Łączenie komputerów w sieć
Łączenie komputerów w sieć
Czy ktoś mógłby mi w normalny sposób wytłumaczyć jak łączy sie dwa komputery sieć? mam odpowiedni adres ustawiłem maski i IP ale dalej coś jest nie tak...
Jeśli masz kartę sieciową to powinna Ci sie pokazać ikonka sieci w pasku zadań. Jeśli kabel jest podłączony i wszystko jest OK to powinien być status "połączony". Wtedy kompy już się widzą. Nie wiem jak to jest jak łączysz bezpośrednio, ja zawsze się łączyłem przez huba. Netbios służy do przesyłania plików przez udostępnianie windows. Jak chcesz wejść na kompa zdalnie to najlepiej w windowscommanderze wpisać w wierszu poleceń "cd \\xxx" gdzie xxx to nazwa kompa. wtedy Ci sie pojawią wszystkie udostępnione foldery w kompie xxx. A żeby sprawdzić połączenie wpisz w wierszu polecenia komendę "cmd" - pojawi się czarna konsola. W niej wpisz "ping xxx". xxx to nazwa kompa którego pingujesz lub lepiej IP. IP komputera sprawdzasz przez wpisanie w konsoli polecenia "ipconfig" lub "ipconfig /all" dla większej ilości ustawień. Jeśli coś Ci nie będzie działać to najpierw musisz doprowadzić do tego żeby pingi w obie strony chodziły, to jest podstawa.
Yyy, a czemu nie? Ja miałem w sieci może z 5 grup roboczych i każdy z każdym się widział, komputery były tylko jakby w różnych folderach. A udostępniać też nic nie trzeba, po prostu będzie pusty folder widoczny...Michał17 pisze:To napewno nie będą się lączyć! A udostępniłeś pliki na nichKulpina pisze: chyba nie mają tej samej grupy roboczej...
Kolega Michał17 nie ma racji... komputery będą się widzieć, tylko należy przejść w "Otoczeniu sieciowym" ("Moje miejsca sieciowe" w XP) o poziom wyżej (wpierw należy wybrać - "Wyświetl komputery grupy roboczej").
Kulpina - masz jakiś firewall? Jeśli tak, to przejrzyj uprawnienia sieci - w ZoneAlarm na przykład musisz dodać w grupę adresów (lub pojedyńczy adres) w zakładce "Zones"... podobnie w Kerio - tu dodaj w "Zaufana strefa".
Kulpina - masz jakiś firewall? Jeśli tak, to przejrzyj uprawnienia sieci - w ZoneAlarm na przykład musisz dodać w grupę adresów (lub pojedyńczy adres) w zakładce "Zones"... podobnie w Kerio - tu dodaj w "Zaufana strefa".
Najpierw napisz czy masz połączenie lokalne i czy komp wysyła i odbiera jakieś pakiety.
Tutaj masz jak połączyć dwa kompy w sieć + udostępnianie połączenia internetowego.
http://end.ep.com.pl/pliki/siec_lan_net.rar
Tutaj masz jak połączyć dwa kompy w sieć + udostępnianie połączenia internetowego.
http://end.ep.com.pl/pliki/siec_lan_net.rar
- Załączniki
-
- LAN.PNG (19.15 KiB) Przejrzano 5254 razy