Dwa pytania dot. instalacji Ubuntu

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Dwa pytania dot. instalacji Ubuntu

Post autor: przemotronik » 25 gru 2008, 15:38

Witam :!:

Ostatnio miałem okazję instalować na laptopie Ubuntu 8.04 (wersja "Hoża Hawajka"). Niedługo po instalacji uznałem, że po prostu muszę zainstalować go również u siebie, na komputerze warsztatowym :grin: .

Mam jednak pewien problem; otóż dysk (80GB) jest podzielony na 2 partycje, chodzące pod kontrolą WinXPSP3. Jedna to partycja systemowa, a druga zawiera dane. Chciałbym zainstalować też Ubuntu, a to ze względu na b. wiele programów, które chciałbym używać, a nie mają one wersji pod Win. W związku z tym, pierwsze moje pytanie dotyczy tego, jak stworzyć dodatkową partycję bez niebezpieczeństwa utraty danych. A może istnieje inna możliwość?

Druga sprawa dotyczy formatowania partycji. Laptop został zakupiony przez osobę, której pomagałem, wraz z preinstalowanym Linpusem. Podczas instalacji nowego systemu wybrałem automatyczną opcję podziału przestrzeni dyskowej (suwaczek :wink: ), dając Ubuntu mniejszą jego część, a druga, z Linpusem, zostawiłem moim stałym zwyczajem na dane. Po instalacji okazało się, że dysk jest podzielony tak, jak pokazuje zrzut w załączniku. Z tego, co widzę, System plików zawiera foldery systemowe, Linpus to partycja ze starym systemem, a Nośnik danych to wolne 27GB. Czy istnieje możliwość usunięcia całego Linpusa z dysku, by zwolnić dodatkową przestrzeń dla danych użytkownika? Usuwanie plików z poziomy Ubuntu nie udaje mi się (brak odpowiednich uprawnień).

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam świątecznie,
Przemotronik
Załączniki
zrzutekranu-2.png
Zrzut - Ubuntu 8.04

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 25 gru 2008, 22:25

przemotronik pisze:Mam jednak pewien problem; otóż dysk (80GB) jest podzielony na 2 partycje, chodzące pod kontrolą WinXPSP3. Jedna to partycja systemowa, a druga zawiera dane. Chciałbym zainstalować też Ubuntu, a to ze względu na b. wiele programów, które chciałbym używać, a nie mają one wersji pod Win. W związku z tym, pierwsze moje pytanie dotyczy tego, jak stworzyć dodatkową partycję bez niebezpieczeństwa utraty danych. A może istnieje inna możliwość?
Na przykład za pomocą programu gparted. Z partycji które masz "zabierasz" trochę wolnego miejsca i na nim tworzysz nową partycję. Robiłem tak na swoim komputerze wiele razy i nie spotkałem sie z żadnymi problemami, jednak radzi się aby utworzyć kopie zapasową ważnych danych.
przemotronik pisze:Czy istnieje możliwość usunięcia całego Linpusa z dysku, by zwolnić dodatkową przestrzeń dla danych użytkownika? Usuwanie plików z poziomy Ubuntu nie udaje mi się (brak odpowiednich uprawnień).
Najprościej po prostu sformatuj partycję Linpusa.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 10 sty 2009, 10:46

Witam ponownie,

z instalacją Ubuntu na laptopie poradziłem sobie za drugim razem bez większych problemów (nareszcie nie ma tego chińskiego linuxa ;) ). Natomiast jeżeli chodzi o gparted - temat powraca, gdyż Linux jest mi coraz bardziej potrzebny. W związku z tym zapytam: jakie jest ryzyko uszkodzenia danych? Oczywiście kopię postaram się zrobić (mam co kopiować... :???: ) ale i tak wolałbym się upewnić zanim za cokolwiek się zabiorę :)
Pozdrawiam

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 10 sty 2009, 11:08

Cyferkowego prawdopodobieństwa raczej nikt Ci nie poda. Jeżeli nie będziesz ruszać partycji z danymi (tworzyć/edytować będziesz tam, gdzie jest wolne/nieprzydzielone miejsce) wszystko na 99,9% powinno być ok. Ja osobiście przeprowadzałem takie operacje kilkanaście razy i nigdy nie miałem problemów.

http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=88043
http://forum.dobreprogramy.pl/%5C/viewt ... 4&t=288162
http://start.ubuntu.pl/installing-partitioning.html

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 10 sty 2009, 18:17

Dzięki za odpowiedź,

jak tylko znajdę wolną chwilę, zajmę się systemem; o wynikach nie omieszkam napisać :wink:

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ