Dostałem (do zniszczenia) laptop COMPAQ Armada 1700 6300/T/5000/D/0/1 z uszkodzonym HDD, jednak pierwsze testy wykazały uszkodzenie HDD i akumulatora, oraz dużą pewność działania całej reszty.
Dysk twardy (po podłączeniu do PC) okazał się sprawny, jednak dalej nie jest rozpoznawany przez laptopa. Wielokrotne próby utworzenia partycji BIOS (partycja diagnostyczna o rozmiarze do 16MB, na której znajduje się zmodyfikowany win3.11 pełniący rolę zakładek konfiguracji sprzętu w BIOSie) przy pomocy odpowiednich dyskietek konfiguracyjnych nie pomogły.
Następne testy wykazały, że CD-ROM nie chce współpracować z HDD, a dokładnie jak wsadzę na właściwe miejsce ramkę od dysku twardego (która jest przejściówką ze złącza 50 pin na 44 piny, bez elektroniki) to jakby CD nie dostawał zasilania z powodu zwarcia, bo nie można go nawet otworzyć poprzez naciśnięcie przycisku. HDD nie chce współpracować, lecz mimo wszystko kręci, czyli dostaje jakieś zasilanie.
Ze znalezionej w internecie instrukcji serwisowej (pdf) dowiedziałem się wreszcie, że zamiast przejściówki o numerze katalogowym 255292-001 jest tam wsadzona przejściówka numer 316270-001, zupełnie nie kompatybilna z tym laptopem.
Mam więc wielką prośbę do posiadaczy schematu tej przejściówki, lub rozpiski pinów złącza (podobnego do tego stosowanego w kartach CF) o podzielenie się,
a posiadaczy tego sprzętu, o zrysowanie schematu (to tylko 4 warstwy miedzi, bez elektroniki).
[ Dodano: 2008-12-05, 20:56 ]
Problem rozwiązany, może komuś się przyda. Winna nie była przejściówka, tylko HDD.
Oryginalny dysk twardy miał bad sektor akurat w miejscu bot sektora i nie kwalifikował się do naprawy. Z nowym było już gorzej, ponieważ dyski w laptopach mają dodatkowe 4 piny, przez które powinno być do nich dostarczane zasilanie. To jest 3x zasilanie 5V oraz 1x GND. W tym modelu przejściówki zasilanie dochodziło do dwóch a trzeci nie był podłączony. Wszystko było by dobrze gdyby nowy dysk miał połączone piny zasilania.
Zanim zauważyłem, że trzeba owe trzy piny połączyć razem minęło sporo czasu.
Obecnie laptop działa, jednak wciąż mu trochę brakuje. Wciąż szukam sterowników do portu Ir, gdyż standardowe 115Kbps jest wolne, a prędkości FIR (Fast Infra Red = 4Mbps) nie mogę uzyskać.
Jeśli ktoś ma nie potrzebny i/lub zużyty akumulator kompatybilny z tym modelem (i chce się go pozbyć) to pokryje koszty przesyłki (kontakt przez PW). Nie jest mi potrzebny długi czas pracy, 15 minut wystarczy, a pewnych rzeczy (ze względu na zakłócenia i brak separacji) nie da się zrobić.