Jak przenies wzor pochodnej do Bascom'a

Forum dotyczące ogólnie pojętego programowania - algorytmów, struktur danych, narzędzi programistycznych, itp - głównie w kontekście komputerów PC.
ODPOWIEDZ
karol_w
-

Jak przenies wzor pochodnej do Bascom'a

Post autor: karol_w » 21 sty 2006, 17:43

witam. chce prosic o pomoc. jak wprowadzic wzor pokazan nizej. ja to chcialem zrobic dokladnie tak jak jest w tym wzorze wartosc bierzaca minus poprzednia przez okres probkowania.
wiec tak przetwornik a/c pobiera probki sygnalu a nastepnie mikroprocesora ma dokonac obliczen. okres T we wzorze pokazany jest na rysunku wykres. korzystam z przetwornika PCF8591. wzor ten chce urzyc do wyliczania predkosci na podstawie drogi, pochodna drogi. nawet to zrobilem ale nie jestem pewien czy to dziala tak jak powinno. nie prosze o gotowa czesc programy ale o pomoc jak mam to zrobic zeby po zaprogramowaniu mikrokontroler wlasciwie liczyl. prosze pisac rowniez na mojego maila e22karol@wp.pl. bede wdzieczny za kazda pomoc
Załączniki
wzor.jpg
wzor ktory musze przeksztalcic na program
wzor.jpg (13.11 KiB) Przejrzano 6882 razy
wykres.jpg
taki sygnal jest probkowany (pila)
wykres.jpg (8.32 KiB) Przejrzano 6882 razy

misci
-

Post autor: misci » 23 sty 2006, 14:21

Niestety w poscie nie ma wzoru, ale myślę, że chodzi o różnicę wartości obecnej i poprzedniej podzielonej przez t.

Kod: Zaznacz cały

Dim Wartosc_poprzednia As ...
Dim Wartosc_obecna As ...
Dim Wynik As ...
Dim T As ...

Do
Wartosc_poprzednia = Wartosc_obecna
Wartosc_obecna = ... 'Przypisz nową wartość obecną
Wynik = Wartosc_obecna - Wartosc_poprzednia
Wynik = Wynik/T
Loop
Reasumując - trzeba przed zaktualizowaniem poprzedniego pomiaru zapamiętać stary w innej zmiennej.
Przepraszam - wzór się wczytał i wykres też. Nie zmienia to jednak powyższego programu.

karol_w
-

Post autor: karol_w » 23 sty 2006, 21:03

serdzecznie dziekuje za pomoc ja wlasnie podobnie to zrobilem. mam jeszcze jedno pytanie a jak doklanie wyznaczyc T, bo to jest czas probkowania i zeby wynik byl w miare dokladny to jakos trzeba go wyzanczy. piszac w asemblerze to jakos wyznaczyl by czas z jakim up pobiera dane z przetwornika a w bascom'ie?? jeszcze prosil bym o wyjasnieni tego

misci
-

Post autor: misci » 23 sty 2006, 21:33

W Bascomie ciężko jest określić czas wykonywania instrukcji. Dobrym wyjściem będzie odmierzać czas timerem i odczytywać przetwornik w przerwaniu od tego timera.

karol_w
-

Post autor: karol_w » 24 sty 2006, 12:15

dzieki za pomoc i za podanie propozycji

ODPOWIEDZ