jak bezpiecznie zainstalować linux ?

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 05 gru 2009, 0:18

a jak w kadu zainstalowac dodatkowe themy?
poza tym pytanie jak zainstalować stery do mojej karty gforce 8600GE i skąd je wziąć?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 05 gru 2009, 0:28

Najprościej wejdź do synaptica i tam wpisz kadu nie wiem jakie masz repo , ale powinno wyskoczyć to czego szukasz , zaznaczasz [] do instalacji [zastosuj] i juz.

Inny sposób to pobranie paczek tar.gz np →z tąd ← i ręcznie instalować.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 05 gru 2009, 9:10

timo66 pisze:Najprościej wejdź do synaptica
a co to u diabła jest?
timo66 pisze:nie wiem jakie masz repo
a to co jest?

a na przykład mam myszkę A4TECH - Glaser 70D, gdzie szukać do tego sterów pod linuxa?
czemu grafika ikon pod naszymi postami jest taka kiepska?

dlaczego zniknęły mi dyski które wczoraj przeglądałem? chodzi o partycje spod windy.
na razie widzę tylko nowy design i prawie same minusy.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 05 gru 2009, 10:48

Początki są zawsze trudne , głowa do góry i się nie zrażaj. :smile:

SYNAPTIC to taki program przez którego można zainstalować inne programy/sterowniki/biblioteki etc.
Programy jakie tam się znajdują są pobierane z serwerów zwane repozytoriami [czyli repo], domyślnie powinno być wszystko poprawnie ustawione.
w załączniku jest zrzut programu SYNAPTIC

Co do sterowników jeśli myszka działa to nie potrzebujesz żadnych sterowników, jedynie jakie sterowniki musisz zainstalować to z grafiki . Najprościej to zrobić tak:
[system]→[administracja]→[sterowniki] i jeśli tam wyświetla się nazwa twojej grafiki , to klikasz [włącz], nastąpi pobieranie sterowników instalacja, a jak zakończy to wyskoczy komunikat o ponownym uruchomieniu komputera.

dlaczego zniknęły mi dyski które wczoraj przeglądałem? chodzi o partycje spod windy.
a niema ich w zakładce [miejsca] i pod nazwa [nośnik xx.xGB]?
Załączniki
zrzut_ekranu.png
synaptic

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 05 gru 2009, 10:58

timo66 pisze:a niema ich w zakładce [miejsca] i pod nazwa [nośnik xx.xGB]?
chodzi o to że miałem je na pulpicie a teraz ich nie ma.
timo66 pisze:Co do sterowników jeśli myszka działa to nie potrzebujesz żadnych sterowników
no właśnie potrzeba mi stary do tej myszki bo jest wieloprzyciskowa, a dodatkowe przyciski robią mi za kopiuj, wklej itp. przywycziłem się i tak chcę mieć.
timo66 pisze:jedynie jakie sterowniki musisz zainstalować to z grafiki
no właśnie włączyłem je, ale nadal grafika zupełnie nie doruwnuje tej spod windy. pod windows wszystko jest wyraźne, a na linux widać pixele, a chodzi mi o te obrazki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 05 gru 2009, 11:35

matrix pisze:chodzi o to że miałem je na pulpicie a teraz ich nie ma.
Jak wolumin jest od montowany to znika z pulpitu , możesz dodać na pasek ten u góry
[ppm]→[dodaj do panelu ]i z listy wybierasz [narzędzie do montowania dysków] . Tam klikając na odpowiedni dysk będziesz mógł zamontować dysk z windows

co do grafiki , to w terminalu wpisz

Kod: Zaznacz cały

lspci
i tam poszukaj nazwy grafiki , następnie musisz poszukać najlepiej u producenta sterowników pobrać i zainstalować, tylko nie wiem czy to jest to winne , bo ikony jakie podałeś są identyczne z tymi co ja ma w podpisie/poście/profilu
może wina w rozdzielczości?
[ppm] i tam [zmień tło pulpitu ] i zobacz tam w ustawieniach

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 26 sie 2010, 17:29

timo66 pisze:musisz poszukać najlepiej u producenta sterowników pobrać i zainstalować, tylko nie wiem czy to jest to winne , bo ikony jakie podałeś są identyczne z tymi co ja ma w podpisie/poście/profilu
bo podawałem je z windy i kopiowałem adresy obrazków a nie pokazywałem jak wygląda to u mnie.

powracam do tematu bo i do linuksa wróciłem na trochę.
timo66 pisze:jedynie jakie sterowniki musisz zainstalować to z grafiki . Najprościej to zrobić tak:
[system]→[administracja]→[sterowniki] i jeśli tam wyświetla się nazwa twojej grafiki , to klikasz [włącz], nastąpi pobieranie sterowników instalacja, a jak zakończy to wyskoczy komunikat o ponownym
uruchomieniu komputera.
zrobiłem tak, ale wyskoczył błąd z komunikatem:

Kod: Zaznacz cały

SystemError: Failed to lock var/cache/apt/archives/lock
i nie mogę włączyć owych sterów do karty.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 26 sie 2010, 20:25

matrix pisze: zrobiłem tak, ale wyskoczył błąd z komunikatem:
Kod:
SystemError: Failed to lock var/cache/apt/archives/lock
prawdopodobnie masz w tym samym czasie uruchomiony synaptic lub inny instalator, co oznacza ze przy instalowaniu sterowników powinieneś zamknąć synaptic , instalator paczek .deb czy "dodaj usuń programy". "Działający" terminal spowoduje również wyplucie tegoż komunikatu .

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 26 sie 2010, 20:32

acha już zczaiłem. na drugim oknie roboczym siedział synaptic. jeszcze dużo przede mną. nie ogarniam na razie za dobrze.

są jakieś programy windowso podobne na linuxa?
podobne do:
- visual c++ (instaluję gambasa2)
- do winampa
ogólnie do typowych softów spod windy, co by mi lżej było się na linuxa przestawić.

właśnie skończyłem aktualizację koliberka do v10.x

potrzebuję jakiegoś antywira na linuxa? bo nic aktualnie tu chyba nie ma.

pod windą i linuxem poprzedniej wersji X do zamykania okien, _ do minimalizacji i maxymalizacji były po prawej na górze a w wersji v10 linuxa są po lewej. nie mogę się przestawić na to. mozna to jakoś zmienić?

skąd pobrać wtyczki obsługujące otwieranie skrutów? (np internetowych)

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 26 sie 2010, 21:16

matrix pisze:pod windą i linuxem poprzedniej wersji X do zamykania okien, _ do minimalizacji i maxymalizacji były po prawej na górze a w wersji v10 linuxa są po lewej. nie mogę się przestawić na to. mozna to jakoś zmienić?
skopiowane z pod jabłka :razz: , zmienić to można tak

Kod: Zaznacz cały

ppm->zmień tło pulpitu->motyw
i tam przy jednych są z wersją po prawej stronie , później można dostosować do swoich upodobań [ kolor czcionkę wypełnienie , kolor podpowiedzi itp. ] i zapisać jako swoje ustawienia - nie jest konieczne
matrix pisze:potrzebuję jakiegoś antywira na linuxa? bo nic aktualnie tu chyba nie ma.

może byc zapora np. →guarddog↓ i tu mała uwaga instalując zaporę wszystkie domyślne ustawienia zamykają wszystkie porty itp. -100% przeciwieństwo innych systemów . Więc może się okazać że się straci połączenie z internetem po instalacji :grin:
matrix pisze:są jakieś programy windowso podobne na linuxa?
podobne do:
- visual c++ (instaluję gambasa2)
- do winampa
ogólnie do typowych softów spod windy, co by mi lżej było się na linuxa przestawić.
osobiście to z programów jakie używam

muzyka → rhythmbox, bardzo lekki odtwarzacz [ zużywa mniej niż 2% procesora ]
gg,tlen, icq , itp → pidgin
nagrywanie CD/DVD → K3B - 2klick , burn i płytka się już wypala, szybki i przyjemny. Na 100 płyt może 1 była źle wypalona .
montaż wideo -> kino
grafika → gimp lub dla zaawansowanych blender [ tym drugim można robić skomplikowane grafiki jak i animacje]
wideo → totem, xine, mplayer, smplayer
programik do napisów → subdownloader
eagle → lepiej pobrać programik z strony producenta - jest nowsza wersja
do programowania nie wiem co polecić - można poczekać na inne opinie ....lub włączyć synaptic i z lewej strony wybrać odpowiednia kategorię np. elektronika i posprawdzać co w trawie piszczy :smile:

aha jeszcze jest super edytor textu gedit z funkcją kolorowania składni pod odpowiedni język programowania wybierany z zakładki mieszczącej się na dolnej krawędzi okna.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 26 sie 2010, 21:32

timo66 pisze:Kod:
ppm->zmień tło pulpitu->motyw

i tam przy jednych są z wersją po prawej stronie , później można dostosować do swoich upodobań [ kolor czcionkę wypełnienie , kolor podpowiedzi itp. ] i zapisać jako swoje ustawienia - nie jest konieczne
niestety, mimo że w ustawieniach X jest po prawej to u mnie i tak po lewej. może po restarcie?

co do programowania wybrałem Gambas2. super visualny kompilator C++

jak zaimportować kontakty GG w tym programiku PidGin?

tasza
Użytkownik
Posty: 1391
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 27 sie 2010, 9:51

Powitanie,

Zmiana położenia guzików w ramce okna przez zmianę motywu czyli:
system -> preferencje -> wygląd -> zakładka Motyw ->
-> wybierz np. Przejrzysty -> guzik Dostosuj -> pozmieniaj w/g gustu

----------

Odnośnie oprogramowania - moje typy, oprócz tego co wymieniono:

Audacious - winampopodobny player do CD/mp3/radio i innych
Kicad - tego już opisywać nie muszę :)
Brasero - domyślna nagrywaczka CD/DVD w Gnome, żadnych fontanienek i śmigiełek - prosta i skuteczna

z edytorów:
jak timo66 pisał - gedit do szybkich edycji plików tekstowych jest ok
polecam Komodo Edit ( http://www.activestate.com/komodo-edit/downloads ), cięższy więc to
raczej do grubszych prac, ale jest całkiem dobry, podświetla składnię etc...

do pisania w Pascalu (tak mnie ostatnio naszło...) - Lazarus ( http://www.lazarus.freepascal.org/ )
Synaptic go widzi (przynajmniej u mnie...), środowisko delphi-identyczne i działa całkiem sprawnie.

z managerów plików - jak na Win używałeś TotalCommander to polecam to:
mc - midnight commander - taki Norton Commander, ale pod konsole :) - przydaje się często
Gnome Commander - j/w tyle że graficzny, natywny dla Gnome
Krusader - on jest do KDE, ale jego zaznaczenie w Synapticu spowoduje dociągnięcie wymaganych
libów, ikonek i innych takich - fajny jest...


Jak się bawisz w AVR.... gcc-avr i resztę zabawek Synaptic widzi, kompilator jest gotowy
do pracy zaraz po instalacji paczek, zero problemów

Jak sie bawisz w 8051 i podobne... SDCC (Small Device C Compiler ), też via Synaptic

----------
Pidgin i konta GG
w GG wyeksportuj listę znajomych na serwer
w Pidgin
konta -> pobierz listę znajomych z serwera

--------------------------

Ja próbowałam podnieść sie z Karmica do 10.04 przez Managera aktualizacji
i w sumie to wszystko się udało znakomicie, poza drobiazgiem że po restarcie system nie wstał...
Po prostu tzw. zwieszka i mogłam mu skoczyć ewentualnie. Całe szczęście, że coś mnie wcześniej
tknęło i cały /home zwyczajnie zapakowałam tar-em i wgrałam na dysk USB...
Następny upgrade robiłam z płytki DVD z bodajże Linux Extra, ale na zasadzie
zupełnego napisania systemu i było ok.

Tak ogólnie to ja szczerze polecam /home ustawić na __osobną__partycję__ czy wręcz
inny fizyczny dysk ( o ile masz taką możliwość ), wtedy takie przekładki systemu są znacznie
bezpieczniejsze i mniej stresujące...

pozdrawiam,
Natasza

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 27 sie 2010, 10:05

tasza pisze:Zmiana położenia guzików w ramce okna przez zmianę motywu czyli:
system -> preferencje -> wygląd -> zakładka Motyw ->
-> wybierz np. Przejrzysty -> guzik Dostosuj -> pozmieniaj w/g gustu
nie działa. na dowód załącznik ze zrzutem ekranu. widać na motywach że przyciski są po prawej a ja i tak mam je po lewej.
tasza pisze:Pidgin i konta GG
w GG wyeksportuj listę znajomych na serwer
w Pidgin
konta -> pobierz listę znajomych z serwera
nie mam czegoś takiego jak pobierz listę znajomych z serwera.

co do reszty oprogramowania nie omieszkam skorzystać i szczerze dziękuję.

a jeszcze pytanko:
co ten gość ma za efekty -> TUTAJ <- ? są świetne.

EDIT:
tasza pisze:Zmiana położenia guzików w ramce okna przez zmianę motywu czyli:
system -> preferencje -> wygląd -> zakładka Motyw ->
-> wybierz np. Przejrzysty -> guzik Dostosuj -> pozmieniaj w/g gustu
działa tylko musiałem ściągnąć inny motyw, bo na tych co miałem wszystkie guziki były po prawej.

EDIT2:
a co do przycisków PW, POMÓGŁ itp to u mnie wyglądają tak jak na załączonym obrazku. ja je widzę strasznie, a rozdziałkę mam 1440x900. mogę zmienić na jeszcze większą, ale to nie zmienia mi niczego poza pogorszeniem czytelności bo wszystko staje się mniejsze.

sterownik dla karty graficznej to przyspieszony sterownik nVIDIA dla systemów linux.
Załączniki
zrzut_ekranu.png
zrzut_ekranu.png (6.03 KiB) Przejrzano 8039 razy
zrzut_ekranu.jpg

tasza
Użytkownik
Posty: 1391
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 27 sie 2010, 11:04

nie wszystkie motywy mają przestawione guziki, a jak widać - przykładem okna (który jest obrazkiem)
nie należy się sugerować, New Wave też ma po prawej guziki,

w Pidgin trzeba ustawić sobie konto gg, wtedy opcja jest - zrzutka ekranu

co do wyglądu obrazków - czy Ty masz poprawnie zainstalowaną grafikę?

Natasza
Załączniki
zrzut_ekranu1.gif
(125.47 KiB) Pobrany 336 razy

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 27 sie 2010, 11:09

tasza pisze:co do wyglądu obrazków - czy Ty masz poprawnie zainstalowaną grafikę?
a jak to poprawnie zainstalować?
i co z resztą moich pytań?

co do komunikatora to już dałem radę.
zapomniałem i zamiast wpisać numer gg, to pisałem swoją nazwę z tlenu. sorki.

ODPOWIEDZ