ do współpracy z urządzeniami podłączonymi do kompa przez port LPT lub inny. Może znacie jakieś książki warte polecenia. Kilka osób polecało mi książkę "Symfonia C++" Jerzego Grębosza ale jakoś nie mogę jej nigdzie znajść (może wiecie gdzie ją znajdę). Zgóry dzięki za informacje.
Pozdrowionka
P.S. Dopiero startuję w tym temacie więc mile widziane będą wszelkie informacje (nie tylko dotyczące tego problemu).
-
Wojtek
- Moderator
-
Kontakt:
Na Śląsku można kupić tą książkę (gdzieś ją ostatnio widziałem).
Co do twojego problemu to znawcą tematu nie jestem ale po w stukaniu w google.pl hasła "C++ lpt" i wybraniu polskich stron znalazłem np. taki link
http://www.konri.com/sub/wiedza/diody.htm
Powodzenia.
-
Gość
Weź zajrzyj na stronę microsoftu do msdn tam masz opisane jak odpalić obsługę portów LPT pod windozami, to co było na tej stronie działa tylko w win 9x /Me w 2k/xp nie ruszy, w nowszych windozach zminili typ adresacji portow, nie ma juz bezposredniego dostępu

(
-
Gienek
- -
-
nettool
- -
Symfonia C++ to świetna książka, jednak traktuje tylko o solidnych podstawach C++ w przystępny sposób(również polecam). Nie znajdziesz w niej obsługi portów. W C++ w naturalny sposób można robić implementacje asemblera a to już droga do swobnego operownia portami.
-
nettool
- -
Mogę udostępnić Ci trzy książki. Odnośnie sterowania LPT to znalazłem tylko jak to robić w VisualBasic
i chyba wiem jak to zrobić w asm.
skontaktuj się na e-mail
nettool@interia.pl