Ping

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Ping

Post autor: Luminofor » 11 cze 2009, 23:29

Witam, mierzę ping do www.onet.pl programem WinMTR i po wykonaniu przez kilka sekund kilku próbek pomiaru patrzę na średnią - jest rzędu 50-50ms. Pamiętam, że kilka miesięcy temu było to 20-30ms. Czy wszystko jest ok? Czy to normalny ping? Jaki wy macie?
ISP: T.P. S.A., Neostrada 1Mbit/s

aktus
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 06 sie 2007, 20:44
Lokalizacja: Tychy

Post autor: aktus » 12 cze 2009, 0:22

Reply from 213.180.138.148: bytes=32 time=14ms TTL=57
Reply from 213.180.138.148: bytes=32 time=11ms TTL=57
Reply from 213.180.138.148: bytes=32 time=13ms TTL=57
Reply from 213.180.138.148: bytes=32 time=17ms TTL=57

edit: chello 10Mb

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 12 cze 2009, 0:23

Może ktoś sprawdzić logi dla pewności?
Załączniki
logi.zip
HijackThis i Combofix
(5.45 KiB) Pobrany 466 razy

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 12 cze 2009, 8:12

Luminofor, Jeśli się nie mylę, to te programy służą do wykrywania malware'u, a nie spowolnienia łącza. Jeśli chcesz się dowiedzieć, czy jakiś niepożądany program nie prowadzi regularnej ransmisji danych, to lepiej popatrz na kontrolkę transmisji na modemie. Jeśli spyware przesyła twoje dane, to chyba nie jest ro cały dysk "C:", więc spowolnienia raczej nie poczujesz. Po prostu kolejny psikus operatora, albo onet zmienił serwer na gorszy.
aktus, niezły net.

aktus
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 06 sie 2007, 20:44
Lokalizacja: Tychy

Post autor: aktus » 12 cze 2009, 9:09

Wolny :( Co to jest ciągnąć nędzne 1,7MB/s

PS. Ja za swoje łącze płacę 79zł. ile wy płacicie za tepsiane?

Awatar użytkownika
end
Administrator
Posty: 1298
Rejestracja: 13 kwie 2003, 10:39

Post autor: end » 12 cze 2009, 10:48

Witam. U mnie czasy 47ms (stabilne) ale wydaje mi się, że to zależy od miejsca gdzie się aktualnie znajdujemy, bo pingi są różne z różnych miejsc + obciążenie łącza (to, że nic nie ściągamy nie świadczy o tym, że coś tam się nie wysyła ;)
Ja płacę... 242,00zł za 6MBit w tepe + utrzymanie łącza 36,60zł, bo nie obowiązywała mnie żadna promocja a mi internet "szybki" potrzebny. Jestem skazany na tepe bo tutaj gdzie mieszkam nic innego mi nie pozostało...
Tak więc nie macie tak źle ;)

aktus
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 06 sie 2007, 20:44
Lokalizacja: Tychy

Post autor: aktus » 12 cze 2009, 12:40

O k...rystyno. Nie lepiej już pogadać z jakimś operatorem telefonii komórkowej lub też Netii?

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 12 cze 2009, 13:31

Na innych forach wyczytałem, że ma to związek z przejściem TP z trybu fast na interleaved. Czym się różnią te tryby interleaved i fast? Gdzie sprawdzić, jaki mam tryb? Ponadto zauważyłem, ze modem potrzebuje większej ilości czasu na synchronizację, niż kiedyś.

Awatar użytkownika
end
Administrator
Posty: 1298
Rejestracja: 13 kwie 2003, 10:39

Post autor: end » 12 cze 2009, 15:45

aktus pisze:O k...rystyno. Nie lepiej już pogadać z jakimś operatorem telefonii komórkowej lub też Netii?
Niestety tutaj gdzie mieszkam jest tylko TP a Netia po łączach TP... słyszałem różne opinie i z transferem to jest różnie, bo oni oferują DO 6Mbit, w sumie tak samo jak sama TP, ale myślę, że najlepsze parametry łącza uzyskam z samej TP niż z dzierżawy łącz TP przez Netia.

Telefonia komórkowa?
Wysyłam dużo plików na FTP, dużo też sam ściągam plików z FTP więc limity sieci komórkowych nie pozwolą mi na to :(

aktus
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 06 sie 2007, 20:44
Lokalizacja: Tychy

Post autor: aktus » 13 cze 2009, 16:41

Jednakowoż zapytaj w Netii. Może będziesz miał jakąś promocję. Nie zadzwonisz, to nie będziesz tego wiedział. Myślę, że potencjalne obniżenie kosztów o conajmniej 1/4 zwróci część kasy poniesionej za rozmowę.

zyraf
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 23 sie 2005, 11:34
Lokalizacja: Nowy Dwor Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: zyraf » 13 cze 2009, 17:05

Wiele zalezy od tego ktoredy leca pakiety a to juz zalezy od tego jak podlaczony jest provider, z tpsa nie ma sie co spodziewac rewelacji ale powinno byc w miare stabilnie i chyba tak jest. Ja moge sie pochwalic pingiem od 10 do 60ms do bramy providera ktory twierdzi ze wszystko jest ok... Dalej do onetu juz tylko 5-10ms wiecej, ale czasem dziala to fatalnie. Tak to juz jest jak sie robi siec bezprzewodowo (do blokow) i ma gdzies klientow i fakt ze siec sie zatyka. Place 98zl za 1Mb, w nocy 2, z czego 20zl (TAK, 20) za publiczne ip, niestety poza neostrada brak alternatyw.
Jesli komus zalezy na dobrych pingach to sferia napewno odpada, odpada rowniez 3g i gprs.
End: probowales jakos przenegocjowac umowe? Wiem ze da sie to zrobic w niektorych przypadkach, moga ceny obnizyc. Poza tym trudno znalezc lacze ktore mialo by jakis sensowny stosunek predkosci uploadu do downloadu, niestety taki mamy kraj.

olo16: nie trzeba wysylac dysku zeby zatkac lacze, wystarczy brac udzial w jakims ataku DDoS, a to jak najbardziej powiazane jest z malware...
zeby sie przekonac co tak naprawde dzieje sie na laczu to patrzenie na lampke na modemie niewiele da, mozna za to popatrzec snifferem i zobaczyc co sie dzieje.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 14 cze 2009, 13:09

Zadzwoniłem na infolinię TP i na szczęście trafiłem na ogarniętego konsultanta, wytłumaczyłem mu sprawę i przełączył mnie z powrotem na tryb kodowania Fast Path, bo rzeczywiście miałem włączony tryb interleaved (z przeplotem). Teraz pingi są w normie.

Wielkie dzięki za pomoc, wasze rady bardzo mi się przydały.

ODPOWIEDZ