Windows CE

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Windows CE

Post autor: gwozdex » 10 cze 2009, 12:57

Witam!
Potrzebuję zupełnie prostego systemu operacyjnego który będzie sterował pracą prostej maszyny CNC. Zrozumiałe chyba jest ze nie potrzeba mi nic w stylu Visty. Wiem ze w różnego rodzaju komputerach przenośnych instalowany jest Windows CE i ze spisuje się w roli systemu operacyjnego bardzo dobrze (w komputerach panelowych firmy ASTOR np na których pracowałem).

Jest możliwe i opłacalne zainstalować Win CE na stacjonarnym PC?
(dla miłośników linuxa- nie jest on dla mnie rozwiązaniem).
Dziękuję

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 10 cze 2009, 13:04

powiem tak... instalacje CE na normalnym PC mam już za sobą:
- instalacja idzie szybko dopóki będzie miał sterowniki
- mało który sprzęt ma sterowniki pod CE i zaraz ktoś powie że są zgodne z XP... nie są i nawet się nie łudźcie że będzie działać poprawnie
- mała pamieć RAM obsługiwana przez CE
- powolność
Raczej bym polecał kupno nawet na allegro jakiegoś 98SE ewentualnie XP home z jakimś szrotem (czytaj sprzętem)

[ Dodano: 2009-06-10, 14:12 ]
dodam tylko że nie licz że zobaczy HDD na jakimkolwiek ata sata czy scsi... ogólnie jest to system do urządzeń "małozadaniowych" jak nawigacja, palm do sprawdzania maila i takie typu pierdoły. program do obsługi też musisz sobie sam napisać bo raczej nie wyłuskasz portu LPT ot tak choćby sztuczką z XP nie mówiąc o bezpośrednim dostępie jak 98.
a co do linuxa - są dystrybucje przeznaczone do CNC. poszukaj czegoś takiego albo win98

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 10 cze 2009, 14:00

dzięki za odpowiedz!

ODPOWIEDZ