Windows się posypał , jak go odpalić?

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Windows się posypał , jak go odpalić?

Post autor: timo66 » 29 mar 2008, 20:17

Witam
Wczoraj posypał mi się windows , a bylo to tak:
po kliknieciu na dowolna ikone, łącze , czy nawet wybranie opcji "właściwości" wyskakiwał komunikat w którym pisało że niemam uprawnień administratora [ co jest nieprawdą] , a pozatym niemoże znaleść pliku/ lub jest niedostepny , i sugerował żebym zrestartował blaszaka :evil: zięc tak zrobiłem , tymbardziej jak znikneła tapeta , ikonki w menu start [ pokazały sie jak po instalce windy- wielkie i tylko 6 sztuk - a miałem małe i 20 sztuk]. W systemie nic niedało się zrobić zawsze ten sam komunikat [ nawet po kliknięciu wyłącz /uruchom ponownie ]. Nic niepozostało tylko reset ... no i wałek , nieda sie uruchomić ostatniej dobrej konfiguracji , trybu awaryjnego , ani debugowania :evil: , bo komp niby coś robi ale sie wyłancza i uruchamia ponownie ... myślałem że to pamięć ram padła , ale zainstalowałem winde na drugiej partycji [ i własnie pisze tego posta] wiec działa . Pomocy ma ktoś na to sposob , by przynajmniej odzyskać "utracone " pliki :???:

ps: podmienienie zawartości system32 niepomogło , chociaż raz napisał że brakuje plikow config innym razem drivers

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 30 mar 2008, 8:37

Masz drugą Windę, więc powinieneś mieć dostęp do plików z poprzedniej kopii.
Co do naprawy starej kopii to trzeba skorzystać z oferty płyty instalacyjnej i opcji naprawy.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 30 mar 2008, 9:31

Niewim czy nierobie czegoś źle ale nieda się /nieumiem odpalic opcji napraw :sad: [pisało że mam w odpowiednim momecie -przy starcie- nacisnąć klawisz R , ale to niedziała.
a jesli chodzi o pliki , to widze tylko folder urzytkownika i wyskakujące okienko niemam dostepu do folderu [ a zawartość 0MB] , byl chroniony hasłem i jako konto prywatne.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 30 mar 2008, 9:39

Nie. To chyba nie z tej opcji naprawy masz skorzystać. Uruchamiasz instalatora, niech załaduje wszystkie potrzebne pliki. Potem pada pytanie o ASR - to nie to. Następnie sprawdzanie konfiguracji, wybór partycji i poszukiwanie wcześniejszych kopii Windows XP. I dopiero teraz intalator pyta się o to czy ma to być nowa instalacja czy chcesz naprawić obecny system.

Jeśli to problem z rejestrem to http://support.microsoft.com/kb/307545/pl

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 30 mar 2008, 11:53

ZbeeGin pisze: Jeśli to problem z rejestrem to http://support.microsoft.com/kb/307545/pl
ta strone juz ogladałem i to nie to...
jeszce mam pytanie , czy jet na tyle "inteligetny" ze sprawdzi wczesniej czy niema tam systemu ? bo jak narazie to tylko pyta o instalke .

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Posty: 315
Rejestracja: 27 cze 2007, 6:34
Lokalizacja: Limanowa
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 30 mar 2008, 12:08

A próbowałeś juz naprawiac system tak jak pisał ZbeeGin??

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 30 mar 2008, 12:36

Jeszcze nie . Do piero za około 1h bede miec mozliwość sprawdzenia , a na wszelki wypadek skopiuje folder WINDOWS i Program Files


edit:

nadeszła ta chwila :twisted:

edit: 15:50

no i klapa , wcale sie niepojawiło okno z "naprawą" , a wzamian zaczoł sie instalować system [ czyli to juz trzeci :???: ]
zamieszcam 2 zrzuty , czy to powinno byc tak skonfigurowane ??
Załączniki
botowanie.GIF
(14.73 KiB) Pobrany 373 razy
botowanie2.GIF
(11.3 KiB) Pobrany 7655 razy

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Posty: 315
Rejestracja: 27 cze 2007, 6:34
Lokalizacja: Limanowa
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 30 mar 2008, 15:11

timo66 pisze:no i klapa , wcale sie niepojawiło okno z "naprawą" , a wzamian zaczoł sie instalować system [ czyli to juz trzeci :???: ]
Bo powinien wyskoczyc taki ekran :
Załączniki
setup.JPG

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 30 mar 2008, 15:15

No wlasnie takie coś niewyskakuje, tylko [niby ] przeszukuje dysk i odrazu przechodzi do instalki :cry:

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Posty: 315
Rejestracja: 27 cze 2007, 6:34
Lokalizacja: Limanowa
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 30 mar 2008, 15:21

Moze powinienes zrobic tak jak napisał ZbeeGin
ZbeeGin pisze:Masz drugą Windę, więc powinieneś mieć dostęp do plików z poprzedniej kopii.
Tzn skopiowac najwazniejsze pliki z dysku np. na płyte na tym drugim windowsie

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 30 mar 2008, 15:29

Ale to niepomaga , głównie chodzi mi oto by sie dostać do folderu Documents and Settings by odzyskać "utracone dane " , a tego nieda się skopiować bo folder jest chroniony.

Jeszcze mam pytanie z innej beczki , ostatnio dostałem "uszkodzony " dysk w który był usunięty/zmodyfikowany plik boot.ini i czy da się odpalić ten plik z pamięci flash , żeby dysk ruszył ??

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1297
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 30 mar 2008, 20:03

timo66 pisze:Ale to niepomaga , głównie chodzi mi oto by sie dostać do folderu Documents and Settings by odzyskać "utracone dane " , a tego nieda się skopiować bo folder jest chroniony.
Spróbuj uruchomić komputer z płyty Live CD z jedną z dystrybucji Linuksa, może to pozwoli Ci odzyskać dane do których utraciłeś dostęp. Tego rodzaju dystrybucje Linuksa najczęściej ignorują prawa dostępu do danych z Windowsa i dane można skopiować na np. pendriva.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 30 mar 2008, 20:09

timo66 pisze:Jeszcze mam pytanie z innej beczki , ostatnio dostałem "uszkodzony " dysk w który był usunięty/zmodyfikowany plik boot.ini i czy da się odpalić ten plik z pamięci flash , żeby dysk ruszył ??
Dysk należy podłączyć do PC ze sprawnym systemem i przegrać brakujący plik, w internecie są przykłady gotowych plików dla systemów win. Jak to system?

O możliwości uruchomienia systemu z pamięci USB słyszałem. Pewnie możliwe jest ustawienie tam instrukcji uruchomienia systemu z dysku C, ale na tym się nie znam.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 30 mar 2008, 20:36

KrzysiekK pisze: Spróbuj uruchomić komputer z płyty Live CD z jedną z dystrybucji Linuksa, może to pozwoli Ci odzyskać dane do których utraciłeś dostęp. Tego rodzaju dystrybucje Linuksa najczęściej ignorują prawa dostępu do danych z Windowsa i dane można skopiować na np. pendriva.
Chyba tak zrobie , tylko w Linuxie jestem zielony [ jedynie co , to onim słyszałem ] co BYś proponował ?
M@rek pisze:Dysk należy podłączyć do PC ze sprawnym systemem i przegrać brakujący plik
tak juz probowałem , i dysk ignoruje to ze jest ustawiony jako podrzedny , zawsze sie uruchamia , a po jakimś czasie wyskoczy niebieskie obno z jakims bledem [ widoczne na ułamki sekund] , podejrzewam że to coś wiecej niż brak pliku boot.ini , ale wiem że go niema bo kuzyn mowił że coś tam grzebał i go usunął :mrgreen:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1297
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 31 mar 2008, 7:38

Jest wiele różnych dystrybucji i trudno polecić jakąś konkretną dystrybucję. Osobiście używam instalowanych na dysku Mandriva 2008 / Extreme 2. W Twoim przypadku potrzebna jest dystrybucja typu Live CD, z której można uruchomić komputer bez konieczności instalacji Linuksa. Może na początek warto by się zainteresować Knoppix'em. Mieści się on na płycie CD (stosunkowo mało pobierania danych). Co do podstawowej obsługi Linuksa to nie powinien sprawiać trudności w obsłudze.
Dodam jeszcze na przyszłość, że po zainstalowaniu Windowsa, programów i jego konfiguracji warto zrobić kopię systemu programem Norton Ghost. Natomiast dane dobrze jest przechowywać i/lub archiwizować na odrębnej partycji (dysku, pendrivie, itp.) niż dysk C:\, np. na dysku D:\ co w razie awarii zaoszczędza mnóstwo pracy przy odzyskiwaniu danych i odtwarzaniu uszkodzonego systemu operacyjnego.

ODPOWIEDZ