Witam!
Mam problem jak w temacie. Zaznaczam,że sytuacja taka występuje tylko i wyłącznie podczas grania (i to jeszcze nie zawsze- zalezy od gry). Komp ma parametry dużo większe od wymaganego minimum, jakieś DiviX tez mam. Nie wiem o co chodzi. Zaczyna mnie to bardzo irytować. Jaka jest tego przyczyna, wie ktoś?? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Komputer się zawiesza po kilku minutach gry.
Wygląda to tak jakby podczas grania komputer był bardziej obciążony i się przegrzewał. Głównie chodzi o kratę graficzną, ewentualnie procesor komputera mogą mieć za słabe chłodzenie. Może być też podkręcona karta graficzna i (lub) procesor komputera. Czasami jest też tak iż jakaś słabsza karta graficzna ma wgrany bios od nowszej karty i podczas pracy biurowej jest OK. Dopiero przy grach zaczynają się problemy. Czasami na takie karty graficzne można trafić na Allegro, choć i w mniej uczciwych sklepach komputerowych też można się naciąć. Znam jeden taki sklep komputerowy, gdzie każdy mój zakup kończył się reklamacją. Chyba, że to ja miałem u nich takiego pecha. Teraz ich omijam z daleka i nie mam powodów do reklamacji.
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
nie podkręcałem ani procesora ani grafiki; sterowniki i bios tez orginał- nic w nich nie zmieniałem. Na grafice jest wentylatorek, aczkolwiek może to własnie temperatura jest przyczyną. Jak mógłbym to sprawdzić??
(choć z drugiej strony gra o której mowa wymaga 32MB grafiki- ja mam ATI Radeon 9200, i o ile sie nie myle to ona ma 128MB, wiec ostatnich soków z niej nie wyciskam, a mimo to wiesza sie.)
(choć z drugiej strony gra o której mowa wymaga 32MB grafiki- ja mam ATI Radeon 9200, i o ile sie nie myle to ona ma 128MB, wiec ostatnich soków z niej nie wyciskam, a mimo to wiesza sie.)
Na początek można na jakiś czas otworzyć obudowę, aby wymiana ciepła z komputera z otoczeniem była lepsza. Może przewody wewnątrz hamują obieg powietrza. Jak sytuacja ulegnie poprawie tzn., że chłodzenie nie jest najlepsze. Może pomóc wymiana radiatora i wentylatora na procesorze i (lub) karcie graficznej. Choć w przypadku kart graficznych może być to trudniejsze. Sytuację może też poprawić dodatkowy wentylator na obudowie komputera wydmuchujący z niej ciepłe powietrze. Nasuwa się mi jeszcze pytanie czy zasilacz ma odpowiednią wydajność. Około dwa lata temu, "zniknęły" mi dane z dysku. Jak się okazało dysk się nagrzewał do około 60°C co w upalne dni spowodowało awarię. Sytuację dopiero rozwiązał specjalny radiator na dysk. Teraz temperatura wynosi około 38°C i od tego czasu jest OK.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam,
wiesz Twoja gra może mieć gdzieś błąd, albo na dysku możesz posiadać uszkodzony plik, który właśnie przy tej grze jest potrzebny. Może to być również wina komputera od strony sprzętu. Jeżeli Twój komputer ma już parę lat to mogły wyschnąć kondensatory
Wtedy przy większym obciążeniu komputera, po prostu zostaje zawieszony lub całkowicie zresetowany komputer. jednak większe prawdopodobieństwo jest, że po prostu gdzieś sobie siedzi błąd. Może to w grze,a może w systemie. Jeżeli masz czas to ja bym proponował przeinstalowanie systemu. Czasami to pomoaga, ja na przykład będę musiał za niedługo swój komputer też odświerzyć, ponieważ zauważyłem że komunikator AQQ się mi zawiesza, a wraz z nim program explorer.exe czyli program, który odpowiada za wyświetlanie pulpitu oraz folderów, ogólnie mówią jest to program do chodzenia po dysku. U mnie raczej na 99% przeinstalowanie systemu pomoże, ponieważ wcześniej mi ten komunikator działał bez problemu.
Pozdrawiam
wiesz Twoja gra może mieć gdzieś błąd, albo na dysku możesz posiadać uszkodzony plik, który właśnie przy tej grze jest potrzebny. Może to być również wina komputera od strony sprzętu. Jeżeli Twój komputer ma już parę lat to mogły wyschnąć kondensatory
Pozdrawiam
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Dziękuję Panowie!
System instalowałem dosłownie miesiąc temu. Podczas grania w inna grę ten problem też wystąpił więc nie sądzę żeby to był jakiś wadliwy plik. Sprawdzę jak to wygląda z tą temperaturą i dam znać. Póki co jeszcze raz dzięki.
[ Dodano: 2007-10-01, 11:18 ]
Witam Panowie!
Rozwiązałem problem! A tkwił on w grafice, a konkretnie to w sterownikach do niej. Po kilkukrotnym ich zainstalowaniu przestało się wieszać. Pozdrawiam
System instalowałem dosłownie miesiąc temu. Podczas grania w inna grę ten problem też wystąpił więc nie sądzę żeby to był jakiś wadliwy plik. Sprawdzę jak to wygląda z tą temperaturą i dam znać. Póki co jeszcze raz dzięki.
[ Dodano: 2007-10-01, 11:18 ]
Witam Panowie!
Rozwiązałem problem! A tkwił on w grafice, a konkretnie to w sterownikach do niej. Po kilkukrotnym ich zainstalowaniu przestało się wieszać. Pozdrawiam