Linux wymaga 2 partycji: jedna jest systemowa, druga tzw. Swap . W windowsie też tworzony jest plik swap w katalogu głównym partycji na której jest zainstalowany. Z tego co kiedyś czytałem partycja Swap powinna mieć rozmiar 2xRAM czyli 1GB RAMU = 2GB SWAP. Ale czy dla takich dużych pamięci to nadal obowiązuje tego nie wiem, ale nie zaszkodzi poświęcić te 2 czy 4GB na SWAP'a. Ja zawsze tworzyłem Swap=2xRAM. Zatem przy instalacji musisz utworzyć dwie partycje: jedna to ext3(lub ext2) i drugą swap. Pamiętaj tylko że jak postanowisz usunąć linux'a to lepiej zrobić sobie backup danych bo często zdarza się przy usuwaniu partycji linux'owych że trzeba cały układ partycji wywalić (zatem znika też ta windowsowa jeśli jest na tym samym dysku).
[ Dodano: 2008-04-02, 18:16 ]
KrzysiekK pisze: Co do dystrybucji Linuksa ja korzystam z Mandriva PowerPack 2008 i Xtreme 2 - są one płatne, ale jest też darmowa wersja Mandrivy - odpada dużo problemów z kodekami do filmów, MP3, itp.,
Ja korzystałem też z Mandrivy i także polecam. Dodatkowo jest też dystrybujca Ubuntu i na stronie producenta można sobie zamówić płytki za free i przyjdą do domu i się cieszyć że się ma system na fabrycznej płytce
Co do linuksów to ja niestety chwilowo mam złe doświadczenia (szczególnie na laptopie). Nie wspierają defaultowo matryc panoramicznych i trzeba się nagimnastykować a także niektórych kart WiFi i kamerek (w moim Acerze nie obsługiwane jest ani kamera - to akurat mało istotne, ani WiFi - to bardziej istotne oraz czytnika kart wbudowanego w laptop - również mało istotne). Więc pozostaje mi Windows i czekanie aż dorzucą do jądra sterowniki których jakoś nie mogę znaleźć w sieci.