Witam.
Dostałem od kolegi kartę pod ISA. Jej numerki to RT-1201 google nic na ten temat nie wie, wyszukuje jakieś sterowniki (urządzenia pomiarowe, czy coś w tym rodzaju). Kontroler na tej karcie to GoldStar Prime 2 9251. Karta posiada: 2xCOM, 1xLPT, 1xFDD, 1xHDD, 1xGAME PORT.
Podczas uruchamiania komputera, po załadowaniu biosu pokazuje się czarny ekran jest tam napisane Parell port(s) i są podane 2 adresy. Jest to znak, że mi go już wykrył. No fajnie bios wykrywa.
W systemie nie mogę tego za chiny ludowe zainstalować. Chcę dodać nowe urządzenie to automatyczne przeglądanie nie działa (w ten sposób wykryło mi 2xCOM). W menadżerze urządzeń wyszukiwanie PLUG&PLAY nic nie daje.
Co mam zrobić w takim razie. Myślałem nad dodaniem nowego urządzenia i określenie adresów, ale co tam mam wybrać?
Może trzeba coś pokombinować dodatkowo w biosie. Próbowałem wyłączać zintegrowany lpt, ale to i tak nic nie daje.
HELP!!!
[hardware] Dodatkowy port lpt. Pomocy !!!
Dostałeś kartę typu Multi-I/O...
Skoro BIOS wykrywa kartę (widzi jej LPT) i komputer dalej startuje to już nieźle,
prawdopodobnie nie ma konfliktu na poziomie adresów i przydziału przerwań...
Choć system operacyjny może mieć potem inne zdanie...
Zrób może tak:
Skoro masz już jeden LPT - zapisz sobie jego adres, potem dodaj ręcznie nowe
urządzenie LPT, typowe adresy masz na tej stronce:
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=150
wybierz oczywiście inny, niże tego LPT na płycie głównej...
Co do wyboru przerwania...być może system coś podpowie...jak nie - eksperymentuj.
Jeżeli nie będziesz tam podłączał drukarki tylko np. ISP do AVR-ków czy swoje
własne coś-tam - przerwanie Ci do niczego nie będzie potrzebne...
Co do kombinowania w BIOS-ie..nie sądzę, aby Ci to groziło skoro nie ma zgrzytów
przy starcie maszynki, ale jakby ukryty konflikt jednak był - LPT na karcie przyjmujesz
za pewnik i taki adres podajesz okienkom w ustawieniach, adres LPT na płycie zmieniasz
na pierwszy wolny, niekonfliktowy - i też podajesz....taka zamiana.
N.
Skoro BIOS wykrywa kartę (widzi jej LPT) i komputer dalej startuje to już nieźle,
prawdopodobnie nie ma konfliktu na poziomie adresów i przydziału przerwań...
Choć system operacyjny może mieć potem inne zdanie...
Zrób może tak:
Skoro masz już jeden LPT - zapisz sobie jego adres, potem dodaj ręcznie nowe
urządzenie LPT, typowe adresy masz na tej stronce:
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=150
wybierz oczywiście inny, niże tego LPT na płycie głównej...
Co do wyboru przerwania...być może system coś podpowie...jak nie - eksperymentuj.
Jeżeli nie będziesz tam podłączał drukarki tylko np. ISP do AVR-ków czy swoje
własne coś-tam - przerwanie Ci do niczego nie będzie potrzebne...
Co do kombinowania w BIOS-ie..nie sądzę, aby Ci to groziło skoro nie ma zgrzytów
przy starcie maszynki, ale jakby ukryty konflikt jednak był - LPT na karcie przyjmujesz
za pewnik i taki adres podajesz okienkom w ustawieniach, adres LPT na płycie zmieniasz
na pierwszy wolny, niekonfliktowy - i też podajesz....taka zamiana.
N.
Gdyby było bardzo źle z ustawieniem zasobów tej karty i komputera, to często takie kary mają dużo zworek i można nimi zmienić zasoby zajmowane przez kartę, tylko wcześniej zapisać na kartce oryginalne ustawienia karty. Zworki te powinny być opisane, choć nie jest to regułą. Natomiast ustawanie zworek na ślepo może nie przynieść pożądanych rezultatów. Także niektóre karty wymagały dodatkowych sterowników aby w pełni wykorzystać ich możliwości.