Wolne kopiowanie płyt DVD

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Wolne kopiowanie płyt DVD

Post autor: Luminofor » 05 gru 2007, 13:42

Witam
Ostatnio bardzo wolno mi kopiuje płyty DVD na dysk (ok. 20 minut).
Mam nagrywarkę LG GSA-4167B
Przy płytach CD wszystko w porządku, gdy włożę plytę DVD to nagrywarka nie rozpędza się, wcale jej nie słychać i kopiuje max z prędkością x4,5
Przeinstalowałem sterowniki do płyty głównej, firmware nagrywarki i sterowniki ASPI i nic, ciągle to samo...

co to może byc? i jak to naprawić?

co mam robić?
dam screena z menedzera urzadzen:
urządzenie główne to dysk, podrzędne nagrywarka
Obrazek

dodam, że mam tak ze wszystkimi płytami DVD

Awatar użytkownika
Artur1
-
Posty: 36
Rejestracja: 27 lis 2007, 18:10
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: Artur1 » 05 gru 2007, 16:04

Ja mam nagrywarkę LG GSA- 4163B i od pewnego czasu w ogóle nie czyta mi płyt DVD, chociaż czasami jakaś się otworzy za trzecim razem. Dowiedziałem się, że może to być wina lasera, więc może masz zanieczyszczony laser lub w ogóle zepsuty. Najlepiej sprawdzić czy w nagrywarce nie odleciała jakaś część, otwórz ją.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 05 gru 2007, 18:20

MichalKaszuba, z twojego screena wynika, że na tym kanale IDE jest tylko sam dysk. Jeśli byłaby nagrywarka to urządzenie podrzędne wskazywałoby jaki jest ustawiony teraz tryb transferu - a tego system nie wskazuje.
Sprawdź jakie wartości zwraca ta zakładka w urządzeniu "Pomocniczy kanał IDE". Bo nagrywarki najprawdopodobniej nie masz na jednej taśmie z dyskiem tylko na drugim kanale.
Jeśli jednak nagrywarka jest podpięta razem z dyskiem na jednym kanale IDE to njwyższa pora to zmienić...

A może dysk HDD masz na kanale SATA0 gdyż jest to nowy dysk z tym właśnie interfejsem?

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 05 gru 2007, 18:35

Pomocniczy kanał IDE:
Obrazek


Z taśmami na pewno to nie ma związku bo wcześniej kopiowało płyty DVD szybko a nic nie zmieniałem nawet nie rozkręcałem komputera.
Zainstalowałem najnowsze sterowniki do płyty głównej (nForce 9.16) i dalej to samo...
Firmware mam najnowszy.
Płyty DVD kopiują sie na dysk bardzo długo, ok. 20 minut.
Proszę o pomoc.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 05 gru 2007, 18:52

Usuń nagrywarkę z menadżera urządzeń a system po restarcie powinien ją znaleźć ponownie. Bo jak widze to na "Pomocniczym kanale IDE" nie ma podpiętych żadnych urządzeń...

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 05 gru 2007, 19:13

a jak mam niby usunąć nagrywarkę z menedżera urządzeń?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 05 gru 2007, 19:26

Wybrać z drzewa urządzeń i nacisnąć "Usuń"...

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 05 gru 2007, 19:47

problem występuje tylko z płytami DVD, z płytami CD wszystko w porządku

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 05 gru 2007, 19:56

Jeśli tak jak mówisz nagrywarka jest na jednym kanale IDE z dyskiem i jesteś przekonany, że w kanale podstawowym jest dysk i nagrywarka razem to system nie rozpoznaje jej transferu. Aby nagrywarka pracowała sprawnie powinien być włączony transfer UDMA33 (czyli właśnie Tryb 2) minimum.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 06 gru 2007, 23:32

Podepnij nagrywarkę pod drugi kanał IDE, zmień ustawienia DMA na najszybsze możliwe, a to na pewno pomoże.

aktus
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 06 sie 2007, 20:44
Lokalizacja: Tychy

Post autor: aktus » 07 gru 2007, 1:15

Czasem zdarza się, że kabel jest podłączony dobrze, ale nie tym końcem, którym powinien być. Są 3 wtyczki 2 blisko siebie ( przeważnie szara i niebieska ) i jedna spory kawałek od nich. Ona powinna być wpięta do płyty głównej. Środkowa wtyczka powinna być podłączona do urządzenia slave ( o ile sobie dobrze przypominam to niebieska ) a krańcowa do urządzenia typu master. Dobrym zwyczajem jest mechaniczne ustawienie zworki urządzenia w tryb master/slave. Zdarza się również, że urządzenia pracujące w różnym trybie UDMA ( przykładowo nagrywarka jako UDMA 100 a HDD jako UDMA 133 ) nie potrafią się "dogadać" z kontrolerem i działają jak to wolniejsze urządzenie ( w tym wypadku i nagrywarka i HDD będą działać w trybie UDMA 100 ).

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 07 gru 2007, 6:56

Czasem zdarza się, że kabel jest podłączony dobrze, ale nie tym końcem, którym powinien być. Są 3 wtyczki 2 blisko siebie ( przeważnie szara i niebieska ) i jedna spory kawałek od nich. Ona powinna być wpięta do płyty głównej. Środkowa wtyczka powinna być podłączona do urządzenia slave ( o ile sobie dobrze przypominam to niebieska ) a krańcowa do urządzenia typu master.
Tak jest z kablami ATA100/133 które ze względu na wykorzystanie maksimum ich możliwości powinno sie właśnie tak podłączyć.
Nagrywarka jednak nie obsługuje tak szybkiego transferu i zaleca się podłączyć ją przewodem ATA33 (40 żyłowym) a w ostateczności zwykłym ATA66 (80 żyłowym) gdzie nie ma takich obostrzeń.

Kolega MichalKaszuba, jednak wspomniał, że jak dotąd (na obecnych połączeniach) wszystko działało poprawnie tylko ostatnio coś zaszwankowało. Nie odpowiedział jednak na pytanie czy jest pewny takiego podłączenia jak napisał, gdyż ze zrzutów ekranowych taki sposób nie wynika.

kacperek
-
Posty: 23
Rejestracja: 06 lip 2007, 0:37

Post autor: kacperek » 07 gru 2007, 7:23

Czasami wystarczy wypiąć i wpiąć kable.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 07 gru 2007, 11:37

z kablami/taśmami nie ma to nic wspólnego bo nic nie zmieniałem a niedawno chodziło dobrze
da się jakoś ustawić to DMA inaczej niż przez Panel Sterowania?

ODPOWIEDZ