Przeróbka zasilacza impulsowego 110V -> 230V

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Przeróbka zasilacza impulsowego 110V -> 230V

Post autor: mariusz_edw » 11 sty 2006, 16:48

Witam.

Dostałem dwa zasilacze TDK o napięciach wyjściowych 5V i 12V o obciążalności 2A (a więc do typowego sprzętu komputerowego).

Niestety są na 110V. Zastanawiam się nad tym, jak je przerobić na 230V, bo stosowanie dodatkowego transformatora, a takim wypadku byłoby rzeczą przynajmniej śmieszną :)

Załączam zdjęcia.
Załączniki
z1.jpg
z2.jpg

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 12 sty 2006, 20:24

Wydaje mi się, że bez przewijania trafa przeróbka nie jest możliwa, ponieważ mamy tu jeden tranzystor kluczujący. W popularnych zasilaczach AT/ATX gdzie mamy po dwa kondensatory po stronie pierwotnej i dwa tranzystory kluczujące jest możliwe przełączanie kondensatorów równolegle(115V)/szeregowo(230V) jak również odpowiednie przełączenie układu pracy tranzystorów. Stosowanie transformatora jest o tyle śmieszne, że mógłbyś użyć od razu transformatora o odpowiednim napięciu wtórnym :). A to trafo może być trudne do przewinięcia. Przeróbka polegałaby według mnie na wymianie kondensatora po stronie pierwotnej, nawinięciu większej liczby zwojów w uzwojeniu pierwotnym (ze 30%?) oraz zmianie wartości niektórych rezystorów po stronie pierwotnej. Może spróbować tak szalonej rzeczy jak połączenie szeregowe tych dwóch zasilaczy ? Tylko jak wyrównać ewentualne różnice napięć...

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 13 sty 2006, 17:24

ptolek pisze:Może spróbować tak szalonej rzeczy jak połączenie szeregowe tych dwóch zasilaczy ? Tylko jak wyrównać ewentualne różnice napięć...
Też na to ostatnio wpadłem ;)
Ciekawe tylko, czy nie będą się jakoś wzajemnie zakłucały? Z trafami nie było by problemów, a to są impulsówki, i tak się zastanawiam...

ODPOWIEDZ