jak bezpiecznie zainstalować linux ?

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1297
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 27 sie 2010, 13:19

U mnie Ubuntu 10.04 LTS po kilkunastu minutach pracy przy aktywnym połączeniu z internetem wyświetlił informację, że do mojej karty graficznej Nvidia FX 5500 dostępne są komercyjne sterowniki (o tzw. zamkniętym kodzie, pisane przez inżynierów Nvidia) . Wystarczyło potwierdzić chęć ich zainstalowania, a po ich zainstalowaniu zrestartować komputer i zadziałały. Standardowe sterowniki do kart graficznych (o wolnym kodzie) często nie pozwalają na rozwinięcie pełnych możliwości kart graficznych. Szczególnie w grafice 3D.

Do do wspominanych efektów pulpitu poczytaj o Compiz, ale bez poprawnie zainstalowanych komercyjnych sterowników kraty graficznej o efektach 3D nie ma co marzyć, lub będą one bardzo skromne. Dostępne efekty pulpitu zależą też od modelu karty graficznej. Niektóre efekty mogą nie działać poprawnie (lub w ogóle) nie pewnych modelach kart graficznych.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 27 sie 2010, 19:47

co do modelu karty graficznej to mam dość wysoki model nVidii ze specjalnie taktowanym procem.
G-Force 8600GE (Galaxy Edition). usunąłem jeden sterownik i zainstalowałem drugi to myślałem że i linux mi padł, bo nie mogłem kompa odpalić.

juz nie wiem co mam o tym myśleć? ogólnie wszystko wygląda ładnie, ale detale wyżej wspomnianych przycisków POMÓGŁ, EDYTUJ itp są straszne.

filmy wyglądają idealnie, nie wiem co mam odpalić żeby sprawdzić jak naprawdę sprawuje się grafa?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 27 sie 2010, 20:12

Sprawdz te sterowniki

geforce 8600 GS 32 bit


aby pobrać sterowniki należy kliknąć pobierz następnie klikając ppm na zgadzam się -pobierz i klikając zapisz element docelowy jako


ściągnięty plik .run klikamy ppm i zaznaczamy ptaszek by możliwe było wykonywanie pliku jako programu ,2klick na pobrany plik wybieramy opcje uruchom w terminalu i powinno wszystko się zainstalować.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 27 sie 2010, 21:14

timo66 pisze:ściągnięty plik .run klikamy ppm i zaznaczamy ptaszek by możliwe było wykonywanie pliku jako programu
a gdzie jest ten ptaszek?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1297
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 28 sie 2010, 10:32

Klikasz prawym klawiszem myszki na pliku i wybierasz Właściwości. Otworzy się okno z właściwościami pliku i tam masz opcję Wykonywalny jak na obrazku poniżej. Zaznacz ją aby uruchomić ten plik.
Załączniki
wlasciwosci_pliku.png
Ustawienie "wykonywalności" pliku pod Linuksem.
wlasciwosci_pliku.png (22.18 KiB) Przejrzano 7128 razy

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 28 sie 2010, 10:48

po zrobieniu tego o czym pisałeś szanowny kolego wywala taki oto komunikat

error. nvidai-installer must be run as root

to w terminalu bo normalnie to się wcale nie uruchamia. po prostu nic się nie dzieje.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1297
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 28 sie 2010, 11:42

Aby zainstalować te sterowniki musisz zalogować się w systemie jako administrator. Najprościej to w Konsoli wydajesz polecenie su potwierdzasz klawiszem enter, podajesz hasło administratora i znowu enter. Dopiero teraz instalujesz sterowniki. Zasada ta dotyczy nie tylko tych sterowników, ale sterowników do innych urządzeń i sporej większości programów.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 28 sie 2010, 19:11

KrzysiekK pisze:Aby zainstalować te sterowniki musisz zalogować się w systemie jako administrator. Najprościej to w Konsoli wydajesz polecenie su potwierdzasz klawiszem enter, podajesz hasło administratora i znowu enter.
niestety u mnie to nie działa. choć podaję swoje hasło admina to wyskakuje komunikat że uwierzytelnienie nie powiodło się.

natomiast odpaliłem praktycznie wszystkie efekty z tego filmiku co pokazałem wyżej.

EDIT:
korzystam w tej chwili ze sterownika:
Sprzętowo przyspieszony sterownik grafiki nVidia (wersja173.14.22) i po ustawieniu rozdziałki na 1280x960 wszystko raczej wróciło do normy. już nie widzę tak zwalonych przycisków o których wspominałem. natomiast cały czas pozostaje kwestia tego że padł mi windows i nie wiem jak go podnieść.

na marginesie, jak korzystać z terminala? jakie podstawowe komendy tam się wpisuje żeby coś znaleźć itp. jedno czego się dowiedziałem to nie można tam wpisać komendy:

Kod: Zaznacz cały

plugins effect find
bo blokuje wszystkie pulpity.

EDIT2:
słuchajcie, coś mi tu nie leży. bujnąłem ponownie kompa po spacerze.
z tymi samymi ustawieniami karty i znowu mam zwaloną grafę (wiecie, te przyciski EDYTUJ itp)
o co tu chodzi?

tasza
Użytkownik
Posty: 1391
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 28 sie 2010, 19:27

:arrow: KrzysiekK
Krzyś, poprawka - konto administratora ( root ) w Ubuntu (9/10) domyślnie po instalacji systemu
nie umożliwia logowania. Jedyne co można to wykonywać polecenia z uprawnieniami root-a czyli:
sudo __polecenie_do_wykonania__ , oczywiście system każe podać hasło dla bieżącego konta...

Jeżeli potrzeba pracować na koncie root to trzeba rootowi zmienić hasło, nawet na to samo
co podawaliśmy przy instalacji, ale taka "zmiana" umożliwi potem logowanie jako root
piszmy: sudo passwd , podajemy swoje hasło, potem dwa razy hasło roota i gotowe.

Po tym zabiegu możemy przechodzić w konsoli na konto root-a poleceniem su.
Wracamy na swoje pisząc exit, lub zamykając terminal.
Kawałek konsoli:

Kod: Zaznacz cały

otoja@IceQueen:~$ sudo passwd
[sudo] password for otoja: 
Proszę podać nowe hasło UNIX: 
Proszę ponownie podać hasło UNIX: 
passwd: hasło zostało zmienione
otoja@IceQueen:~$ su
Hasło: 
root@IceQueen:/home/otoja# whoami    <-- to wykonam jako root
root
root@IceQueen:/home/otoja# exit
exit
otoja@IceQueen:~$ whoami    <--- a to jako 'otoja' czyli tasza
otoja
otoja@IceQueen:~$ 
Natasza

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 28 sie 2010, 19:51

a więc hasło zmienione bez problemu. fakt na to samo, ale na root'a się dostałem, natomiast i tak nie pomogło to i stery pod grafę i tak sie nie bujają jako program wykonywalny.

a co do przycisków moich nieszczęsnych to zmieniłem rozdziałkę na 1152x864, bujnąłem kompa raz jeszcze i teraz przyciski wyglądają ok. ciekawe na jak długo?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1297
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 29 sie 2010, 10:50

:arrow: tasza
Zasugerowałem się inną dystrybucją Linuksa, gdzie hasła administratora i użytkownika były "wyraźnie" rozdzielone już na etapie instalacji systemu. U mnie jak na razie w Ubuntu wystarcza samo hasło użytkownika.

:arrow: matrix
Możliwe, że problemy z instalacją sterowników karty graficznej wynikają z braku pewnych pakietów w systemie. Kiedyś korzystałem z dystrybucji Suse 10.x i tam aby zainstalować sterownik do karty graficznej trzeba było doinstalować pewne pakiety (kompilator gcc, program make oraz pakiet kernel-source o ile dobrze pamiętam), a także zaktualizować jądro systemu. Same sterowniki instalowało się w trybie tekstowym i dopiero wtedy działało. Spróbuj instalować te sterowniki z poziomu konsoli i zobacz czy zostaną wyświetlone jakieś komunikaty - informacje.

gzegzolek
-
Posty: 6
Rejestracja: 29 sie 2010, 12:38
Lokalizacja: lublin

Post autor: gzegzolek » 29 sie 2010, 12:47

mozliwe ze stery napisane w C i nie moze ich skompilowac. sprawdz rozszerzenie pliku i jesli jest .c to wpisz jako root atp-get install build-essential , a potem program make'm pojedziesz i gotowe :)

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 sie 2010, 14:08

rozszerzenie pliku sterowników jest jako RUN

ODPOWIEDZ