jak bezpiecznie zainstalować linux ?
jak bezpiecznie zainstalować linux ?
coraz częściej w mediach głośno o nielegalnym oprogramowaniu i o kontrolach, a zapewne wielu z nas legalnego systemu na kompie nie ma. coraz częściej zaczynam trząść przysłowiowymi portkami i w związku z tym moje pytanie:
- jakiego linuxa wybrać ?
- jak go bezpiecznie zainstalować ?
- jaki format partycji pod taki system ?
- jakiego linuxa wybrać ?
- jak go bezpiecznie zainstalować ?
- jaki format partycji pod taki system ?
O linuksie wiele ci nie powiem, bo mało korzystałem. Do przeglądania internetu, odbierania poczty, nawet gg, będzie.
Problem zaczyna się przy np. bascomie. A chyba piszesz w Bascomie o ile kojarzę cie z forum?
Bascom avr nie pójdzie na linuksie, i podobnie z innymi.
Ale jest wiele osób które przeszło z windowsa na linuksa. Jak dla mnie wolę wydać 300zł na xp oryginała, niż przesiadać się na inny system. Wydaję mi się, że koszty nauki nowego systemu przewyższają cenę windowsa
Problem zaczyna się przy np. bascomie. A chyba piszesz w Bascomie o ile kojarzę cie z forum?
Bascom avr nie pójdzie na linuksie, i podobnie z innymi.
Ale jest wiele osób które przeszło z windowsa na linuksa. Jak dla mnie wolę wydać 300zł na xp oryginała, niż przesiadać się na inny system. Wydaję mi się, że koszty nauki nowego systemu przewyższają cenę windowsa

dokładnie. lubię bascoma, bo jest przejrzysty i można rzec przewidywalny. ciekawei się w nim pisze.Kulpina pisze:Problem zaczyna się przy np. bascomie. A chyba piszesz w Bascomie o ile kojarzę cie z forum?
pewnie będę musiał się zastanowić nad tą opcją.Kulpina pisze:Jak dla mnie wolę wydać 300zł na xp oryginała, niż przesiadać się na inny system.
Witam
jeśli masz zamiar przesiąść się na Linuksa i chcesz tam coś zrobić i "poszaleć" to zapomnij o istnieniu Windowsa i przyzwyczajeniach do niego
Na sam początek polecam →Ubuntu← najlepiej w wersji 9.04 , mimo że już jest beta 9.10 to wiadomo jak to z nowym distro
.
Wypal na płytce , lub pobierz wersje na Flasha i odpal, najlepiej by poznać opcje i możliwości znajdź z 2-3h wolnego czasu i klikaj w wszystkie możliwe opcje -tak najszybciej poznasz system , i nic nie zepsujesz, bo system startuje z pamięci RAM. Możesz nawet wtedy pobrać i doinstalować program/sterowniki etc. jeśli masz kabelek z LAN podpięty, bo wifi nie zawsze działa - w moim przypadku wifi już przy 8.04 działa z Live-CD. Jeśli już się zdecydujesz na instalacje systemu a masz starszy komputer to doinstaluj środowisko graficzne bliżej znane pod nazwą XFAC w przeciwieństwie do GNOM zużywa około 50-70MB RAM i mamy więcej do własnej dyspozycji.
Co do programowania, to są programy do programowania, a z konieczności Bascoma można odpalić po przez Wine
ps: Ja zacząłem po →tej← akcji
jeśli masz zamiar przesiąść się na Linuksa i chcesz tam coś zrobić i "poszaleć" to zapomnij o istnieniu Windowsa i przyzwyczajeniach do niego

Na sam początek polecam →Ubuntu← najlepiej w wersji 9.04 , mimo że już jest beta 9.10 to wiadomo jak to z nowym distro

Wypal na płytce , lub pobierz wersje na Flasha i odpal, najlepiej by poznać opcje i możliwości znajdź z 2-3h wolnego czasu i klikaj w wszystkie możliwe opcje -tak najszybciej poznasz system , i nic nie zepsujesz, bo system startuje z pamięci RAM. Możesz nawet wtedy pobrać i doinstalować program/sterowniki etc. jeśli masz kabelek z LAN podpięty, bo wifi nie zawsze działa - w moim przypadku wifi już przy 8.04 działa z Live-CD. Jeśli już się zdecydujesz na instalacje systemu a masz starszy komputer to doinstaluj środowisko graficzne bliżej znane pod nazwą XFAC w przeciwieństwie do GNOM zużywa około 50-70MB RAM i mamy więcej do własnej dyspozycji.
Co do programowania, to są programy do programowania, a z konieczności Bascoma można odpalić po przez Wine
ps: Ja zacząłem po →tej← akcji

Jak przedmówca polecam Ubuntu. Dystrybucja dla ludzi, którzy nie czują potrzeby rekompilacji jądra co miesiąc itd. Bardzo dużo materiałów, duża społeczność.
Wyluzuj, jak nie ma formalnego nakazu przeszukania to możesz panom policjantom powiedzieć, żeby pocałowali misia w uszko. Te kontrole, o których grzmiały media to był "pic na wodę, fotomontaż". Kilku pajaców przebrało się za policjantów i chodzili po mieszkaniach. Bardziej bym się obawiał jakichś wjazdów na akademiki, które szanowna służba robi w celu wykazania swojej "skuteczności".matrix pisze:coraz częściej w mediach głośno o nielegalnym oprogramowaniu i o kontrolach, a zapewne wielu z nas legalnego systemu na kompie nie ma. coraz częściej zaczynam trząść przysłowiowymi portkami
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt:
Na system z 6-10GB [ext3, przy ubuntu9.10 ext4] na ext4 ale ubuntu9.10 jest widoczne przyśpieszenie startowania systemu z powiedzmy 30sek do 20sek, na 9.04 nie działało to zbyt pomyślnie. Nie wiem ja teraz to wygląda.
Jeśli posiadasz mniej niż 2GB pamięci RAM to dodatkowo robisz partycje SWAP około 1-2GB
Resztę możesz podzielić na partycje i utworzyć dowolny system jaki chcesz. Partycja HOME jest to partycja z folderami "domowymi" + wszystkie pliki programów nie związanymi z systemem. Plusem takiego podziału jest niemożliwość utraty danych nawet jak się system wysypie, ponieważ odpalasz Live CD i masz dalej dostęp do swoich plików.
Można utworzyć tylko 4 główne partycje, więc uważaj jak dzielisz - ale w głównej partycji można tworzyć dowolnie pod partycje.
U mnie wygląda to tak jak w załączniku
Jeśli posiadasz mniej niż 2GB pamięci RAM to dodatkowo robisz partycje SWAP około 1-2GB
Resztę możesz podzielić na partycje i utworzyć dowolny system jaki chcesz. Partycja HOME jest to partycja z folderami "domowymi" + wszystkie pliki programów nie związanymi z systemem. Plusem takiego podziału jest niemożliwość utraty danych nawet jak się system wysypie, ponieważ odpalasz Live CD i masz dalej dostęp do swoich plików.
Można utworzyć tylko 4 główne partycje, więc uważaj jak dzielisz - ale w głównej partycji można tworzyć dowolnie pod partycje.
U mnie wygląda to tak jak w załączniku
Wrong answer. Jest coś takiego jak ext2fs. Proponował bym jedynie nic nie zapisywać na partycji z linuxem. Niektóre linuxy można ściągnąć w wersji live ( pozwolę sobie zalinkować ):michalstec1 pisze:Na linuxie masz dostęp do partycji windowsa ale z windowsa do linuxa już nie.
http://www.remote-exploit.org/backtrack_download.html
http://cdimage.debian.org/cdimage/release/current-live/
ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/dist ... s/knoppix/
Ogólnie jest tego trochę. Dzięki systemowi na płytce możesz poznać system. Ot taka "wersja demonstracyjna". Instalatory linuxów są teraz "idioten friendly" i są raczej programami typu "widziały gały co brały" ( w odróżnieniu do windowsowych instalatorów, które są aplikacjami typu "sam się o to prosiłeś" ).
Niestety nie ma tak dobrze, że zawsze potrzebny jest nakaz. W tzw. przypadkach nie cierpiących zwłoki wystarczy legitymacja służbowa policjanta.mathieiov pisze:Wyluzuj, jak nie ma formalnego nakazu przeszukania to możesz panom policjantom powiedzieć, żeby pocałowali misia w uszko. Te kontrole, o których grzmiały media to był "pic na wodę, fotomontaż". Kilku pajaców przebrało się za policjantów i chodzili po mieszkaniach. Bardziej bym się obawiał jakichś wjazdów na akademiki, które szanowna służba robi w celu wykazania swojej "skuteczności".
Znam także co prawda nieliczne przypadki wpadki pojedynczych osób bo pobierały różne pliki z sieci i w ten sposób zostały namierzone.
no i w tej chwili pisze z linuxa. jeszcze się nie przesiadłem ale podoba mi się. jak na złość w windzie zaczęło się coś dziać z aplikacją svchost i zamyka mi ją po paru minutach od włączenia kompa. wiecie coś na ten temat? w tej chciwli tylko wypróbowywuję ubuntu, ale zaraz chyba instalnę.
a powiedzcie mi jak z programami tymi co śmigaja na windzie? też na linuxie będą działać?
zainstalowałem linuxa i nie stało się nic poza tym że zniknęła mi jedna partycja spod windy. poza tym podczas uruchamiania całości przy próbie uruchomienia linuxa wywala jakiś ERROR
kto mi pomoże z tą instalacja ubuntu, bo chyba jestem idiotą.
cztery razy już instalowałem i ciągle to samo.
za ostatnim razem nie mogę w ogóle nic uruchomić. próbowałem stworzyć partycję za pomocą gparted i normalnie podczas instalacji. ciągle nic. pomóżcie proszę. z windą nie miałem tylu problemów. za każdym razem instalowała się za pierwszym razem, a zainstalowałem wielu ludziom.
po instalacji ubuntu na początku wyskakiwał taki komunikat:
edit:
po siedmiokrotnej instalacji udało się. i oto zaczynam przyzwyczjać się do linuxa. powiecie mi coś o aplikacji WINE ?
a powiedzcie mi jak z programami tymi co śmigaja na windzie? też na linuxie będą działać?
zainstalowałem linuxa i nie stało się nic poza tym że zniknęła mi jedna partycja spod windy. poza tym podczas uruchamiania całości przy próbie uruchomienia linuxa wywala jakiś ERROR
kto mi pomoże z tą instalacja ubuntu, bo chyba jestem idiotą.
cztery razy już instalowałem i ciągle to samo.
za ostatnim razem nie mogę w ogóle nic uruchomić. próbowałem stworzyć partycję za pomocą gparted i normalnie podczas instalacji. ciągle nic. pomóżcie proszę. z windą nie miałem tylu problemów. za każdym razem instalowała się za pierwszym razem, a zainstalowałem wielu ludziom.
po instalacji ubuntu na początku wyskakiwał taki komunikat:
edit:
po siedmiokrotnej instalacji udało się. i oto zaczynam przyzwyczjać się do linuxa. powiecie mi coś o aplikacji WINE ?
Hej
no to tak konkretnie w ubuntu są 3 sposoby by instalować programy :
1. poprzez terminal , dostępne w [programy]→ [aplikacje]
2. synaptic, dostępne w [system]→[administracja]
3. dodaj/usuń. dostępne w [programy]
najprościej i najszybciej zainstalować przez terminal ,wpisując
zapyta o hasło , wpisując go nie będą wyświetlać się żadne znaki. Po zainstalowaniu grupa wine jest dostępna w [programy]
Należało by wejść do [konfiguracja wine] i tam domontować napędy zewnętrzne typu CD-ROM, robimy to tak:
zakładka [dyski]→ [dodaj] wyskoczy jaką literkę alfabetu chcemy przyporządkować napędowi ,następnie w polu [ścieżka ] klikamy [przeglądaj] i szukamy folderu [media] wybieramy odpowiedni napęd [ok] i tyle. W zakładce Aplikacje wybieramy wersje windows , pod jakim ma być uruchamiany program, pozostała jeszcze zakładka [grafika] tam wybieramy upodobania wyświetlanego wirtualnego pulpitu. To by było chyba wszystko z tych konkretnych rzeczy o wine.
Co do multimediów i typowych programów z pod windowsa to proponuje odpowiedniki, kadu=gg , do muzyki amarok/rhythmbox , nagrywanie w brasero , wideo xine lub smPlayer.
Reszta z czasem przyjdzie
ps: po obrazku wygląda na brak pliku boot.ini , co do instalki , to partycje są tworzone podczas instalki. Z początku nie potrafiłem tego pojąć a teraz inaczej sobie tego nie wyobrażam
edit:
zapomniałem dodać byś wyłączył wyzyski aktualizacji , a pozostawił tylko te odnośnie bezpieczeństwa, czasami po aktualizacji programy źle działają. Lecz i tu można sobie poradzić uruchamiając dany program przez terminal - wszystko widać co szwankuje .
[system]→[administracja]→[źródło oprogramowania]→ zakładka [aktualizacje]
no to tak konkretnie w ubuntu są 3 sposoby by instalować programy :
1. poprzez terminal , dostępne w [programy]→ [aplikacje]
2. synaptic, dostępne w [system]→[administracja]
3. dodaj/usuń. dostępne w [programy]
najprościej i najszybciej zainstalować przez terminal ,wpisując
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install wine
Należało by wejść do [konfiguracja wine] i tam domontować napędy zewnętrzne typu CD-ROM, robimy to tak:
zakładka [dyski]→ [dodaj] wyskoczy jaką literkę alfabetu chcemy przyporządkować napędowi ,następnie w polu [ścieżka ] klikamy [przeglądaj] i szukamy folderu [media] wybieramy odpowiedni napęd [ok] i tyle. W zakładce Aplikacje wybieramy wersje windows , pod jakim ma być uruchamiany program, pozostała jeszcze zakładka [grafika] tam wybieramy upodobania wyświetlanego wirtualnego pulpitu. To by było chyba wszystko z tych konkretnych rzeczy o wine.
Co do multimediów i typowych programów z pod windowsa to proponuje odpowiedniki, kadu=gg , do muzyki amarok/rhythmbox , nagrywanie w brasero , wideo xine lub smPlayer.
Reszta z czasem przyjdzie
ps: po obrazku wygląda na brak pliku boot.ini , co do instalki , to partycje są tworzone podczas instalki. Z początku nie potrafiłem tego pojąć a teraz inaczej sobie tego nie wyobrażam

edit:
zapomniałem dodać byś wyłączył wyzyski aktualizacji , a pozostawił tylko te odnośnie bezpieczeństwa, czasami po aktualizacji programy źle działają. Lecz i tu można sobie poradzić uruchamiając dany program przez terminal - wszystko widać co szwankuje .

[system]→[administracja]→[źródło oprogramowania]→ zakładka [aktualizacje]