Błyskotliwe wykorzystanie / zastosowanie starych PC

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Błyskotliwe wykorzystanie / zastosowanie starych PC

Post autor: mariusz_edw » 08 wrz 2006, 19:32

Witam!

Ciekawią mnie Wasze pomysły na racjonalne i mądre wykorzystanie starych komputerów PC (486 i podobne, kompatybilne z PC).

Generalnie wiadomo, że taki komputer, to system uP wysokiej klasy, o bardzo dużej wydajności pod względem architektury i wyposarzenia, w porównaniu z samodzielnie budowanymi systemami uP, na Atmelkach, Picach ST-kach i innych.

Interesują mnie takie zastosowania, które racjonalizują stosunkowo dużą moc pobieraną z sieci przez komputery klasy 486, i mocno / wydajnie wykorzystują moc obliczeniową lub sprzętową architekturę komputera klasy PC.

Bardzo ciekaw jestem odpowiedzi, które się tutaj pojawią :)

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 09 wrz 2006, 21:37

Komputer, który współdzieli szybkie stałe łącze intenetowe na osiedlową sieć LAN.
W tensposób Ty i Twoi znajomi/sąsiedzi mają szybkie łącze za niską cenę, ponieważ dzielicie abonament łącza na ileś tam osób.

Awatar użytkownika
matelektronik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matelektronik » 10 wrz 2006, 20:20

Ja uzywam sterego 486 do programowania wlasnie atmeli. Idealnie sie nadaja do tych zastosowan.

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 11 wrz 2006, 7:02

matelektronik pisze:Ja uzywam sterego 486 do programowania wlasnie atmeli. Idealnie sie nadaja do tych zastosowan.
mariusz_edw pisze:Interesują mnie takie zastosowania, które racjonalizują stosunkowo dużą moc pobieraną z sieci przez komputery klasy 486, i mocno / wydajnie wykorzystują moc obliczeniową lub sprzętową architekturę komputera klasy PC.
Programowanie procków nie potrzebuje dużej mocy obliczeniowej.

ODPOWIEDZ