witam. chce prosic o pomoc. jak wprowadzic wzor pokazan nizej. ja to chcialem zrobic dokladnie tak jak jest w tym wzorze wartosc bierzaca minus poprzednia przez okres probkowania.
wiec tak przetwornik a/c pobiera probki sygnalu a nastepnie mikroprocesora ma dokonac obliczen. okres T we wzorze pokazany jest na rysunku wykres. korzystam z przetwornika PCF8591. wzor ten chce urzyc do wyliczania predkosci na podstawie drogi, pochodna drogi. nawet to zrobilem ale nie jestem pewien czy to dziala tak jak powinno. nie prosze o gotowa czesc programy ale o pomoc jak mam to zrobic zeby po zaprogramowaniu mikrokontroler wlasciwie liczyl. prosze pisac rowniez na mojego maila e22karol@wp.pl. bede wdzieczny za kazda pomoc
Jak przenies wzor pochodnej do Bascom'a
Jak przenies wzor pochodnej do Bascom'a
- Załączniki
-
- wzor ktory musze przeksztalcic na program
- wzor.jpg (13.11 KiB) Przejrzano 6894 razy
-
- taki sygnal jest probkowany (pila)
- wykres.jpg (8.32 KiB) Przejrzano 6894 razy
Niestety w poscie nie ma wzoru, ale myślę, że chodzi o różnicę wartości obecnej i poprzedniej podzielonej przez t.
Reasumując - trzeba przed zaktualizowaniem poprzedniego pomiaru zapamiętać stary w innej zmiennej.
Przepraszam - wzór się wczytał i wykres też. Nie zmienia to jednak powyższego programu.
Kod: Zaznacz cały
Dim Wartosc_poprzednia As ...
Dim Wartosc_obecna As ...
Dim Wynik As ...
Dim T As ...
Do
Wartosc_poprzednia = Wartosc_obecna
Wartosc_obecna = ... 'Przypisz nową wartość obecną
Wynik = Wartosc_obecna - Wartosc_poprzednia
Wynik = Wynik/T
LoopPrzepraszam - wzór się wczytał i wykres też. Nie zmienia to jednak powyższego programu.
serdzecznie dziekuje za pomoc ja wlasnie podobnie to zrobilem. mam jeszcze jedno pytanie a jak doklanie wyznaczyc T, bo to jest czas probkowania i zeby wynik byl w miare dokladny to jakos trzeba go wyzanczy. piszac w asemblerze to jakos wyznaczyl by czas z jakim up pobiera dane z przetwornika a w bascom'ie?? jeszcze prosil bym o wyjasnieni tego