Windows się posypał , jak go odpalić?

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 31 mar 2008, 18:08

DZieki za zainteresowanie .... pliki odzyskane [ kolej na format 2 miesiecznego OKIENKA]


PINGWIN wybił szybe WINDOWS'owi :mrgreen:

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 08 sie 2006, 15:32
Lokalizacja: JO82KL
Kontakt:

Post autor: Anax » 01 kwie 2008, 15:58

Chyba po ptokach, ale ja polecam CDLinux, wersję mini. Też niewielka. Dobre, bo polskie oczywiście :wink:

http://www.cdlinux.pl/

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 01 kwie 2008, 20:20

Witam

Ten drugi dysk [ co dostałem ] tez "rozłozony" przez linuksa , pozostał jedynie format :wink:

ps: co do linuxa , mam zamiar zainstalować DEBIAN'a , jako drugi system .

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 08 sie 2006, 15:32
Lokalizacja: JO82KL
Kontakt:

Post autor: Anax » 02 kwie 2008, 12:09

Jeśli zaczynasz przygodę z linuxem to polecam kubuntu. Bardzo podobny do windowsa. Tak na początek.
A dalej to warto potestować kilka różnych wersji i wybrać dla siebie tą najlepszą. Ja już nie mam drugiego systemu, bo użytkowników w domu irytował GRUB na starcie. A kombinować mi się nie chce :D

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 02 kwie 2008, 12:27

Witam
powstał kolejny problem [ natury --> niewiedza] , a mianowicie :

jakie komneby nalezy wpisać , żeby zrobić formata HDD na którym jest windows z systemem plikow NTFS ?Jak otwieram GPart [chyba tak to sie pisze ] to pyta o haslo :???:
Dodam jeszce że pozniej chce ainstalować na nim Winde i LInuxa , a one maja podobne rózne systemy plikow ?

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 02 kwie 2008, 13:17

timo66 pisze: Dodam jeszce że pozniej chce ainstalować na nim Winde i LInuxa , a one maja podobne rózne systemy plikow ?
Różne, Linuxa zazwyczaj instaluje się na partycjach z systemem ext2 albo ext3 a windowsa fat albo ntfs. Linux zdaje się widzi partycje windowsowe natomiast windows linuxowych nie.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 02 kwie 2008, 15:35

Troche sie tego naczytałem i w glowie się troche pomieszałe . Nieczaje dlaczego linuks potrzebuje wiecej partycji , jak to piszu :arrow: TU

oco chodzi z taą partycja SWAP .

postanowiłem tak: dla windy FAT32 40GB , a reszta [40GB] na Linuxa ,ale jak z tym systemem plikow ?? Mysle ze ext3 i to wszystko :?: , czy jeszcze musi byc SWAP [gdzies pisalo ze wielkosci pamięci RAM]

Prosze o madre slowo :grin:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1297
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 02 kwie 2008, 17:09

Partycja SWAP w Linuksie jest to partycja przeznaczona na plik wymiany. W Windowsie o ile tego nie zmienimy to ten plik znajduje się w katalogu głównym dysku C:\ Natomiast Linuks ma na ten plik wydzieloną osobną partycję. Jeśli Windowsa zainstalujesz na dysku 40 GB, a drugie 40 GB pozostawisz niewykorzystane lub jako drugi dysk czyli D:\ to instalator Linuksa sam zaproponuje Ci optymalny podział tej drugiej części dysku na partycje Linuksowe. Na początek nie musisz nic zmieniać w ustawieniach partycji Linuksowych i będzie OK. Do wymiany danych pomiędzy Linuksem i Windowsem dobrze było by mieć małą partycję z systemem plików FAT32, choć już z NTFS'em Linuks sobie też radzi. Można też wykorzystać pendriva. Windows natomiast w ogóle nie "widzi" partycji Linuksowych , natomiast Linuks widzi partycje Windowsowe. Co do dystrybucji Linuksa ja korzystam z Mandriva PowerPack 2008 i Xtreme 2 - są one płatne, ale jest też darmowa wersja Mandrivy - odpada dużo problemów z kodekami do filmów, MP3, itp., ale jest to też kwestia indywidualnych upodobań. Dodam tylko, że Xtreme 2 przypomina trochę Windows Vista i posiada pulpit 3D, który u mnie działa na ośmioletnim komputerze. Poniżej zamieściłem zrzut ekranu z podziałem dysku na partycje na moim komputerze. Podział dokonany automatycznie podczas instalacji Mandriva Xtreme 2. Wydaje się mi też, że odbiegamy od głównego wątku tego tematu.
Załączniki
partycje.png
Przykładowy podział dysku na partycje z systemami Windows i Linuks.

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 02 kwie 2008, 17:10

Linux wymaga 2 partycji: jedna jest systemowa, druga tzw. Swap . W windowsie też tworzony jest plik swap w katalogu głównym partycji na której jest zainstalowany. Z tego co kiedyś czytałem partycja Swap powinna mieć rozmiar 2xRAM czyli 1GB RAMU = 2GB SWAP. Ale czy dla takich dużych pamięci to nadal obowiązuje tego nie wiem, ale nie zaszkodzi poświęcić te 2 czy 4GB na SWAP'a. Ja zawsze tworzyłem Swap=2xRAM. Zatem przy instalacji musisz utworzyć dwie partycje: jedna to ext3(lub ext2) i drugą swap. Pamiętaj tylko że jak postanowisz usunąć linux'a to lepiej zrobić sobie backup danych bo często zdarza się przy usuwaniu partycji linux'owych że trzeba cały układ partycji wywalić (zatem znika też ta windowsowa jeśli jest na tym samym dysku).

[ Dodano: 2008-04-02, 18:16 ]
KrzysiekK pisze: Co do dystrybucji Linuksa ja korzystam z Mandriva PowerPack 2008 i Xtreme 2 - są one płatne, ale jest też darmowa wersja Mandrivy - odpada dużo problemów z kodekami do filmów, MP3, itp.,
Ja korzystałem też z Mandrivy i także polecam. Dodatkowo jest też dystrybujca Ubuntu i na stronie producenta można sobie zamówić płytki za free i przyjdą do domu i się cieszyć że się ma system na fabrycznej płytce ;)

Co do linuksów to ja niestety chwilowo mam złe doświadczenia (szczególnie na laptopie). Nie wspierają defaultowo matryc panoramicznych i trzeba się nagimnastykować a także niektórych kart WiFi i kamerek (w moim Acerze nie obsługiwane jest ani kamera - to akurat mało istotne, ani WiFi - to bardziej istotne oraz czytnika kart wbudowanego w laptop - również mało istotne). Więc pozostaje mi Windows i czekanie aż dorzucą do jądra sterowniki których jakoś nie mogę znaleźć w sieci.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 02 kwie 2008, 18:03

Wszystko juz jasne , przy instalce tez sie troche rozjaśnilo :wink:
A jesli chodzi o dystrybucje , to musze troche potestować :mrgreen:

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 08 sie 2006, 15:32
Lokalizacja: JO82KL
Kontakt:

Post autor: Anax » 02 kwie 2008, 21:54


ODPOWIEDZ