Switch

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Treatle
-

Switch

Post autor: Treatle » 12 paź 2005, 22:13

Witam mam takie pytanie czy ktos juz naprawial moze uskodzone porty w switchach(przelacznikach)? Aktualnie jestem w posiadaniu switcha d-link'a DES-1008D, z 8 portow dzialaja 3 :mrgreen: Kupilem juz uszkodzony ale jestem ciekaw czy da sie go naprawic. Tzn sprawic aby reszta portow znow dzialala. Czy ktos ma moze doswiadczenie w naprawie akich urzadzen?

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Re: Switch

Post autor: gaweł » 13 paź 2005, 2:50

Treatle pisze:Witam mam takie pytanie czy ktos juz naprawial moze uskodzone porty w switchach(przelacznikach)? Aktualnie jestem w posiadaniu switcha d-link'a DES-1008D, z 8 portow dzialaja 3 :mrgreen: Kupilem juz uszkodzony ale jestem ciekaw czy da sie go naprawic. Tzn sprawic aby reszta portow znow dzialala. Czy ktos ma moze doswiadczenie w naprawie akich urzadzen?
Z praktycznego punktu widzenia najlepiej jest kupić nowy. Z naprawą mogą być pewne problemy. Jeżeli jest switch 10MB to takie małe switche zawierają się praktycznie w jednym dużym układzie, więc kłopot. Jeżeli switch jest 100MB, to statystycznie najprawdopodobnie masz uszkodzone układy typu PHY. Niestety takich układów nie da się kupić w kiosku ani nawet w dużym sklepie z elektroniką :D , więc kłopot. Użyte układy są z przylutowane powierzchniowa, więc znów kłopot z precyzyjnym wylutowaniem i wlutowaniem nowego.

ODPOWIEDZ