Gitara elektryczna & komputer

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
mathieiov
Moderator

Gitara elektryczna & komputer

Post autor: mathieiov » 20 lis 2006, 20:00

Witam.

Jako, że gram trochę na gitarze elektrycznej postanowiłem kiedyś podpiąć ją do komputera. Wykonałem kabel duży jack-->mały jack, podłączyłem, i wszystko było ok. Mogłem nagrywać itp. bez dużych szumów. Problem pojawił się niedawno kiedy to przesiadłem się z komputera P4 2GHz na P2 450MHz (może wydawać się to dziwne ale musiałem :wink: ). Podłączyłem mojego "kastom" Stratocastera do owego P2 i nagrałem próbkę dźwięku w programie Audacity oprócz słabego dźwięku gitary program zarejestrował bardzo silne zakłócenia impulsowe (podejrzewam, że to zasilacz).

I tu pytanie: co może powodować te zakłucenia i jak temu zaradzić?

Dodam, że karta muzyczna w kompie P2 to Yamaha DS1 a we wcześniejszym była zintegrowana.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 21 lis 2006, 18:20

mathieiov pisze:I tu pytanie: co może powodować te zakłucenia i jak temu zaradzić?
Przede wszystkim bardzo dużym źródem zakłóceń... jest CD-ROM! Wycisz na mikserze to źródło. Drugie wejście to mikrofon. Z powodu dużego wzmocnienia (a można je nawet jeszcze podnieść programowo) to gniazdo łapie wszystko.

Poprawę możesz zaobserwować także włączając wszystkie opcję Spread Spectrum w BIOSie na najbardziej restrykcyjne (+/- 0.5%).

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 23 lis 2006, 14:39

Dzięki. Wszystko już działa bez żadnych szumów.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 23 lis 2006, 21:38

a tak na marginesie czemu cd generuje szumy?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 24 lis 2006, 22:06

Nie potrafię tego wytłumaczyć. Sprawdziłem to praktycznie na kilku komputerach i egzemplarzach CD-ROM-ów.
Jeśli przełączymy opcję przekazu audio z CD-ROM na Cyfrowy to takiego efektu już nie ma. Widocznie słabo potraktowano filtację zasilania przedwzmacniacza, kodeka...

ODPOWIEDZ